Γουόρεν Μπάφετ… ο μαέστρος των επενδύσεων 

Share:

Αφορμώμενος από τα πρόσφατα γενέθλια του Γουόρεν Μπάφετ θα αναφερθώ στην επαγγελματική αλλά και προσωπική ζωή ενός ιδιοφυή ανθρώπου με καθαρή περιουσιακή αξία σήμερα κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Πώς όμως ο 92χρόνος αυτός άνθρωπος που δεν ίδρυσε μία εταιρεία του βεληνεκούς του Facebook και της Apple, έχει καταλάβει μία θέση δίπλα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου όπως ο Ίλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς;

Ας πάρουμε επομένως τα πράγματα από την αρχή.

 “Τα παιδικά και φοιτητικά του χρόνια.”

Γεννημένος στην Ομάχα της Νεμπράσκα από μικρός ο Γουόρεν είχε κλίση στην επιχειρηματικότητα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η έκθεση που είχε από την παιδική του ηλικία στις μετοχές καθώς ο πατέρας του ήταν χρηματιστής και τον επισκεπτόταν τακτικά στο γραφείο του, σημειώνοντας με κιμωλία σε ένα μαυροπίνακα τις τιμές των μετοχών που διαπραγματεύονταν.

Σε ηλικία μόλις δεκατριών ετών δημοσίευε σε εφημερίδες στοιχηματικές συμβουλές για τον ιππόδρομο. Μετά από τρία χρόνια και όντας ιδιαίτερα καλός στην στατιστική και στα μαθηματικά εγγράφεται στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ολοκληρώνοντας βέβαια τις σπουδές του σε ηλικία 20 ετών στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

Στη συνέχεια επιχείρησε να σπουδάσει και στο Χάρβαρντ όπου δεν έγινε δεκτός. Το πανεπιστήμιο της Κολούμπια για καλή του τύχη αποδέχθηκε την αίτηση του, γεγονός που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα ζωή και νοοτροπία του καθώς εκεί γνώρισε τον Μπέντζαμιν Γκράχαμ, η θεωρία του οποίου κέντρισε τον ενδιαφέρον του Μπάφετ.

H θεωρία του Γκράχαμ με όνομα επένδυση αξίας, απαιτεί την αναζήτηση μετοχών που πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη από τη εγγενή τους αξία, μία μέτρηση που υπολογίζεται αφαιρώντας τις υποχρεώσεις της εταιρίας από τα περιουσιακά της στοιχεία.Ο Γκράχαμ θεωρεί ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα η ανισορροπία αυτή θα εκλείψει, καθώς η χρηματιστηριακή τιμή της εταιρίας θα φτάσει την πραγματική αξία της.

“Τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα.”

Το 1954 εντάσσεται στην επενδυτική εταιρία του Γκράχαμ στη Γουόλ Στριτ αποκτώντας εμπειρία στον χώρο που του ταιριάζει όπως κανείς άλλος και βγάζοντας 140 χιλιάδες δολάρια σε ηλικία 25 ετών. Σε διάστημα δύο ετών παντρεύεται και αποκτά δύο παιδιά και επιστρέφει στην γενέτειρα πόλη του, καθώς το 1956 ο Γκράχαμ κλείνει την επενδυτική του εταιρία.

Στην Ομάχα συγγενείς και φίλοι του ζητούν επενδυτικές συμβουλές. Τότε ο Μπάφετ αποφασίζει να ιδρύσει μία επενδυτική εταιρία. Ακόμη και αν κρατούσε τις αποφάσεις που έπαιρνε σχετικά κρυφές από τους πελάτες του τα χρήματα τους τα διαχειριζόταν λες και ήταν δικά του σημειώνοντας μέσα στα επόμενα 13 χρόνια την υψηλή απόδοση του 29,5% ετησίως. Είχε αρχίσει την εταιρία με 105 χιλιάδες δολάρια που είχε μαζέψει από επενδυτές και εντός των 13 αυτών ετών είχε επιτύχει η εταιρία να αξίζει 105 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 25 ήταν δικά του.

“Η Berkshire Hathaway”

Πριν μετατραπεί στην αυτοκρατορία πολλών δισεκατομμυρίων του Μπάφετ, ήταν μία κλωστοϋφαντουργική βιοτεχνία προϊόντων στη Μασαχουσέτη. Την περίοδο που αποκτήθηκε από τον ίδιο ήταν πλέον αδύναμη στο χώρο της και με την κλωστοϋφαντουργία να βιώνει σημαντική κρίση, βάζει σε εφαρμογή το επόμενο λαμπρό σχέδιο του.

Υπό την ομπρέλα της Μπέρκσαιρ επενδύει όπου και όποτε θέλει ο ίδιος, όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η Times. Αρχικά, αγόρασε μία σειρά από ασφαλιστικές εταιρίες, γνωρίζοντας πόσο καλή πηγή μετρητών είναι. Με αυτές τις ροές χρημάτων κινήθηκε στην αγορά επιχειρήσεων που αποτελούσαν τον βασικό κορμό των επενδύσεων του.

“Η στρατηγική του”

Ο πυρήνας της επιτυχίας του βασίζεται στον ακόλουθο κανόνα, ίσως και ο πιο γνωστός από αυτούς που έχει μοιραστεί δημοσίως σε διάφορες συνεντεύξεις του:

«Μείνετε σε αυτά που γνωρίζετε»

θέλοντας να πει με αυτή του τη φράση ότι όλες οι επιχειρήσεις στις οποίες επένδυσε είναι εταιρίες που αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν.

Ορισμένες από τις λεγόμενες «μόνιμες κρατήσεις του» είναι η Ουάσιγκτον Ποστ, η ABC και η Κόκα Κόλα. Κατάφερε να προβλέψει την επέκταση της Κόκα Κόλα στις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια επιτυχία της, υπερ διπλασιάζοντας τα κέρδη της αρχικής του επένδυσης.

Οι επιτυχημένες επενδύσεις του σε μεγάλες επώνυμες πολυεθνικές εταιρίες μαρτυρούν το πώς εξέλιξε την θεωρία του Γκράχαμ. Ήταν από τους λίγους που αντιλήφθηκε την αλλαγή της αγοράς γι’ αυτό έστρεψε το ενδιαφέρον του στις franchise επιχειρήσεις, σε αυτές με καλή διαχείριση και με καθιερωμένη γραμμή παραγωγής προϊόντων.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest