Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα με το 5G και ΔΕΝ θέλουν να το ξέρεις!

Share:

Το 2015 μόλις είχαμε την κυκλοφορία του iphone 6s, οι άνθρωποι αρχίζουν να απολαμβάνουν τις πολυτέλειες της συνδεσιμότητας 4G και οι εταιρείες τεχνολογίας μόλις άρχισαν να χρησιμοποιούν τη λέξη AI κάθε δύο προτάσεις. Όπου το AI είναι τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή είναι η χρονιά που οριστικοποιήθηκε το 5G. Μια ολόκληρη δέσμη επωνυμιών τεχνολογίας όπως η Samsung, Qualcomm και η Nokia συγκεντρώθηκαν για να καταλάβουν τα τρία βασικά πράγματα που πρόκειται να ορίσουνε το επόμενο πρότυπο.

  1. Aυτές οι εταιρείες κατάλαβαν ότι χρησιμοποιώντας μικρότερα ραδιοκύματα υψηλότερης συχνότητας από αυτά του 4G , θα έστελναν σήματα που μετέφεραν πολύ περισσότερη ενέργεια. Τόσο πολύ περισσότερη ενέργεια που ενώ η μέγιστη ταχύτητα των 4G ήταν περίπου 100 Mbps. Το 5G μπορεί να φτάσει τα 20 Gbps.

2. Εκτός από την ταχύτητα, αυτές οι εταιρείες μας υποσχέθηκαν επίσης περισσότερους δυνητικούς χρήστες. Επειδή αυτά τα εύρη υψηλότερης συχνότητας έχουν επίσης μεγαλύτερη χωρητικότητα, προφανώς θα χρειαζόταν 100 φορές περισσότερη κίνηση δεδομένων για να υπερφορτωθεί ένα σήμα 5G

3. Ο τελικός βασικός πυλώνας ήταν η μηδενική καθυστέρηση, επειδή η ταχύτητα του διαδικτύου δεν είναι μόνο ταχύτητα λήψης και μεταφόρτωσης, είναι επίσης ο χρόνος απόκρισης που απαιτείται μεταξύ ενός αιτήματος χρήστη και στη συνέχεια αυτής της ενέργειας που πραγματοποιείται. Αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν τόσο σίγουρες για αυτή τη νέα τεχνολογία 5G που υποσχέθηκαν ρυθμούς καθυστέρησης 100 φορές μικρότερους από 4G από περίπου 90 χιλιοστά του δευτερολέπτου σε λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.

Αλλά ακόμα και με αυτές τις μεγάλες υποσχέσεις, δεν κατάφεραν να ενθουσιάσουν τους ανθρώπους γιατί νομίζω ότι επέλεξαν και τα λάθος πράγματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν.

Αν ρωτούσατε έναν μέσο χρήστη 4G τι ήθελε από το 5G, οι περισσότεροι θα λέγανε ότι θέλουν απλώς να είναι μια πιο αξιόπιστη σύνδεση. Δηλαδή κυριολεκτικά μια γραμμή με τη μέγιστη ταχύτητα του 4G (100Mbps) που δεν πέφτει ποτέ. Το εντελώς αντίθετο από αυτό που λαμβάνουμε στην πραγματικότητα. Το 5G είναι ένα μέσο το οποίο επιβραδύνει τη σύνδεση το 99,5% του χρόνου χρήσης (5-10 Mbps) και στη συνέχεια εκτινάσει την ταχύτητα σε απίστευτα νούμερα για το υπόλοιπο 0,5% του χρόνου χρήσης (εώς 20 Gbps). Η ταχύτητα είναι μάλιστα τόσο γρήγορη που ο μέσος άνθρωπος δεν έχει καμία πιθανή περίπτωση χρήσης που να χρειάζεται αναγκαία αυτή την ταχύτητα στην καθημερινότητα του. Γι ‘αυτό οι εταιρείες 5G έπρεπε να εφεύρουν κάποια σενάρια τα οποία είναι εφικτά μόνο με την χρήση του 5G δικτύου.

Το 5G είχε πρόβλημα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, από άποψη το μάρκετινγκ.

Ήταν λάθος ο τρόπος με τον οποίο μας πουλήθηκε. Σε αντίθεση με κάθε γενιά πριν, όπου τα είδη των εφαρμογών που χρησιμοποιούσαμε και ο τρόπος που θέλαμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας είχαν σχεδόν απαιτήσει μια αναβάθμιση της δικτύωσης. Χρειαζόμασταν καλύτερες ταχύτητες. Προφανώς οι εταιρείες τεχνολογίας ήθελαν κάτι καινούργιο για να μπορούν να φέρουν την επωνυμία των συσκευών τους. Ένα νέο συναρπαστικό χαρακτηριστικό που μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά. Αλλά για πρώτη φορά με το 4G ο μέσος καταναλωτής δεν είχε πραγματικά κάποιο λόγο για να χρειαστεί αναβάθμιση στο δίκτυο του. Μπορούμε ήδη να καταναλώνουμε το περιεχόμενο που θέλουμε σε ποιότητα που να φαίνεται καθαρή στις μικρές οθόνες του τηλεφώνου μας. Έτσι, αυτό που έπρεπε να κάνουν αυτές οι εταιρείες εάν ήθελαν να ενδιαφέρονται οι άνθρωποι για το 5G ήταν να είναι τόσο φιλόδοξες και να κάνουν ισχυρισμούς τόσο τολμηρούς, ώστε να υποσχεθούν στους ανθρώπους έναν νέο κόσμο χωρίς να έχουν πραγματικά καμία ιδέα για το πώς θα τον υλοποιούσαν·

Υπήρχαν τρεις κύριοι προμηθευτές 5G στο κόσμο, ήταν οι Nokia, Ericsson και Huawei. Αυτές ήταν οι εταιρείες που κατασκεύαζαν την πραγματική υποδομή των 5G. Κατασκεύαζαν πράγματα όπως τη τεράστια κεραία, αλλά στη συνέχεια η huawei απαγορεύτηκε από τις ΗΠΑ αφού κατηγορήθηκε για κατασκοπεία. Τώρα αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, κανείς δεν φαίνεται να έχει μια συγκεκριμένη απάντηση. Ένα πράγμα είναι σίγουρο ότι αυτό ήταν άσχημα νέα για το 5G. Η πρόοδος για να χτιστεί το δίκτυο 5G επιβραδύνθηκε ή ακόμα και σταμάτησε σε αυτό το σημείο. Έπειτα οι μηχανικοί αφαίρεσαν κομμάτι-κομμάτι όλα τα εξαρτήματα 5G της huawei από τα συστήματά τους, όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και από τις χώρες που συμάχουσαν με αυτές. Παράλληλα υποστηρικτές του κινήματος anti-5G έβαλαν λάδι στη φωτιά καίγοντας κυριολεκτικά μερικούς από τους λίγους πύργους 5G που είχαν απομείνει από φόβους ότι θα τους αποδώσει καρκίνο και θα σκοτώνει την πανίδα της περιοχής.

 Το πιο θεμελιώδες πρόβλημα με τα 5G δεν είναι κανένα από τα παραπάνω.

Είναι η μεγάλη παράβλεψη που συνέβη σε σχέση με την εμβέλεια. Στον αγώνα για να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγοροι για να επιτύχουμε αυτά τα πιθανά μελλοντικά σενάρια που κανείς δεν ζητούσε πραγματικά, το 5G χρησιμοποιεί ραδιοκύματα που είναι τόσο υψηλής συχνότητας και επομένως τόσο μικρά που μετά βίας διασχίζουν τον χώρο και μπλοκάρονται σχεδόν από τα πάντα. Θα μπορούσατε να έχετε ταχύτητες λήψης 2 Gbps, αλλά ένα βήμα μπροστά από ένα κτίριο -ανάμεσα σε εσάς και την κεραία- και τώρα έχετε 2 Mbps. Οπότε πρακτικά χρειαζόμαστε κάποιο είδος κεραίας σε κάθε γωνιά του κάθε δρόμου καλωδιωμένο με ολοκαίνουργια καλώδια οπτικών ινών. Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά κοστοβόρο. Επίσης δεν έχει νόημα να φέρουμε αυτήν την τεχνολογία έξω από τις πόλεις, δεν θα αξίζει το τίμημα για τη δημιουργία και τη συντήρηση αυτών των σταθμών 5G, αν ο καθένας από αυτούς θα προσέγγιζε μόνο 30 άτομα

Είναι τελικά το 5G το μέλλον;

Πολύ πιθανόν πως Ναι! Η ανθρωπότητα εξελίσσεται με τα χρόνια και μέρος αυτής της εξέλιξης είναι και το Internet το οποίο σιγά σιγά αρχίζει να μπαίνει τόσο βαθιά στη καθημερινότητα μας που αποτελεί ίσως ακόμη και βασικό αγαθό για αρκετούς. Στα δικά μου μάτια το 5G έχει αρκετό δρόμο μπροστά ώστε να αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως. Ποιά είναι η άποψη σου; Πες μας για ποιο λόγο πιστεύεις ότι θα χρειαστούμε πραγματικά το 5G; Delivery Drones; Ιατρική; Online meetings στο metaverse;

Η μήπως κάτι άλλο;

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest