Η άλγεβρα της ευτυχίας

Share:

Πως θα σου φαινόταν να έπαιρνες συμβουλές για την ζωή σου από έναν άνθρωπο ο οποίος θα σου έλεγε να ΜΗΝ ακολουθήσεις το πάθος σου, να ιδρώνεις περισσότερο από τους άλλους γύρω σου, όσο είσαι νέος να ζήσεις σε πόλη και ότι η ισορροπία είναι ένας μύθος;
Εμένα σίγουρα θα μου τραβούσε το ενδιαφέρον ένας τύπος με τόσο επίμαχες απόψεις! O Scott Galloway είναι συγγραφέας, καθηγητής στην σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Stern, ιδρυτής 9 εταιριών, με αρκετές αποτυχίες και μεγάλη (πλέον) πείρα και γράφει το Blog No Mercy/No Malice.
Το βιβλίο του είναι ένα από τα βιβλία που προσπαθώ να ξαναβλέπω κάθε χρόνο καθώς μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που προσεγγίζει την ζωή και το νόημα της.
Κάθε φορά που συζητάω για αυτό το βιβλίο νιώθω πως ο ίδιος ο Scott Galloway από μία γωνία μου φωνάζει : “ Πρόσεχε τους γονείς σου, σαν παιδιά σου, αγάπα και κάνε θυσίες για το καλό των παιδιών σου και μην ξεχνάς πως όλες αυτές οι μικρές υποσχέσεις που τηρείς, είναι μια επένδυση στην μακροχρόνια σχέση με τα παιδιά σου.” Τον ακούω επίσης να μου φωνάζει με πάθος : “ Johnny, η πιό σημαντική απόφαση που θα πάρεις ποτέ σου είναι ποια γυναίκα θα επιλέξεις για σύντροφο ζωής.”
 
Περίεργες απόψεις και ταυτόχρονα πιο ενδιαφέρουσες από ποτέ!
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικά μαθήματα που πήρα από αυτο το βιβλίο και σίγουρα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο την ζωή σας. Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκινάμε!
1. Μην ακολουθήσεις το πάθος σου! Όποιος είναι γύρω στα 15-25 και μου λέει πως ξέρει ποιο είναι το πάθος του, ξέρω πως μου λέει ψέματα. ΌΧΙ, ΑΠΛΆ ΌΧΙ! Δεν έχεις ούτε την εμπειρία ούτε την ποικιλία για να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις!Η δουλειά σου σε αυτή την ηλικία είναι να βρείς πράγματα στα οποία είσαι καλός, πράγματα στα οποία θα σε πληρώσουν για να κάνεις, πράγματα τα οποία δεν είναι άθλια και η τομή αυτών των τριών είναι αυτό που πρέπει να κάνεις. Έπειτα από χιλιάδες ώρες εξάσκησης θα γίνεις σπουδαίος σε αυτό που διάλεξες. Το πάθος τότε θα ξεκινήσει να υπάρχει. Ξέρεις γιατί;
Γιατί τότε θα έχεις την αναγνώριση των συναδέλφων σου, την αναγνώριση από τον κύκλο σου και θα μπορείς να προσφέρεις οικονομική ασφάλεια στην οικογένεια σου! Κανείς δεν ξεκινάει με πάθος την καριέρα του δικηγόρου στην φορολογική νομοθεσία. Περνώντας όμως τα χρόνια, εσύ έχεις χτίσει ήδη φήμη, εμπειρία και αναγνώριση και αυτά είναι που σου δίνουν το λεγόμενο πάθος που όλοι μας ψάχνουμε!
 
2. Παραμείνετε Διψασμένοι! Ας υποθέσουμε πως είσαι ασυνήθιστα ταλαντούχος! Ίσως ακόμα και στο κορυφαίο 1%. Συγχαρητήρια: Είστε ένα από τα 75 εκατομμύρια άτομα που όλοι σας παλεύετε να αποκτήσετε περισσότερα απ’όσα σας αναλογούν από τους διαθέσιμους πόρους. Για να βρίσκεσαι ακόμα εδώ και να διαβάζεις αυτό το άρθρο σίγουρα θα θέλεις να ξεπεράσεις τον μέσο όρο, ακόμα και αυτό το 1%. Όμως πίστεψε με δεν θα φτάσεις καθόλου κοντά μόνο και μόνο επειδή έχεις ένα ταλέντο. Αυτό που μετατρέπει το ταλέντο σε επιτυχία είναι η δίψα. Εγώ προσωπικά δεν γεννήθηκα ούτε με κάποιο ταλέντο που με ξεχώρισε από τους γύρω μου, ούτε γεννήθηκα όμως και με την δίψα. Απλά σαν ένα παιδί και’γω απέκτησα αρκετά κόμπλεξ και ανασφάλειες που προσπαθώ να τα καταπατήσω κάθε μέρα. Αυτά όμως είναι και η κινητήρια δύναμή μου που μου δίνει την δίψα που ψάχνω. Μείνε διψασμένος!
 
3. (Μάλλον) δεν είσαι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Κάνε στον εαυτό σου αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις:
α. Μπορείς να κόβεις επιταγές αντί να εισπράττεις; Δεν γνωρίζω και πολλά άτομα που είναι διατεθειμένα να εργαστούν ογδόντα ώρες την εβδομάδα απλώς και μόνο για να αναγκαστούν να κόψουν μια επιταγή προκειμένου να βγάλουν χρήματα στο τέλος του μήνα. Επειδή μπορεί να μην έχεις βρει επενδυτές ή κεφάλαιο εκκίνησης επιβάλλεται να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν θα δούλευες ποτέ και αν θα έδινες λεφτά από την τσέπη σου μόνο και μόνο για… να εργαστείς.
β. Μπορείς να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα την δημόσια αποτυχία; Αποφασίζεις πως η νομική δεν είναι για σένα( δεν μπήκες στην σχολή) ή αποφασίζεις πως θέλεις να περάσεις περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σου(απολύθηκες). Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει τρόπος να κρύψεις την αποτυχία της επιχειρήσης σου! Μπορείς να αντέξεις το δούλεμα σε δημόσιο βαθμό;
γ. Σου αρέσει να πουλάς; Ένας επιχειρηματίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “πωλητής”: “Πουλάς” σε άτομα για να έρθουν στην επιχείρησή σου, “πουλάς” στους ίδιους για να μείνουν, “πουλάς” σε επενδυτές και “πουλάς” σε πελάτες. Επομένως καλό θα ήταν να είσαι εξαιρετικός στις πωλήσεις αν θέλεις να ανοίξεις την δική σου επιχείρηση! Το καλό νέο είναι πως αν σου αρέσει να πουλάς και είσαι καλός σε αυτό, θα βγάζεις πάντα περισσότερα χρήματα, ανάλογα με το πόσο σκληρά εργάζεσαι, από οποιονδήποτε από τους συναδέλφους σου!
 
4. Τέλος, Πόσο επιθετικός είσαι στην ανάληψη κινδύνου; Βλέπουμε τις πολυδιαφημισμένες ιστορίες δισεκατομμυριούχων που παράτησαν τις σπουδές τους και αυτό μας κάνει να νομίζουμε πως η επιχειρηματικότητα είναι κάτι ρομαντικό. Όμως η επιχειρηματικότητα είναι κάτι σαν επιβίωση. Ρώτα κάποια άτομα που εμπιστεύεσαι για αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις. Αν απάντησαν θετικά στις δύο πρώτες και εσύ δεν έχεις τις απαιτούμενες ικανότητες για να εργαστείς σε μια μεγάλη εταιρία, τότε καλωσήρθες στην ζούγκλα των επιχειρήσεων!
Αυτό το βιβλίο, αν και είναι μικρό, κρύβει μέσα του μεγάλη σοφία και λέει κάποια πράγματα όπως πρέπει να ειπωθούν. Το προτείνω στον καθένα εκεί έξω, ανεξαρτήτως φύλου, ασχολίας, ονείρων και δουλειάς!
Είμαι ο Johnny&Books και μαζί θα βλέπουμε βιβλία επιχειρηματικότητας, αυτοβελτίωσης και όλες τις υποενότητές τους καθώς και βιογραφίες και αυτοβιογραφίες από ανθρώπους οι οποίοι πιστεύω πως μπορούν να δώσουν αξία στην ζωή σου!
Αν σου άρεσε το σημερινό άρθρο μην ξεχάσεις να το μοιραστείς με κάποιον φίλο σου. Θα χαρώ πολύ να δω ένα σχόλιο σου και να συζητήσουμε μαζί! Μέχρι το επόμενο άρθρο, Καλή συνέχεια !

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest