Η Σημασία του πλούτου

Share:

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, 993 στα 1000 παιδιά που γεννιούνται επιβιώνουν μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Στη Λιβερία μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου , μόνο 765 παιδιά επιβιώνουν μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Δηλαδή, οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχουν και τα υψηλοτέρα ποσοστά επιβίωσης.

Ο πλούτος μας προσφέρει αντιβιοτικά, ανώτατη εκπαίδευση, την δυνατότητα να επιλέξουμε πιο επάγγελμα θα ασκήσουμε, ευχάριστες διακοπές, προστασία από καταστροφές και φυσικά, πολιτική ελευθέρια.

Σύμφωνα με ερευνά που έκανε το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας το 2014 τα άτομα που ζουν σε χώρες με υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ τείνουν να ζουν πιο ευτυχισμένες ζωές με μεγαλύτερη ικανοποίηση. Εντός της ιδίας χωράς, άτομα με υψηλότερο εισόδημα τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα.

Ας εξετάσουμε την περίπτωση της Νότιας και της Βόρειας Κορέας. Η Νοτιά Κορέα έχει ένα κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 10 φορές υψηλότερο από την Βορειά. Η Νοτιά Κορέα έχει μια σύγχρονη, ανεπτυγμένη οικονομία αλλά στην Βορειά Κορέα τα άτομα πεθαίνουν από την πεινά, η ακόμα μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες χωρίς να έχουν φάει κρέας.

Αφού ο πλούτος είναι τόσο σημαντικός, τι είναι αυτό που κάνει μια χωρά πλούσια; Το πιο ακριβές αίτιο είναι ότι οι πλούσιες χώρες διαθέτουν μεγάλο υλικό και ανθρώπινο κεφάλαιο ανά εργαζόμενο και παράγουν με σχετικά αποδοτικό τρόπο. Οι επιχειρηματίες, επενδυτές και αποταμιευτές χρειάζονται κίνητρα, για να αποταμιεύσουν και να επενδύσουν σε υλικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, καινοτομία και αποδοτική οργάνωση.

Οι πιο ισχυροί θεσμοί για την δημιουργία κάλων κίνητρων είναι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, η πολιτική σταθερότητα, μια έντιμη κυβέρνηση, ένα αξιόπιστο νομικό σύστημα και ανταγωνιστικές και ανοιχτές αγορές.

Ένα σημαντικό κίνητρο είναι οι ιδέες εάν ο κόσμος δεν είχε ποτέ νέες ιδέες, το επίπεδο διαβίωσης τελικά θα έπεφτε σε στασιμότητα. Οι επιχειρηματίες βασίζονται στις νέες ιδέες για αυτό δημιουργούν νέα προϊόντα όπως, νέα φάρμακα, αυτοκίνητα με αυτόματο σύστημα πλοήγησης κλπ. Σχεδόν κάθε συσκευή που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητα μας για να δημιουργηθεί βασίστηκε σε μια ιδέα με κύριο σκοπό την μεγέθυνση πλούτου.

Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest