Η Δύναμη του Εμπορίου

Share:

Παλαιοτέρα που δεν υπήρχε γενικό μέσο ανταλλαγής (χρήμα) το εμπόριο γινόταν μέσω ανταλλαγών. Τα οφέλη του εμπορίου ωστόσο, ξεπερνούν εκείνα της ανταλλαγής.

Η πραγματική δύναμη του εμπορίου είναι η δύναμη αύξησης της παραγωγής μέσω της εξειδίκευσης.

Ελάχιστοι έως και κανένας από εμάς θα μπορούσε να επιβιώσει, εάν είμασταν υποχρεωμένοι να παράγουμε τα δικά μας τρόφιμα, τον δικό μας ρουχισμό και τη στέγαση (ποσό μάλλον τα δικά μας μέσα μεταφοράς) . Επιβιώνουμε και ευημερούμε μόνο επειδή η εξειδίκευσή αυξάνει την παραγωγικότητα. Με την εξειδίκευση ο πολίτικος μηχανικός μαθαίνει περισσότερα για τα σπίτια και ο καρδιοχειρουργός μαθαίνει περισσότερα για τις καρδίες από ότι θα μπορούσε να μάθει οποιοσδήποτε από τους δυο εάν έπρεπε να χτίσει σπίτια και να χειρουργήσει καρδίες.

Μέσω του καταμερισμού της γνώσης, το συνολικό άθροισμα της γνώσης αυξάνεται και έτσι αυξάνεται και η παραγωγικότητα.

Το εμπόριο επίσης μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τις οικονομίες κλίμακας, τη μείωση του κόστους που δημιουργείται όταν τα αγαθά παράγονται μαζικά. Κανένας αγρότης δεν θα μπορούσε ποτέ αν επωμιστεί το οικονομικό κόστος μιας θεριζοαλωνιστικής μηχανής, εάν παρήγε σιτάρι μόνο για τον εαυτό του, αλλά όταν ένας αγρότης παράγει σιτάρι για εκατομμύρια άτομα, μια θεριζοαλωνιστική μηχανή μειώνει το κόστος σιταριού για όλους.

Ίσως ο Στέλιος Ρουμελιώτης (ιδιόκτητης της αλυσίδας καφετεριών coffee lab) να είναι πολύ κάλος στο να φτιάχνει καφέ πάραυτα δεν νομίζω να δουλεύει σε κάποια από τις καφετέριες του φτιάνοντας καφέ.

Γιατί όχι; Διότι τα ιδιαίτερα παραγωγικά άτομα δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα! Ο Στέλιος  μπορεί να είναι ο πιο κάλος στο να φτειάχνει καφέ, αλλά εξακολουθεί να προσλαμβάνει άτομα για αυτή την δουλειά αφού με τον χρόνο που εξοικονομεί διοικεί την επιχείρηση του. Αρά ο Στέλιος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση όταν διοικεί την επιχείρηση του .

Με αλλά λογία, το κόστος ευκαιρίας της παραγωγής καφέ για τον Στέλιος Ρουμελιώτης είναι πολύ υψηλό.

Η ιστορία και η θεωρεία των οικονομικών έχει αποδείξει ότι, όταν τα άτομα η τα έθνη εξειδικεύονται σε αυτά στα οποία έχουν ένα χαμηλό κόστος ευκαιρίας, μπορούν να πραγματοποιήσουν εμπόριο με αμοιβαίο όφελος. Αξίζει να παρατηρήσουμε εδώ ότι όσο πιο κάλος γίνεται ο Στέλιος στην διοίκηση της επιχειρήσεις του τόσο πιο λίγο ελεύθερο χρόνο θα έχει.

Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest