O γενικός κανόνας της επιτυχίας.

Share:

Η λανθασμένη εντύπωση για την καριέρα των «επιτυχημένων founders χωρίς πτυχίο» αμφισβητήθηκε ακόμα και από εκείνους που μπορούν να ισχυριστούν ότι αποτελούν την «εξαίρεση του κανόνα». Και μάλιστα στο απόγειο της δόξας τους. Ο Στιβ Τζομπς, παραδείγματος χάρη, σε αρκετές συνεντεύξεις του μετά το 2000, είχε παραδεχτεί ότι, αν μπορούσε να κάνει διαφορετικά ορισμένα πράγματα στη ζωή του, θα είχε πάρει πτυχίο (από το Reed College) και δεν θα είχε παρατήσει τις σπουδές του. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως πολλοί είναι ότι επί σχεδόν τέσσερα χρόνια παρακολουθούσε παράνομα διάφορα μαθήματα, ανάμεσά τους και καλλιγραφία, για να αποκομίσει γνώσεις, τις οποίες χρησιμοποίησε αργότερα στην Apple και ειδικά στο λογισμικό του πρώτου Mac.
Το ίδιο έχει επαναλάβει σε συνεντεύξεις του και ο Μπιλ Γκέιτς ο οποίος, μετά την απόσυρση του από τη διοίκηση της Microsoft, έχει προσφέρει δωρεές και χορηγίες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη φοιτητών, καθώς θεωρεί ότι οι σπουδές είναι «βασικό αγαθό» και όχι προνόμιο για λίγους.

Για αυτό δεν αποτελεί μυστήριο το γεγονός πως αρκετοί, δισεκατομμυριούχοι σήμερα, συνιδρυτές Startups επέστρεψαν στο πανεπιστήμιο μετά την επιτυχία της εταιρείας τους, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους που είχαν αναγκαστεί να διακόψουν είτε λόγω αδυναμίας πληρωμής των διδάκτρων είτε λόγω έλλειψης διαθέσιμου χρόνου για διάβασμα. ‘Όπως για παράδειγμα, ο συνιδρυτής της Airbnb Νέιθαν Μπλέτσαρτσικ, ο οποίος το 2002 εγκατέλειψε την πρώτη του εταιρεία (Data Miners) για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Harvard.
Από την άλλη πλευρά, αρκετοί οραματιστές και πρωτοπόροι της τεχνολογίας επιδίωξαν την απόκτηση πολλαπλών τίτλων πριν κάνουν το πρώτο τους επιχειρηματικό βήμα εξαιτίας της σημασίας των πανεπιστημιακών σπουδών. Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι ο Ίλον Μασκ, ο οποίος έχει αποκτήσει δύο πτυχία, έχοντας φοιτήσει σε τέσσερα πανεπιστήμια σε τρεις διαφορετικές χώρες (Ν.Αφρική, Καναδάς, ΗΠΑ). Μάλιστα, ξεκίνησε πρόγραμμα για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου στο πανεπιστήμιο Stanford, πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στα επιχειρηματικά του σχέδια.

Στατιστικά πάντως τα τελευταία 20 χρόνια σχεδόν όλοι οι ιδρυτές Startups που έγιναν στη συνέχεια «μονόκεροι» (εταιρείες με αξία πάνω από ένα δισ. δολάρια) είχαν ένα τουλάχιστον πτυχίο και μάλιστα από συγκεκριμένα πανεπιστήμια (Stanford, Harvard, MIT κλπ.)
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν άλλωστε όλες οι πρόσφατεςμελέτες για τους foundersκαι τους CEO των κορυφαίων τεχνολογικών και καινοτόμων εταιρειών του πλανήτη. Η έρευνα της αμερικάνικης εταιρείας Mojoγια τους Top300 «μονόκερους» του κόσμου, στην οποία έγινε ανάλυση της καριέρας 805 ιδρυτών, έδειξε ότι το 98,38% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου. Μάλιστα, το 20% έχει τίτλο MBA, το 28,57% μεταπτυχιακό και το 1,49% διδακτορικό, ενώ μόλις το 1,62% είχε ξεκινήσει σπουδές σε κολλέγιο ή πανεπιστήμιο, αλλά τα παράτησε πριν από την αποφοίτηση. «Ιδρυτής χωρίς σπουδές» δεν καταγράφηκε σε καμία Startup που έγινε «μονόκερος».

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο άσε μας το email σου για να διαβάσεις πρώτος το επόμενο.

Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest