Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα … σου!

Share:

Ο Mark Manson, συγγραφέας του βιβλίου “The Subtle Art of not Giving a F*ck” έγινε γνωστός μέσω του προσωπικού του blog όπου έγραφε για το πως να κάνεις επιτυχημένες σχέσεις.

Καθορισμός της πραγματικής αξίας

Από νωρίς κατάλαβε ότι η ζωή του ποτέ δεν θα αδειάσει από τα προβλήματα, και αντί να του προκαλούν τα προβλήματα στενοχώρια, αποφάσισε να αλλάξει τις καταστάσεις και να ξεκαθαρίσει τι έχει πραγματικά αξία γι’ αυτόν, ώστε να έχει τουλάχιστον προβλήματα που απολαμβάνει να αντιμετωπίζει.

Όλοι μας έχουμε προβλήματα, κάποιος φτωχός έχει προβλήματα, κάποιος χαρούμενος έχει προβλήματα, όπως και ο πλούσιος και ο στεναχωρημένος. Όσο προχωράς στη ζωή (ή και όχι) θα έχεις νέα προβλήματα.

Τα μεγαλύτερα μηνύματα του βιβλίου έχουν ως εξής:

  • Πρέπει να διαλέξουμε τις σωστές αξίες για τη ζωή μας, και έτσι τα προβλήματα μας θα αποκτήσουν νόημα.
  • Η ευτυχία δεν αποτελεί μια κατάσταση που την φτάνεις κάποια στιγμή στη ζωή σου, αλλά μια ατέλειωτη διαδικασία όπου λύνεις επιτυχώς τα προβλήματα σου.

Μέτρηση επιτυχίας ή αποτυχίας

Ο συγγραφέας κάνει ξεκάθαρη την ανάγκη για να αναθεωρήσουμε το πως μετράμε την επιτυχία και την αποτυχία. Δίνει παραδείγματα για να καταλάβουμε πως βασική είναι η ερμηνεία των καταστάσεων και των προβλημάτων.

Η επιτυχία του ενός μπορεί να είναι η αποτυχία του άλλου. Δίνει tips για το πως να θέσεις σωστές αξίες, όπως για παράδειγμα να θέτεις κριτήρια μέτρησης για καταστάσεις στις οποίες έχεις τον απόλυτο έλεγχο.

Το να μετράς την επιτυχία/ευτυχία σου με βάση απόψεις ή/και απαιτήσεις που δεν μπορείς να ελέγξεις, αποτελεί σταδιακά τη συνταγή για την αποτυχία.

Η τελειότητα είναι ψευδαίσθηση…

Από την φύση μας δίνουμε μεγάλη έμφαση στα προβλήματα μας, στα συναισθήματα μας, στις σκέψεις μας… στη τελειότητα. O Mark Manson εξηγεί με απλά λόγια ότι η τελειότητα είναι ψευδαίσθηση και οι περισσότεροι είμαστε γεννημένοι για τη μετριότητα.

Όμως αυτό δεν πρέπει να φανεί αρνητικό. Αντίθετα, με τη σωστή οπτική μπορούμε να το δούμε ως μια ευκαιρία να μην τα παίρνουμε όλα στα σοβαρά, γιατί ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω από εμάς.

Σπαταλάμε χρόνο και ενέργεια, ενώ δεν χρειάζεται…

Πολλές φορές δίνουμε χρόνο και ενέργεια σε καταστάσεις, ανθρώπους και σκέψεις που απλά θα έπρεπε να γελάσουμε και να προχωρήσουμε παρακάτω.

Προσδιορίζοντας το τι αξίζει στη ζωή μας, θα βρούμε και τα προβλήματα που θέλουμε να λύνουμε. Και για τα άλλα που δεν θέλουμε να λύνουμε αλλά θα χρειαστεί να λύσουμε (γιατί τα έχει και αυτά η ζωή), θα το κάνουμε χωρίς να γινόμαστε “χίλια κομμάτια”.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα μικρό και αρκετά διασκεδαστικό βιβλίο, γραμμένο με απλά και καθημερινά λόγια. Το έχω διαβάσει δύο φορές και εύκολα το κατατάσσω στα Top 3 από τα δεκάδες βιβλία αυτοβελτίωσης που έχω διαβάσει.

Είναι ένα από αυτά τα βιβλία που θα σου πει αλήθειες που πρέπει να ακούσεις. Ειδικά αν νιώθεις ότι ψάχνεις κάτι να σε “ξυπνήσει” και να αναλάβεις πάλι δράση για τους στόχους σου, ή περνάς μια ψυχολογικά δύσκολη περίοδο, πιστεύω αυτό το βιβλίο θα σε βοηθήσει να δεις τη ζωή σου πιο καθαρά!

Θα ήθελα πολύ να ακούσω αν το βιβλίο αυτό σου φάνηκε χρήσιμο και σε βοήθησε. Αν πάλι δεν το έχεις διαβάσει ακόμη… μπορώ να περιμένω! Καλή συνέχεια!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest