Ήξερες τι είναι η ‘’ Θεωρία του μπάνιου; ’’

Share:

Ήξερες τι είναι η ‘’ Θεωρία του μπάνιου; ’’

Προφανώς και σκέφτεσαι πως ο παραπάνω τίτλος είναι δύσκολο να σχετίζεται με τα οικονομικά αλλά άσε με να σου εξηγήσω ότι αυτό είναι εφικτό.

Ξεκινώντας την ανάλυση του όρου, θα ήθελα να φανταστείς μία πραγματική μπανιέρα η οποία έχει μία βρύση και ένα σιφόνι.

Τώρα σκέψου πως η μπανιέρα έχει ήδη νερό και η ποσότητα του εκφράζει το απόθεμα της επιχείρησης. Συνεπώς με την εκροή νερού παρομοιάζονται οι πωλήσεις της επιχείρησης, ενώ με την εισροή νερού παρομοιάζεται η παραγωγή του προϊόντος.

Βέβαια πρέπει να υπάρχει ισορροπία στο απόθεμα!

Η σχέση που παρατηρείται μεταξύ της παραγωγής (εισροή), της πώλησης (εκροή) και του αποθέματος είναι σύνθετη στη πράξη αλλά εύκολη για να τη καταλάβεις.

⦁ Για φαντάσου τη μπανιέρα να είναι τελείως γεμάτη και το νερό να συνεχίζει να τρέχει. Το αποτέλεσμα θα είναι, να ξεχειλίσει. Δηλαδή η επιχείρηση να έχει stock και ενώ δεν πουλάει τόσα προϊόντα, να συνεχίζει να παράγει.

⦁ Αυτό που παρατηρείται δηλαδή, είναι πως η ποσοστιαία αύξηση της παραγωγής είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τη ποσοστιαία αύξηση των πωλήσεων.

⦁ Τώρα ας δούμε τη περίπτωση όπου η παραγωγή δεν αυξάνεται ποσοστιαία περισσότερο από τη ποσοστιαία αύξηση των πωλήσεων.

⦁ Με απλά λόγια αυτό που συμβαίνει είναι να αδειάζει η μπανιέρα και να έχει λίγο νερό στο πάτο. Όπως καταλαβαίνεις και αυτό είναι πρόβλημα αφού μακροχρόνια δε θα μπορέσει η επιχείρηση να καλύψει το μέγεθος της ζήτησης για πωλήσεις.

⦁ Όμως αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει είτε λόγω μειωμένης παραγωγής,
⦁ Είτε λόγω αυξημένης ζήτησης.

⦁ Τελευταία αφήσαμε τη περίπτωση που θα επιθυμούσαν όλες οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν.

⦁ Εδώ θα παρουσιάσουμε την απόλυτη και ουτοπική ισορροπία. Όπου η κάθε επιχείρηση παράγει και πουλάει με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό, καθώς βέβαια διατηρεί και απόθεμα. Αυτό θα γίνει πιο κατανοητό με το παρακάτω σχήμα.

Τελικώς καταλήγουμε πως η ισορροπία είναι must και στον οικονομικό τομέα αφού χωρίς αυτή δε μπορεί να λειτουργήσει τίποτα σωστά.

Βέβαια παρόλο που μπορείς να κατανοήσεις εύκολα αυτά που συζητήσαμε, είναι αρκετά δύσκολο να τα εφαρμόσεις στη πράξη.

Εάν θα ήθελες να σε βοηθήσω σε κάποια ασάφεια που μπορεί να δημιουργήθηκε, στείλε μου ένα μήνυμα να το συζητήσουμε και να το κουβεντιάσουμε παρέα!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest