Η αξία της αυτοβελτίωσης

Share:

Η λέξη “αυτοβελτίωση” ακούγεται πολύ γενική και αόριστη. Δεν μας βοηθά να καταλάβουμε την ουσία και το σκοπό της, για αυτό λοιπόν θα αναφέρουμε κάποια βασικά πράγματα γύρω από τη νοοτροπία της προσωπικής ανάπτυξης.

Όλοι μας έχουμε δει τον εαυτό μας να παραπονιέται για κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις της ζωής ή αποτυχίες.. Όλοι έχουμε νιώσει ότι η ζωή ή οι άνθρωποι είναι εναντίον μας κάποια στιγμή. «Γιατί να συμβεί σε εμένα αυτό;», «Γιατί δεν μπορώ να έχω μια κανονική/ήρεμη ζωή;», «Γιατί να μου φερθεί έτσι;», και πάει λέγοντας.

Η ζωή έχει αναπόφευκτες δυσκολίες, πόνο, θλίψη, θανάτους… Με άλλα λόγια υπάρχει ένα χάος. Η τέχνη της αυτοβελτίωσης, ξεκινά πάνω απ’όλα με την αυτογνωσία. Να καταλαβαίνει κανείς τι νιώθει, γιατί το νιώθει και πως αυτό επηρεάζει τη συνολική του ζωή. Αυτογνωσία είναι να καταλαβαίνεις τι βρίσκεται στη ζώνη ελέγχου σου, και τι πέρα από αυτήν.

Αυτοβελτίωση σημαίνει να ξέρεις που είσαι, και προς τα που θέλεις να πας. Όταν το ξεκαθαρίσεις αυτό, έχεις πια μια κατεύθυνση που μειώνει το χάος και την αβεβαιότητα της ζωής. Επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση του χρόνου σου για να υπερβείς τον παλιό σου εαυτό, και να εξελιχθείς αρκετά ώστε να φτάσεις στον επόμενο -μικρό ή μεγάλο- στόχο. Ο καθένας μας πρέπει να βρει την ψυχική δύναμη και υπομονή να κυνηγήσει το κάτι καλύτερο, το κάτι καινούργιο, γιατί μόνο έτσι προχωράμε μπροστά.

Η επιτυχία και η ευημερία χτίζεται πάνω στην αυτοβελτίωση. Αν κοιτάξουμε τους μεγαλύτερους leaders και entrepreneurs της ιστορίας (και του σήμερα), όλοι τους έχουν συνήθειες και νοοτροπίες που τους επιτρέπουν να μαθαίνουν κάτι νέο συνεχώς, να δουλεύουν για κάτι καλύτερο, να αντιστέκονται στα δεινά της ζωής και να μην επαναπαύονται με αυτά που έχουν. Και όπως μ’αρέσει να υπενθυμίζω στον εαυτό μου: “Η ζωή προχωράει μπροστά από μόνη της. Αν μείνουμε στάσιμοι, τότε θα καταλήξουμε πίσω”.

Καθώς φέρνουμε σε πέρας κάποιους στόχους που θέσαμε, συνειδητοποιούμε ότι οι επόμενοι στόχοι πάντα απαιτούν κάτι παραπάνω από εμάς. Οι επόμενοι στόχοι πάντα θα μας δοκιμάσουν πνευματικά και σωματικά. Η νοοτροπία της αυτοβελτίωσης σου δείχνει ότι οι δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής μας δεν είναι εδώ για να μας τιμωρήσουν, αλλά για να μας διδάξουν κάτι. Διότι χωρίς αντίσταση δεν υπάρχει εξέλιξη.

Από άλλη οπτική γωνία, η αυτοβελτίωση δεν είναι απαραίτητη μόνο για την επίτευξη στόχων, αλλά και για την αποτελεσματική διαχείριση των συναισθημάτων μας. Στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, δεχόμαστε χιλιάδες ερεθίσματα και μηνύματα που μπορούν να μας βγάλουν εκτός συναισθηματικής ισορροπίας. Η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τις αντιδράσεις μας και να μην γινόμαστε θύματα του μυαλού μας αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο μέσω της αυτοβελτίωσης μας.

Σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα συναισθήματα δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, παρά μόνο να διαχειριστούμε την επιρροή τους πάνω μας. Αυτό βέβαια δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη αλλά σε βάθος χρόνου. Θέλει χρόνο να καταλάβουμε τον εαυτό μας και να μάθουμε να παρατηρούμε αποτελεσματικά τις αντιδράσεις μας σε διάφορες καταστάσεις. Όμως, μόνο έτσι αποκτούμε εμπειρία και γνώση για το πως να διαχειριστούμε τις δυσκολίες της ζωής και τα συναισθήματα που τις ακολουθούν.

Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο. Αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως, χωρίς αντίσταση δεν υπάρχει εξέλιξη. Και μην ξεχνάμε ότι η αυτοβελτίωση δεν είναι επίτευγμα αλλά τρόπος ζωής.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest