Όλοι έχουν μια πολύπλοκη σχέση με τα χρήματα. Ο τρόπος με τον οποίο αποκτάτε, ξοδεύετε και διαχειρίζεστε χρήματα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο παράγοντες: τη φροντίδα που λάβατε κατά την παιδική σας ηλικία σχετικά με τα χρήματα και τις αξίες, καθώς και τον τρόπο που οργανώσατε αυτές τις πληροφορίες στο μυαλό σας.
Η σχέση λοιπόν που έχει ο καθένας από εμάς με τα χρήματα, χτίζεται από πολύ νωρίς. Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται με ισορροπία το εισόδημά τους έχουν μια στάση ζωής που χαρακτηρίζεται από μια σειρά συνηθειών. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα επίπεδα σχέσης με τα χρήματα και από ποιες συνήθειες αποτελείται το καθένα.
1.Το επίπεδο επιβίωσης, το επίπεδο υπαίτιας σκέψης.
Άτομα με τέτοια νοοτροπία έχουν αρκετά χρήματα μόνο για να αγοράσουν τα απαραίτητα: – ρούχα – φαγητό – στέγαση. Τέτοιοι άνθρωποι ορίζονται σύμφωνα με τις ακόλουθες φράσεις: “Δεν μπορώ και δεν πληρώ τις προϋποθέσεις“, “δανεισμός πριν από τον μισθό“, “Μπορώ να πάρω άλλο δάνειο;”
2.Το επίπεδο ύπαρξης.
Υπάρχουν αρκετά χρήματα όχι μόνο για εργασίες επιβίωσης, αλλά και για μικρές επιθυμίες. Εδώ, ένα άτομο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί δάνεια/χρέη. Ένα άτομο επιτρέπει στον εαυτό του μικρές επιθυμίες όπως: – διακοπές μία φορά το χρόνο – αγορά σε ρολόγια, ρούχα κλπ. Τέτοιοι άνθρωποι ζουν από τον ένα μισθό έως τον άλλο μισθό.
3.Επίπεδο παρορμητικών επιθυμιών.
Υπάρχουν αρκετά χρήματα για όλες τις επιθυμίες: – ακριβά ταξίδια – αυτοκίνητο – μοντέρνα gadgets – επώνυμα ρούχα.Τέτοιοι άνθρωποι έχουν σταθερές θέσεις εργασίας σε κορυφαίες θέσεις με καλό εισόδημα. Υπάρχει πολλή δουλειά σε αυτό το επίπεδο και σχεδόν δεν υπάρχει χρόνος για οικογένεια και χόμπι. Motto: “Μπορώ να πετύχω τους στόχους μου και να βγάλω πολλά χρήματα“.
4.Επίπεδο ταμειακών ροών.
Σε αυτό το επίπεδο, χρειάζονται χρήματα για την αυτοπραγμάτωση και την ανάπτυξη. Αυτοί οι άνθρωποι αναπτύσσουν τα χόμπι τους και είναι απασχολημένοι με την αυτο-ανάπτυξη. Ένα μεσαίο επίπεδο προσπάθειας χρησιμοποιείται για να κερδίσει χρήματα. Συνήθως σε αυτό το επίπεδο, οι άνθρωποι έχουν ήδη μια αξιοπρεπή οικονομική προστασία.
5.Το επίπεδο της δημιουργίας.
Αυτό είναι το επίπεδο δεξιοτήτων που βγάζει πολλά χρήματα.
6.Το επίπεδο της διαίσθησης.
Σε αυτό το επίπεδο, τα χρήματα δεν χρειάζονται τόσο ως μέσο επίτευξης στόχων, αλλά για μέγιστη γνώση του εαυτού και του κόσμου. Οι άνθρωποι αυτού του επιπέδου ταξιδεύουν συχνά, ανακαλύπτουν νέους κόσμους.
7.Επίπεδο συνειδητοποίησης.
Το βιοτικό επίπεδο είναι μια απόλαυση μέσω της φυσικής ύπαρξης. Απαιτούνται χρήματα για βασικές ανάγκες. Έρχεται η συνειδητοποίηση της θέσης τους στον κόσμο. Αυτό είναι το επίπεδο του να αφήνεις τον κόσμο των στερεοτύπων για τα χρήματα.
Τα χρήματα είναι ενέργεια, πρώτα τα εξάγουμε, τα αυξάνουμε και μετά τα ξοδεύουμε, τα δίνουμε μακριά.