Όταν η Rolex κυκλοφορεί ένα νέο μοντέλο, ό,τι κι αν έχει πάνω του σχεδιαστικά, όπως κι αν είναι, είναι πάντοτε λόγος προσμονής και ενθουσιασμού. Σε αντίθεση με όσα κάνει συνήθως, δηλαδή να παρουσιάζει νέα μοντέλα την Άνοιξη, η Rolex προχώρησε στην κυκλοφορία ενός συλλεκτικού ρολογιού, του Oyster Perpetual Deepsea Challenge ή αλλιώς The Crown, το οποίο αποτελεί ένα από τα best seller της και είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες της.
Το νέο Rolex έχει την ιδιαιτερότητα πως μπορεί να αντέξει στο μεγαλύτερο βάθος της θάλασσας, κάτι που το καθιστά μοναδικό στα ρολόγια εμπορικής φύσεως. Μέχρι σήμερα, η Rolex είχε το Deepsea, το οποίο μπορεί να αντέξει βάθος 3.900 μέτρων. Το Oyster Perpetual Deepsea Challenge θα μπορούσε να κοσμεί τα χέρια του Don Walsh και του Jean Piccard, των δύο αντρών που το 1960 έκαναν την πρώτη αποστολή στην Τάφρο των Μαριανών, μιας και πάει σε βάθος 11.000 μέτρων.
Όλα ξεκίνησαν το 1960, οπου το βαθύσκαφο Τεργέστη κατέβηκε στα 10.916 μέτρα (35.814 πόδια) στον πυθμένα της τάφρου των Μαριανών, του βαθύτερου σημείου στον ωκεανό. Στο εξωτερικό μέρος του σκάφους ήταν προσαρτημένο το Rolex Deep Sea Special, ένα τεράστιο πρωτότυπο ρολογιού με τεράστιο κρύσταλλο φυσαλίδων, ειδικά σχεδιασμένο για να κάνει το ταξίδι στον βυθό του ωκεανού. Λειτούργησε! Μετά την κατάδυση, το Deep Sea Special βρέθηκε να λειτουργεί σε άψογη κατάσταση (τώρα, το Deep Sea Special No. 3, αυτό που έκανε αυτό το ταξίδι, βρίσκεται στη συλλογή του Smithsonian).
Σήμερα, η Rolex συνεχίζει την κληρονομιά της στα βαθιά νερά με την κυκλοφορία του νέου Deepsea Challenge. Είναι κατασκευασμένο από αυτό που η Rolex αποκαλεί τιτάνιο RLX – το οποίο το καθιστά το πρώτο ρολόι από τιτάνιο της μάρκας – και έχει βαθμολογηθεί σε απίστευτα 11.000 μέτρα (36.090 πόδια) αντοχή στο νερό. Για να αντιληφθεί κανείς τους αριθμούς, το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Omega με το Seamaster Ultra Deep, που αντέχει σε βάθος 6.000 μέτρων.
Ενώ οι λάτρεις της Rolex, και ίσως ο περίεργος επαγγελματίας σκληροπυρηνικών
καταδύσεων, θα το χρησιμοποιήσουν ως το απόλυτο υποβρύχιο εργαλείο, το Deepsea Challenge είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μια επαναβεβαίωση της πρωτοκαθεδρίας της εταιρείας που – με την εφεύρεση το 1926 της θήκης Oyster -που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί- καθόρισε πρώτα την έννοια του αδιάβροχου ρολογιού και συνέχισε να το ωθεί ξεπερνώντας κάθε όριο