Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε κάποια πράγματα για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στο κόσμο, που είναι η Ιαπωνία.
Επίσημο νόμισμα από το 1871 είναι το Γιέν. Τρίτο πιο διαπραγματεύσιμο στην αγορά μετά το δολάριο και το ευρώ. Αρηγός του κράτους είναι ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και οι γηγενείς αποτελούν το 98,5% του πληθυσμού.
Η Ιαπωνία είναι μια απο τις ισχυρότερες βιομηχανικά χώρες καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση σε εξαγωγές αλλά και εισαγωγές με τεράστια αγοραστική δύναμη. Είναι έδρα μερικών από τους μεγαλύτερους τεχνολογικά προηγμένους παραγωγούς μηχανοκίνητων οχημάτων, ηλεκτρονικών, χάλυβα, πλοίων, χημικών ουσιών και επεξεργασμένων τροφίμων. Επίσης εκεί αλιεύεται το 13% των παγκοσμίων αλιευμάτων με το αρχιπέλαγος να αποτελείται από 6.852 νησιά. Έχει κάποιες απο τις μεγαλύτερες τράπεζες και το χρηματιστήριο του Τόκιο, γνωστό ως Nikkei είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Έκτος απο όλα αυτά τα θετικά που είπαμε η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αντιμετωπίζει μερικά σοβαρά ζητήματα.
Το χρέος είναι διπλάσιο του ΑΕΠ καθιστώντας το μεγαλύτερο στο πλανήτη. Σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων παγκοσμίως η Ιαπωνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή υπεργήρανση. Ένας απο τους παράγοντες που συμβαίνει αυτό είναι τα υπερβολικά ωράρια εργασίας και η απόλυτη αφοσίωση που απαιτούν πολλές μεγάλες εταιρείες. Έτσι ένας σημαντικός αριθμός αντρών και γυναικών επιλέγουν να μην παντρευτούν με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότεροι να χρηματοδοτήσουν το χρέος και να αυξήσουν το ΑΕΠ.
*Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις του κορονοϊού στη χώρα αλλά και γιατί οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά μετρητά.