Η Οικονομική άνοδος και ύφεση

Share:

Πολύ σημαντική είναι η μεγέθυνση σε μια οικονομία και σε αυτό συμβάλουν και οι θεσμοί. Καμία οικονομία όμως δεν μεγεθύνεται με σταθερό ρυθμό.

Οι οικονομίες αναπτύσσονται και υποχωρούν, ανεβαίνουν και πέφτουν, περνούν από ανόδους και υφέσεις. Σε μια ύφεση, οι μισθοί μειώνονται και πολλά άτομα χάνουν την δουλειά τους. Οι άνοδοι και οι υφέσεις αποτελούν μέρος της φυσιολογικής αντίδρασης μιας οικονομίας.

Για παράδειγμα όταν ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός σε μια χωρά που εξαρτάται αρκετά από τον πρωτογενή τομέα πιθανότατα θα έρθει η ύφεση και είναι φυσιολογικό!

Παρόλο που κάποιες άνοδοι και υφέσεις αποτελούν μέρος της κανονικής αντίδρασης μιας οικονομίας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, δεν είναι όλες οι άνοδοι και οι υφέσεις φυσιολογικές. Για παράδειγμα η ύφεση (1929-1940) στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν φυσιολογική η εθνική εκροή μειώθηκε κατά 30%, το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 20% και το χρηματιστήριο έχασε περίπου το 65% της αξίας του και όλα αυτά έγιναν σχεδόν σε μια ημέρα. Η Αμερική ήταν πλέον σε μια κατάσταση απόγνωσης.

Ωστόσο σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι σήμερα πιστεύουν πως αν η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα είχαν δράσει πιο κατάλληλα η ύφεση θα ήταν πολύ μικρότερη και όχι τόσο <<επίπονη>>.

Σήμερα, η οικονομική επιστήμη έχει εξελιχθεί αρκετά τα εργαλεία που υπάρχουν στην διάθεση μας είναι πιο κατανοητά, και όταν χρησιμοποιούνται καταλληλά μπορούν να μειώσουν τις διακυμάνσεις της ανεργίας και του ΑΕΠ. Κάποτε ο κόσμος πίστευε ότι αυτά τα εργαλεία μπορούν να τερματίσουν κάθε ύφεση πλέον γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει.

Δυστυχώς δεν γίνεται να αποφύγουμε όλες τις υφέσεις. Για αυτό το λόγο επιβάλλεται να είμαστε προετοιμασμένοι! Να μην έχουμε μια μόνο πηγή εισοδήματος. Να μην εξαρτόμαστε πλήρως από τον εργοδότη μας ούτε να δουλεύουμε εξαναγκάστηκα. Να μην δουλεύουμε για τα χρήματα αλλά αυτά να δουλεύουν για εμάς.

Η ομάδα The Investors είναι εδώ και μπορεί να σου δείξει τον τρόπο. Επικοινώνησε μαζί μας σε ένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest