Ίσως το καλύτερο και πιο πρακτικό βιβλίο πάνω στις συνήθειες!;
Μάιος του 2020, έχω ενημέρωση από την τοπική μεταφορική πως έχω ένα δέμα. Χωρίς να ξέρω τι είναι αυτό που θα αντικρίσω, πηγαίνω γεμάτος περιέργεια να παραλάβω το δέμα μου!
Όταν έφτασα σπίτι αντιλήφθηκα πως ήταν ένα βιβλίο που νόμιζα ότι ακόμα δεν είχε μεταφραστεί. Είχα ακούσει τόσα πολλά γι’ αυτό το βιβλίο, ήθελα τόσο πολύ να το διαβάσω και να που ήρθε η ώρα!
Ο υπότιτλός του βιβλίου λέει πως θα βρείτε έναν εύκολο και απλό τρόπο που θα σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε τις κακές συνήθειες σας και θα σας δείξει πως να αποκτήσετε νέες που θα σας απογειώσουν.
Και μάλλον κάποιοι από εσάς εκεί έξω θα αναρωτιέστε γιατί διάλεξα αυτό το βιβλίο και τι σχέση έχει με τα προσωπικά οικονομικά;
Λοιπόν, αρχικά πιστεύω πως για να είσαι καλός με τα οικονομικά σου χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να έχεις καλές οικονομικές συνήθειες. Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω απλώς τα πάνε χάλια με τα οικονομικά τους επειδή έχουν κακές οικονομικές συνήθειες.
Ακόμα και ένας άνθρωπος ο οποίος έχει 10.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, αν έχει κακές οικονομικές συνήθειες μπορεί πάλι να μείνει απένταρος απλά και μόνο επειδή οι συνήθειες του, του τρώνε λεφτά και αυτός δεν έχει την δύναμη να τους επιβληθεί.
Δες για παράδειγμα αυτό: Ο Ανέστης βγάζει 10.000 ευρώ τον μήνα από διάφορες πηγές εισοδήματος όπως είναι η εργασία του και η ακίνητη περιουσία του.
Παρόλα αυτά, από τα 10.000 ευρώ δεν αποταμιεύει σχεδόν τίποτα, ξοδεύει πολλά χρήματα σε πολυτέλειες, σε τζόγο και ψυχαγωγία και δεν επενδύει πουθενά.
Στο τέλος κάθε μήνα, μένει με ελάχιστα χρήματα και κάνει το ίδιο πράγμα για κάθε επόμενο μήνα. Όμως αν ο ίδιος άνθρωπος είχε καλύτερες οικονομικές συνήθειες όπως για παράδειγμα
- να μετράει τα έξοδά του
- να αποταμιεύει το 10-15% του μηνιαίοι μισθού του
- να κόψει περιττά και ανούσια έξοδα
- και να επενδύει κάθε μήνα το 10-15% του μισθού του
τότε η ζωή του δεν θα ήταν ούτε στο ελάχιστο ίδια με αυτή που είχε πριν και αυτό μόνο και μόνο επειδή διαφέρουν οι οικονομικές συνήθειες που έχει στην ζωή του.
Πως όμως μπορείς να βγάλεις μια κακή οικονομική συνήθεια από την ζωή σου και πως μπορείς να βάλεις μια καλή οικονομική συνήθεια στην ζωή σου;
Πάρτε χαρτί και στυλό και πάμε μαζί να δούμε τη βηματολογία που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Αρχικά πάμε να δούμε πως είναι εφικτό να βγάλεις μια κακή οικονομική συνήθεια από την ζωή σου.
Βγάλε την κακή συνήθεια:
Να την κάνεις αόρατη: Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μειώσεις την έκθεσή σου σε αυτά τα ερεθίσματα. Αν για παράδειγμα θέλεις να σταματήσεις να ξοδεύεις λεφτά σε γλυκά και delivery, σβήσε από το κινητό σου όλα τα app που χρησιμοποιέις για delivery και ξεκίνα να μαγειρεύεις.
Να την κάνεις απωθητική: Για να κάνεις μια κακή συνήθεια απωθητική πρέπει να φτιάξεις μια δήλωση στην οποία θα δηλώνεις ποια θα είναι τα οφέλη αν τελικά την αποφύγεις.
Ξοδεύεις για παράδειγμα πολλά λεφτά σε άσκοπες αγορές. Κάποια οφέλη ίσως είναι πως αν σταματήσεις να κάνεις αυτές τις άσκοπες αγορές, θα καταφέρεις να αποταμιεύσεις μερικά χρήματα και θα ξεκινήσεις να επενδύεις τα χρήματά σου.
Να γίνει δύσκολη: Για να κάνεις την συνήθεια δύσκολη, ξεκίνα να κάνεις δεσμεύσεις με άτομα που δεν μπορείς να τις σπάσεις. Υποσχέσου για παράδειγμα στον κολλητό σου πως αν δεν αποταμιεύσεις το 10% του εισοδήματός σου κάθε μήνα, θα του χρωστάς για τον συγκεκριμένο μήνα το 15% του εισοδήματος σου. Το 15% δεν πονάει περισσότερο;
Να την κάνεις μη ικανοποιητική: Το τελευταίο βήμα είναι να την κάνεις μη ικανοποιητική και για να το καταφέρεις αυτό μπορείς να ακολουθήσεις την τεχνική του δημόσιου και επώδυνου τιμήματος.
Αν θέλεις να σταματήσεις να ξοδεύεις λεφτά σε αλκόολ και τσιγάρα κάθε πσκ, και συνεχίζεις να το κάνεις, μπορείς να κάνεις μια δημοσίευση στο instagram λέγοντας σε όλους πόσο ανεύθυνος και μη πειθαρχημένος είσαι σχετικά με τα χρήματά σου.
Αφού τώρα είδαμε πως διώχνουμε μια κακή οικονομική συνήθεια, πάμε να δούμε πως μπορούμε να εντάξουμε μια καλή οικονομική συνήθεια στην ζωή μας.
Δημιούργησε μια καλή συνήθεια στην ζωή σου:
Να την κάνεις εμφανή: Για να κάνεις μια συνήθεια εμφανή, ξεκίνα να αξιολογείς την πρόοδο σου με αυτή την συνήθεια. Θέλεις για παράδειγμα κάθε 2 βδομάδες να επενδύεις 50 ευρώ σε μετοχές. Ξεκίνα να σημειώνεις κάθε φόρα αν μέσα σε αυτές τις βδομάδες που πέρασαν έκανες κάποια κίνηση. Αν πάλι όχι, μπορείς να προσπαθήσεις για κάποια βελτίωση. Όσο περισσότερο προσπαθείς να δεις την πρόοδό σου, τόσο ευκολότερη θα γίνει αυτή η συνήθεια.
Να την κάνεις ελκυστική: Για να κάνεις μια συνήθεια ελκυστική ξεκίνα να μπαίνεις σε ομάδες και να μιλάς με ανθρώπους που θέλουν να καταφέρουν αυτό που θέλεις να κάνεις και εσύ. Αν θέλεις να μπεις στον κόσμο των επενδύσεων έλα σε επαφή με άτομα του χώρου. Ψάξε blogs στο google και ομάδες στο facebook για να μπεις μέσα σε μία κοινότητα.
Να την κάνεις εύκολη: Για να κάνεις εύκολη μια συνήθεια καλό είναι να προετοιμάσεις κατάλληλα το περιβάλλον που ζεις. Θέλεις για παράδειγμα κάθε μέρα να βάζεις από 1 ευρώ στον κουμπαρά σου; Βάλτον δίπλα στην πόρτα για να τον βλέπεις κάθε φορά πριν φύγεις από το σπίτι ή αφού έχεις επιστρέψει. Είναι πολύ ευκολότερο να κάνεις το οτιδήποτε όταν έχεις προετοιμάσει κατάλληλα τον χώρο σου. Τέλος,
Να την κάνεις ικανοποιητική: Για να κάνεις μια συνήθεια ικανοποιητική μπορείς να ενισχύσεις το κίνητρό σου δίνοντας μια ανταμοιβή στον εαυτό σου ή όταν προσπαθείς να εμφανίσεις τα οφέλη της.
Για παράδειγμα κάθε φορά που τηρείς τον λόγο σου και κρατάς το 10% του μισθού σου στην άκρη για να κάνεις μια μικρή επένδυση κάθε μήνα, μπορείς να κεράσεις τον εαυτό σου το αγαπημένο σου φαγητό ή ρόφημα και μπορείς να δείξεις στον εαυτό σου ποια είναι τα οφέλη αυτής της συνήθειας που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η δυνατότητα να χτίσεις τις βάσεις για την οικονομική ελευθερία σου.
Οι οικονομικές μας συνήθειες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον μας και αυτό γιατί θέτουν τις βάσεις για τον τρόπο διαχείρισης και ανάπτυξης των χρημάτων μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό το βιβλίο. Χτίσε καλές οικονομικές συνήθειες και η ζωή σου θα αλλάξει δραματικά!
Αν σου άρεσε το σημερινό άρθρο μην ξεχάσεις να το μοιραστείς με κάποιον φίλο σου. Θα χαρώ πολύ να δω ένα σχόλιό σου και να συζητήσουμε μαζί! Μέχρι το επόμενο άρθρο, Καλή συνέχεια