Την τελευταία περίοδο, ακούμε όλο και συχνότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ορισμένους διαφαινόμενους πλούσιους που διαθέτουν γρήγορα αυτοκίνητα, ακριβά κινητά, πολυτελή σπίτια από την άνεση του καναπέ τους και με ελάχιστη εργασία.
Αυτή η μερίδα ανθρώπων, παροτρύνει τους νέους να σταματήσουν τις πανεπιστημιακές σπουδές τους και οποιαδήποτε άλλη “παραδοσιακή” μέθοδο διδασκαλίας και να στραφούν αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένα δικά τους μαθήματα τα οποία θα τους βοηθήσουν να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι και να αποκτήσουν πληθώρα υλικών αγαθών.
Εξαιτίας της ραγδαίας προβολής τους και σε συνδυασμό με την τάση του ανθρώπου να θέλει να αποφύγει τον δύσκολο δρόμο, το γεγονός αυτό έχει ώς αποτέλεσμα πολλοί νέοι να στρέφονται στην επιδίωξη του εύκολου και γρήγορου πλούτου με ταυτόχρονη αποστασιοποίηση από τις σαφώς πιο απαιτητικές σπουδές τους.
Είναι όμως αυτά τα μαθήματα η λύση για τον πλούτο;
Με μία σύντομη απάντηση, όχι. Είναι σαφές πως τα πανεπιστήμια ορισμένες φορές δεν είναι ελκυστικά προς τους φοιτητές με τις μεθόδους διδασκαλίας τους. Επίσης είναι γνωστό ότι συχνά τα προγράμματα σπουδών δεν ανανεώνονται όσο συχνά θα έπρεπε έτσι ώστε να ακολουθούν την σαφώς ταχεία μεταβαλλόμενη κατάσταση στον κόσμο.
Όμως, το γεγονός πως το πρόγραμμα σπουδών εξετάζεται με σκοπό να διδάσκονται μόνο θεματικές ενότητες για τις οποίες υπάρχει σαφή επιστημονική τεκμηρίωση καθιστά τα πανεπιστήμια τον κατάλληλο χώρο για κάποιον ώστε να μπορέσει να αποκτήσει γερές και έγκυρες βάσεις και στη συνέχεια να μπορέσει να χτύσει πάνω σε αυτές.
Από εδώ και πέρα τα σεμινάρια και τα επιπλέον μαθήματα είναι χρήσιμα.
Με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να βρει πληθώρα αξιόλογων και ενημερωμένων σεμιναρίων και μαθημάτων είτε από πανεπιστημιακά ιδρύματα είτε από άλλους φορείς και ομάδες. Με την χρήση της κριτικής σκέψης του καθενός αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο για την μετάδοση των νέων εξελίξεων καθώς και της διδασκαλίας νέων τομέων της οικονομίας όπως παραδείγματος χάρη τα κρυπτονομίσματα που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.
Συνοψίζοντας, τα σεμινάρια και τα μαθήματα που μπορεί να βρει κάποιος διαδικτυακά είναι συχνά ένας καλός τρόπος για την διεύρυνση των γνώσεών του, αλλά δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για την απώλεια των βασικών θεμελίων που μπορούν να κερδηθούν από τα πανεπιστήμια.