ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Αυτή είναι η κυβέρνηση που θα πληρώνει για να επισκευάσεις το κινητό σου.

Share:

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα παγκόσμιας εμβέλειας. Κάθε χρόνο, οι καταναλωτές πετούν τα έξυπνα ρολόγια και τα κινητά τηλέφωνα του περασμένου έτους για το πιο πρόσφατο μοντέλο. Ενώ μερικοί άνθρωποι παραδίδουν τις παλιές τους συσκευές για ανακύκλωση, πολλοί τις κρατούν στοιβαγμένες σε ένα συρτάρι σκουπιδιών ή τις πετούν έξω για να πάνε στον χώρο υγειονομικής ταφής.

Το διεθνές φόρουμ Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) εκτιμά ότι το 2022 από τα 16 δισεκατομμύρια τηλέφωνα που κατέχονται παγκοσμίως, περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια αναμένεται να γίνουν ηλεκτρονικά απόβλητα φέτος.

Το WEEE Forum διεξήγαγε έρευνες από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και διαπίστωσε ότι ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό έχει 74 ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως τηλέφωνα, tablet, φορητούς υπολογιστές, εργαλεία μαλλιών και άλλες συσκευές. Από αυτά, το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό διατηρεί εννέα αχρησιμοποίητα και τέσσερα σπασμένα ηλεκτρονικά είδη.

Οι έρευνες αποκάλυψαν πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι διατηρούν αχρησιμοποίητα ή χαλασμένα ηλεκτρονικά τους:

1. Το 46% λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αντικείμενα ξανά μια μέρα

2. Το 15% λέει ότι σκοπεύει να πουλήσει ή να δώσει τα αντικείμενα

3. Το 13% λέει ότι κρατά αυτά τα αντικείμενα για τη συναισθηματική τους αξία

4. Το 9% δηλώνει ότι τα αντικείμενα μπορεί να αυξηθούν σε αξία με την πάροδο του χρόνου και

5. Το 7% απλά δεν ξέρει πώς να πετάξει αυτά τα προϊόντα.

Η Magdalena Charytanowicz, υπεύθυνη επικοινωνίας για το WEEE Forum και επικεφαλής της Διεθνούς Ημέρας Ηλεκτρονικών Αποβλήτων, δήλωσε: «Αυτές οι συσκευές προσφέρουν πολλούς σημαντικούς πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων ηλεκτρονικών συσκευών ή άλλου εξοπλισμού, όπως ανεμογεννήτριες, μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή ηλιακά πάνελ — όλα κρίσιμα για την πράσινη, ψηφιακή μετάβαση σε κοινωνίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Εκτός από τις προσωπικές ενέργειες για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, απαιτούνται επίσης πολιτικές και πρωτοβουλίες από κυβερνήσεις και εταιρείες. Η Γαλλική κυβέρνηση θα αναλάβει το κόστος επισκευής συσκευών. Η κυβέρνηση θα συνεισφέρει 45 € για την επισκευή του χαλασμένου φορητού υπολογιστή σας, 25 € για επισκευή κινητού τηλεφώνου και 15 € για την επισκευή της ηλεκτρικής σας σκούπας. 30 είδη οικιακής χρήσης θα είναι αρχικά επιλέξιμα για την επιχορήγηση. Περισσότερα είδη θα είναι επιλέξιμα το επόμενο έτος. Το πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων και στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Αυτή η κίνηση της Γαλλικής κυβέρνησης νομίζω πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση για μια κυκλική οικονομία.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της κυκλικής οικονομίας είναι πως τα προϊόντα αλλάζουν μορφή ή χρήση -μετά από κάποια επεξεργασία- και δεν πετιούνται.

  • Πιστεύεις είναι εφικτό να έχουμε 100% κυκλική οικονομία σε όλα τα προϊόντα καθημερινής μας χρήσης;
  • Πόσο σύντομα θα καταφέρουμε να πλησιάσουμε σε αυτό το ιδανικό; Ανυπομονούμε να ακούσουμε τις ιδέες σου!

Ελα στην παρέα μας στο Instagram και στείλε μας ένα μήνυμα.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest