Τα Κίνητρα έχουν Σημασία !!!

Share:

Η Οικονομία είναι σημαντική και δεν αφορά αποκλειστικά νούμερα και πράξεις, όπως όλοι πιθανότητα νομίζουμε. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε είναι ότι συνδέεται με την καθημερινότητα μας και η γνώση αυτής θα μας βοηθήσει σημαντικά στο να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον κόσμο και για ποιους λόγους.

Τα κίνητρα αποτελούν τόσο ανταμοιβές όσο και κυρώσεις που κινητοποιούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Τα εναύσματα αυτά βρίσκονται παντού, θεωρούμε πλέον δεδομένο πως όταν θα πάμε στο σουπερμάρκετ ,θα βρούμε ψαριά ατλαντικού , κρασί από την Ιταλία και ροκφόρ από τη Γαλλία. Καθημερινά στηρίζουμε την καθημερινότητα και συνεπώς ολόκληρη τη ζωή μας, στο έργο εκατομμύριων αγνώστων και τυχαίων ανθρώπων ώστε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες.

Γιατί όλοι αυτοί δουλεύουν για εμάς και ποιος ο λόγος να τους εμπιστευόμαστε τυφλά τη καθημερινότητα μας;

O Adam Smith στο έργο του Πλούτος των Εθνών λέει <<Δεν περιμένουμε το γεύμα μας από την καλοσύνη του χασάπη, του ζυθοποιού η του φούρναρη, αλλά από το ενδιαφέρον που δείχνουν προς το ατομικό τους συμφέρον>>. Συνεπώς αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι αντιδράμε με προβλέψιμους τρόπους στα επικείμενα κίνητρα που θα βρεθούν στο διάβα μας.

Η δόξα, η δύναμη, η φήμη, το σεξ και συνεπώς ο έρωτας είναι σημαντικά κίνητρα. Ακόμα και η καλοσύνη αποτελεί κίνητρο, όσο αξιοπερίεργο και αν φαίνεται αυτό το γεγονός .

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που κάποιος είναι ‘κάλος’ μαζί μας είτε θα θέλει κάτι από εμάς είτε πιο σπάνια θα νιώθει όμορφα με τον εαυτό του και επακόλουθα θα λαμβάνει μια μορφή ευχαρίστησης. Στη κάθε μια από τις δυο περιπτώσεις υπάρχει κίνητρο, διαφορετικό μεν, κίνητρο δε.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί σε μια φιλανθρωπία γίνεται η δημοσίευση των δωρητών της; Προφανώς και δεν υποστηρίζουμε ότι όλοι κινούνται με βάση το ιδιοτελές τους συμφέρον ανά πασά ώρα και στιγμή. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, σκεφτείτε όμως, για πόσες ανώνυμες δωρεές έχετε ακούσει;

Όσο καυστικό αν ακούγεται το χρήμα είναι η κατευθυντήρια δύναμη. Αρκετές φορές δεν το παραδεχόμαστε, αλλά είναι ένα από τα πιο σημαντικά κίνητρα που θα μπορούσαμε να έχουμε. Το χρήμα αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να αποδώσει ‘καρπούς’ και να μας δώσει μεγάλη ώθηση, αντίθετα μπορεί να μας οδηγήσει στην στασιμότητα και να χαθούμε στο βούρκο της επιπολαιότητάς μας.

Ποιο είναι το κίνητρο σου πέρα από τα χρήματα? 

Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest