Το Κόστος Ευκαιρίας .

Share:

Κάθε επιλογή που κάνουμε στην ζωή μας περιλαμβάνει κάποιος όφελος και κάποια απώλεια . Το κόστος ευκαιρίας μια επιλογής είναι η απώλεια χαμένων ευκαιριών.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την επιλογή ενός ατόμου αν θα ακολουθήσει πανεπιστημιακές σπουδές η όχι.

Ποιο είναι το κόστος του Πανεπιστήμιου; Αρχικά για να υπολογίσουμε το κόστος θα προσθέταμε τις τιμές των διδάκτρων, των βιβλίων της στέγασης και της διατροφής. Βέβαια εδώ στην Ελλάδα η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι δωρεάν οπότε το κόστος των διδάκτρων και βιβλίων είναι 0.

Επίσης ούτε η διατροφή και η στέγαση υπολογίζεται σε κόστος διότι αν κάποιος δεν ακολουθήσει πανεπιστημιακή εκπαίδευση επιβαρύνεται εξίσου με αυτά. Αρά το κόστος ευκαιρίας είναι 0; Φυσικά και όχι η βασική ευκαιρία που χάνει αυτό το άτομο είναι η ευκαιρία ανεύρεσης μιας θέσης πλήρους απασχόλησης στην οποία θα έβγαζε 10000€ τον χρόνο(πιθανότατα μπορεί και περισσότερα).

Οπότε αυτός ο νέος χάνει συνολικά γύρω στα 40000€ που θα είχε αποκτήσει αυτά τα 4 χρονιά των σπουδών του. Δηλαδή θυσίασε αυτά τα χρήματα για να λάβει μια εκπαίδευση. Έτσι και αλλιώς όπως διαβάζουμε στο blog μας την σειρά Success Story αρκετοί από αυτούς έχουν εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο.. Προφανώς και δεν προτείνουμε να εγκαταλείψετε τις σπουδές σας.

Αυτό που προτείνουμε είναι να λαμβάνετε υπόψη σας το κόστος ευκαιρίας. Η έννοια αυτή είναι σημαντική αν δεν κατανοήσετε και αναγνωρίσετε τις ευκαιρίες που χάνετε δεν θα είστε σε θέση να κάνετε μια σωστή επιλογή. Ακόμη τις περισσότερες φορές τα άτομα αντιδρούν στις αλλαγές του κόστους ευκαιρίας οπότε για να κατανοήσετε τις συμπεριφορές αυτές πρέπει να έχετε πρώτα καταλάβει το κόστος ευκαιρίας.

Πλέον κάθε φορά που θα σας προτείνει ένας φίλος σας να πατέ για καφέ θα πρέπει να σκέφτεστε αντί για αυτό θα μπορούσα να περάσω χρόνο με τους γονείς μου η να πάω να δω την γιαγιά ή να διαβάσω ένα βιβλίο κλπ. Να σκέφτεστε τις εναλλακτικές και τις ευκαιρίες που χάνετε πριν πάρετε μια απόφαση.

Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest