2 τρόποι για να επενδύσεις στον εαυτό σου και να χτίσεις μια καλύτερη ζωή

Share:

Όταν ακούς την λέξη «επενδύσεις» συνήθως θα σκεφτείς: επενδύσεις σε crypto – μετοχές, επενδύσεις σε ακίνητα, επενδύσεις σε ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, και η λίστα συνεχίζεται.

Ωστόσο, υπάρχει ένας άλλος τύπος επένδυσης που μπορεί να αποφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα και αυτή είναι “Η επένδυση στον εαυτό μας.”

Η επένδυση στον εαυτό μας έχει τη μεγαλύτερη απόδοση, με πολλούς τρόπους. Μπορείς να βελτιώσεις την καριέρα σου, κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερα χρήματα. Μπορεί να σε βοηθήσει στην αυτοπεποίθησή σου, κάτι που θα σε ωθήσει να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Τέλος, μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή σου με ιδέες, νέα χόμπι, νέες γνωριμίες, νέες εμπειρίες, και τελικά να αποκτήσεις μία ανανεωμένη ζωή και νέες καταστάσεις που δεν θα είχες σκεφτεί διαφορετικά.

Άλλος ένας καλός λόγος για τον οποίο σε ωφελεί να ξοδεύεις χρόνο και χρήμα επενδύοντας στον εαυτό σου, είναι ότι κανένας άλλος δεν θα το κάνει για εσένα. Εσύ και μόνο εσύ μπορείς και θέλεις να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου αλλά και της καριέρας σου. Είναι σημαντικό να στοχεύσεις σε νέες δεξιότητες, σε μεγαλύτερη δημιουργικότητα, και, άρα, σε μία καλύτερη ζωή. Είναι σημαντικό να επενδύσεις στον εαυτό σου σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής & συναισθηματικής υγείας, της καριέρας, της εκπαίδευσης, των στόχων, των δημιουργικών αναζητήσεων, των ενδιαφερόντων αλλά και των σχέσεων σου.

Ιδέες για να επενδύσεις στον εαυτό σου για μια καλύτερη ζωή

1. Μην ξεχνάς να ασκείσαι τακτικά

Η τακτική άσκηση αποτελεί μια από τις καλύτερες επενδύσεις για τον εαυτό σου. Σύμφωνα με αμέτρητες επιστημονικές και ακαδημαϊκές πηγές, συμπεριλαμβανομένου των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων, του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, H καθημερινή άσκηση έχει συνδεθεί:με περισσότερη ενέργεια,
περισσότερη παραγωγικότητα, μειωμένο στρες, βελτιωμένη εγκεφαλική δύναμη, καλύτερη μνήμη, αυξημένη δημιουργικότητα.

Πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο για να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου, να αποτρέψεις ασθένειες, να καταπολεμήσεις καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος και την κατάθλιψη και να βελτιώσεις την εστίαση στην εργασία σου. Το Harvard Business Review αναφέρει ότι τα οφέλη είναι τόσο μεγάλα που η τακτική άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της περιγραφής της δουλειάς του καθενός. Θα είσαι καλύτερος εργαζόμενος, καλύτερος ομαδικός παίκτης και καλύτερος στην επίλυση προβλημάτων όταν κάνεις την άσκηση συνήθεια.

Δεν χρειάζεται να πας σε γυμναστήριο για να ασκηθείς. Μπορείς να ασκηθείς κάνοντας μια βόλτα, κάνοντας γιόγκα ή μπορείς να ασκηθείς στο σπίτι. Πήγαινε να χορέψεις, να κολυμπήσεις, να κάνεις πεζοπορία ή να πας τον σκύλο μια μεγαλύτερη βόλτα. Δεν έχει σημασία τι είδους άσκηση κάνεις, αρκεί να είναι κάτι που σου αρέσει και μπορείς να κάνεις τις περισσότερες μέρες. Εάν χρειάζεσαι βοήθεια για νέες προπονήσεις, μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες πλατφόρμες του διαδικτύου.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει με το να γίνεις μέλος μιας ομάδας αθλούμενων (πχ τρεξίματος). Διάφοροι ειδικοί λένε ότι το να σε περιμένει μια ομάδα ανθρώπων μπορεί να αυξήσει το κίνητρo σου και την υπευθυνότητά σου, με αποτέλεσμα να τηρείς πιστά τους στόχους της άσκησηeς σου. Μπορεί επίσης να καταβάλετε περισσότερη προσπάθεια εάν ασκείστε με έναν φίλο ή συνάδελφο που είναι ήδη σε φόρμα.

Tip: Ένα κόλπο για να ασκηθείς όταν δεν έχεις αρκετό κίνητρο: Πάντα θα υπάρχουν μέρες που δεν θα θέλεις να ασκηθείς, και θα προτιμάς τον καναπέ και τη τηλεόραση. Δοκίμασε λοιπόν να πεις στον εαυτό σου ότι θα ασκηθείς μόνο για 7 ή 10 λεπτά. 7-10΄άσκησης είναι καλύτερα από το τίποτα!

2. Θέσε στόχους

Δεν έχει σημασία αν σου αρέσει ή όχι, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο καθορισμός στόχων θα σε βοηθήσει να πετύχεις πολλά περισσότερα. Μόλις προσδιορίσεις έναν στόχο και τον γράψεις στο χαρτί θέτοντας μια ημερομηνία (πιθανής) ολοκλήρωσης, θεωρείται πια πιθανό να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου με σκοπό την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι στόχοι βοηθούν επίσης στο να ξεκαθαρίσεις τι θέλεις πραγματικά. Αντί ενός ασαφούς ονείρου, ή ευσεβείς πόθους, ο λεπτομερής καθορισμός του στόχου σου βοηθά να ανακαλύψεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Το πιο σημαντικό είναι το πρώτο βήμα, για να κατανοήσεις και εσύ τί πρέπει να κάνεις για τον στόχο. Δηλαδή, να εστιάσεις την προσοχή σου και να διοχετεύσεις την ενέργειά σου για να τον πετύχεις.

Στις περιπτώσεις που θέλεις να θέσεις ένα στόχο που είναι απαιτητικός και ουσιαστικός είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τη μέθοδο S.M.A.R.T. (Συγκεκριμένος, Μετρήσιμος, Εφικτός, Σχετικός, Με χρονικό όριο/χρονική δέσμευση)

Γενικά, η περιγραφή του στόχου, θα πρέπει να ακολουθείται από θετικές εκφράσεις και όχι αρνητικές. Δηλαδή, να ακολουθείται η τεχνική της προσέγγισης και όχι εκείνη της αποφυγής. Οι στόχοι προσέγγισης, συνήθως βοηθούν να προχωρήσεις προς ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ ένας στόχος αποφυγής σε βοηθά να απομακρυνθείς από ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, το να θέσεις έναν στόχο να τρως ένα μήλο κάθε απόγευμα για σνακ με σκοπό την απώλεια βάρους αποτελεί στόχο προσέγγισης.

Υπάρχουν πολλά βιβλία και άπειρες  ιστοσελίδες που μιλούν για την τέχνη του πώς να θέσεις τους στόχους σου. Επίσης δες τις ειδικές πλατφόρμες καθορισμού στόχων που σε αναγκάζει κατά κάποιο τρόπο να βάζεις χρήματα στην άκρη με σκοπό τους στόχους σου.

Πάτα εδώ και επίλεξε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να θέσεις τους στόχους σου για το 2022.

Σύντομα έρχονται και άλλοι τρόποι για να επενδύσεις στον εαυτό σου δωρεάν και να χτίσεις μια καλύτερη ζωή.

O Άγγελος Λεβέντης είναι Ψυχοθεραπευτής, CSW, MEd και επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ακολουθεί μια συνθετική προσέγγιση εστιάζοντας στο βίωμα & στο εδώ και τώρα με στόχο μια Zen Ζωή. Ειδικεύεται σε θέματα Αυτοπεποίθησης – Αυταξίας, Ταυτότητας Φύλου και Σεξουαλικού Προσανατολισμού, και στο Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest