Ευρώπη και Ρωσία υποπτεύονται δολιοφθορά.

Share:

Εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη πρόκειται να διατηρηθεί κάτω από τους 1,5 oC, ο κόσμος πρέπει να δράσει τώρα για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί ουσιαστική μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων μέσω μιας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Αυτό στα λόγια, στην πράξη τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται αρκετά περίπλοκα.

Μεγάλες περιοχές του Μπαγκλαντές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το απόγευμα της Τρίτης (4 Οκτωβρίου) μετά από βλάβη στο δίκτυο. Το Μπαγκλαντές λαμβάνει τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής του ενέργειας από εισαγόμενο φυσικό αέριο και έχει δυσκολευτεί με διακοπές ρεύματος φέτος ως αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης. «Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει κρίσιμη κατάσταση στην προσφορά, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να θεσπίσει έκτακτα μέτρα για τη μείωση της χρήσης ενέργειας», εξήγησε ο Sheikh Tanjeb Islam, Επικεφαλής του Event Editorial στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Διεξάγονται έρευνες για το τι προκάλεσε μεγάλες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Μόσχα υποστηρίζουν ότι υποπτεύονται ότι πίσω από τα επεισόδια κρύβεται δολιοφθορά στις οδούς παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία. Οι αγωγοί δεν χρησιμοποιούνταν εκείνη τη στιγμή, αλλά φάνηκαν φυσαλίδες αερίου να ανεβαίνουν στην επιφάνεια του ωκεανού. Η ρωσική Gazprom λέει ότι σταμάτησε η διαρροή φυσικού αερίου και μπορεί να είναι δυνατή η επανέναρξη του εφοδιασμού μέσω μιας εναπομείνασας γραμμής.

Η ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας αναφέρει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στα νοικοκυριά είναι πολύ υψηλή για να είναι βιώσιμη. Η χρήση από τα νοικοκυριά και τη μικρή βιομηχανία ήταν αυξημένη κατά 14,5% την περασμένη εβδομάδα. Πάνω από τον μέσο όρο εκείνης της εβδομάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Χωρίς σημαντική εξοικονόμηση πόρων στον ιδιωτικό τομέα κατανάλωσης, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης το χειμώνα», λέει ο πρόεδρος της υπηρεσίας Klaus Mueller.

Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας προειδοποιεί για τον περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Statnett λέει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή παρόμοιων μέτρων από άλλους. Η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί πάνω από το 90% της νορβηγικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η πιο ξηρή περίοδος 12 μηνών εδώ και 26 χρόνια έχει εξαντλήσει τα επίπεδα της αποθηκευμένης ενέργειας και έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ λέει ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας εξαντλούν την υποστήριξη για την κίνηση προς την πράσινη ενέργεια. «Πολλές  χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές της πράσινης ενέργειας και του μέλλοντος χωρίς άνθρακα, έκαναν μια ξαφνική και απότομη στροφή»

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης της ηπείρου. Οι 27 χώρες προσπαθούν να περιορίσουν μια άνοδο της τιμής της ενέργειας που τροφοδοτεί υψηλό πληθωρισμό και απειλεί με ύφεση.

Τα μάτια των περισσοτέρων είναι πάνω στις τιμές της ενέργειας και τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές. Έτσι, είναι λογικό οι παρούσες συνθήκες να χαρακτηριστούν ως κάθε άλλο παρά γόνιμες για την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προώθηση της πράσινης ενέργειας.

Που έχεις εστιάσει την προσοχή σου εσύ ως πολίτης για αυτόν τον χειμώνα; Στην ανακύκλωση και ελάττωση του προσωπικού σου αποτυπώματος άνθρακα ή στην οικονομία ασχέτως των επιπτώσεων στο περιβάλλον; Πες μας την γνώμη σου.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest