4 λόγοι για να φτιάξεις ένα πλάνο στόχων

Share:

Το να έχεις ένα πλάνο -ένα σύνολο βημάτων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων- είναι απολύτως απαραίτητο για να πετύχεις κάτι, μικρό ή μεγάλο. Διαφορετικά, είναι πολύ εύκολο να χαθείς στη διαδικασία του να «κάνεις πράγματα».

Όλοι γνωρίζουν ότι η ζωή περιβάλλεται από αβεβαιότητα και γι’ αυτό όλοι οι επιστήμονες -σε κάθε είδους τομέα- προβλέπουν το μέλλον με πιθανότητες. Διότι τίποτα δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα συμβεί. Δηλαδή, κοιτάξτε τι περνάμε με την πανδημία. Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει; Είναι λοιπόν αναγκαίο να δημιουργήσουμε μια “δομή” μέσα στο χάος της ζωής, για να μειώσουμε την αβεβαιότητα στο έπακρο.

Ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα του πλάνου:

Μας βοηθά να θέσουμε προτεραιότητες και να μειώσουμε τους “θορύβους” του εξωτερικού περιβάλλοντος. Ένα από τα μεγαλύτερα αρνητικά του διαδικτύου στις μέρες μας είναι ότι μπορούμε εύκολα να λαμβάνουμε αχρείαστες, ανούσιες, ακόμη και αρνητικές πληροφορίες. Εκτός από το διαδίκτυο, ακόμα και στην πραγματική ζωή, υπάρχουν πολλοί «θόρυβοι» που μας αποσπούν την προσοχή από τους στόχους μας. Το να έχουμε ένα πλάνο σίγουρα θα μας κατευθύνει όταν προκύπτουν δυσκολίες ή αποτυχίες.

Μας βοηθά να γίνουμε προσαρμοστικοί. Μέσα από τη δική μου εμπειρία, έχω συνειδητοποιήσει ότι το να έχεις μια σειρά προτεραιοτήτων μπορεί να σε κάνει πολύ προσαρμοστικό σε απροσδόκητα γεγονότα και καταστάσεις. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας, αλλά πάντα μπορούμε να προσαρμόσουμε τη ζωή μας σε αυτό που συμβαίνει, και αυτή είναι η απόλυτη δύναμη!

Μας βοηθά να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο μας αποτελεσματικά. Όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύτιμος αλλά και περιορισμένος είναι ο χρόνος μας. Η κατοχή ενός πλάνου μας βοηθά να εστιάσουμε σε παραγωγικές δραστηριότητες αξιοποιώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις διαθέσιμες ώρες μας.

Μας βοηθά να παρακολουθούμε την πρόοδό μας. Μπορούμε να προχωράμε μπροστά καθημερινά, αλλά αν δεν κοιτάξουμε πίσω να δούμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει, δεν θα μπορέσουμε να πούμε αν οι προσπάθειές μας άξιζαν τον κόπο. Έτσι, ένα καλά μελετημένο σχέδιο θα μας βοηθήσει να αναλύσουμε τι πήγε καλά ή τι οχι, και στη συνέχεια να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις όπου χρειάζεται.

Με άλλα λόγια, το να είστε συνέχεια απασχολημένοι δεν πρόκειται να σας κάνει επιτυχημένους από μόνο του. Ωστόσο, αν είστε απασχολημένοι με πράγματα που έχουν αξία για εσάς και τους στόχους σας, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Λάβετε υπόψη ότι χωρίς σχέδιο, η ικανότητά σας να ξεπερνάτε τα εμπόδια καθώς και η ικανότητά σας να παρακολουθείτε την πρόοδό σας είναι σε πολύ αδύναμο σημείο και αργά ή γρήγορα θα βρείτε έναν μεγάλο τοίχο μπροστά σας, που θα σας εμποδίσει να προχωρήσετε περισσότερο.

Και μη ξεχνάτε: Η δημιουργία του σχεδίου είναι εύκολη. Η εκτέλεση του σχεδίου είναι δύσκολη. Εκεί όμως είναι που διαχωρίζονται οι νικητές από τους χαμένους.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest