Ιδιοτελές και κοινωνικό συμφέρον.

Share:

Η καθημερινή ευθυγράμμιση του ιδιοτελούς και κοινωνικού συμφέροντος που λαμβάνει χώρα στην αγορά ,υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι κάτι που ναι μεν αποτελεί ένα παράδοξο γεγονός, όμως με τη σειρά του ωφελεί και εμάς ίδιους.

Είναι εύκολο να καταλάβουν όλοι τι εννοώ αν θυμηθούμε και αναλύσουμε λίγο παραπάνω το παράδειγμα του σουπερμάρκετ που ανάφερα στο προηγούμενο άρθρο.

Το σουπερμάρκετ είναι γεμάτο με αγαθά από όλο τον κόσμο, με μοναδική αιτία ότι η αγορά είναι προγραμματισμένη να διακινεί και να συντονίζει το ιδιοτελές συμφέρων εκατομμύριων ανθρώπων.

Ας πάρουμε ένα ακόμη παράδειγμα ,την μπύρα, ο αγρότης που σηκώθηκε 6 ώρα το πρωί για να φροντίσει την καλλιέργεια του, ο ζυθοποιός που παρασκεύασε το τελικό προϊόν ,ο διανομέας οπού το μετέφερε στο σουπερμάρκετ, αλλά και ο επιχειρηματίας που ρίσκαρε το κεφάλαιο του για να ανοίξει το σουπερμάρκετ∙ όλοι αυτοί ενεργήσανε με βάση το ιδιοτελές τους συμφέρον αλλά παράλληλα και προς το δικό μας συμφέρον, το συλλογικό για εκείνους, το ιδιοτελές για μας .

Όλοι αυτοί που επιζητούν το ιδιοτελές τους συμφέρον καταλήγουν να προωθούν και το κοινωνικό συμφέρον, είναι σαν κάποιος να τους οδηγεί εκείνα τους ετεροκατευθύνει σε αυτό το βωμό. Συνεπώς, αυτό που προκύπτει μπορεί να μην είναι ευάρεστο αλλά η φράση,<<η απληστία είναι κάτι καλό>> δεν δημιουργήθηκε χωρίς λόγο.

Ίσως να μην ακούγεται σωστό και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να μην είναι, όμως εμείς καθημερινά απολαμβάνουμε προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία δεν υπήρχαν παλαιοτέρα και ούτε μας είναι αναγκαία, όμως εξακολουθούμε να τα καταναλώνουμε, καθώς όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί από άπληστους ανθρώπους που μοναδικό σκοπό έχουν την συσσώρευσή πλούτου.

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντα ,αρκετές φορές το ιδιοτελές και το κοινωνικό συμφέρον δεν ευθυγραμμίζονται. Παραδείγματος χάριν , η αγορά μπορεί να έχει αυξημένη ζήτηση ψαριών και συνεπώς θα υπάρχει υπεραλίευση ,κάτι το οποίο φέρει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αποθέματος ψαριών και τη διατάραξη του περιβαλλοντολογικού συστήματος .

Πριν από λίγους μήνες που έκανε την εμφάνισή του, ο Κορωνοϊός έχεις σκεφτεί πόσες από τις φορές που αποφάσιζες αν θα βάλεις μάσκα λάμβανες υπόψη σου το κοινωνικό συμφέρον; Ή τελικά το μόνο που επιδίωκες ήταν να καλύψεις το ιδιοτελές σου συμφέρον;

Ασχέτως με το τι κάνει η πλειοψηφία, κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει μια ισορροπία. Βέβαια, στις περιπτώσεις που οι αγορές δεν ευθυγραμμίζονται, το εκάστοτε κράτος μπορεί να βελτίωση την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό μέσω της επιβολής φόρων, παροχής επιδοτήσεων κοκ.

Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest