Κατάργηση μετρητών, είστε έτοιμοι ;

Share:

Κοινό μυστικό σε όλους μας είναι η σταδιακή μετάβαση σε μια ψηφιακή εποχή με τις συναλλαγές να γίνονται πλέον ως επί το πλείστον ηλεκτρονικά αφήνοντας πίσω μια πρακτική χιλιάδων χρόνων.

Η κατάργηση των μετρητών και των κερμάτων ξεκινά από την Σουηδία στις 24 Μαρτίου του 2023, την χώρα που το 1661 εξέδωσε στην Ευρώπη τα πρώτα χαρτονομίσματα και τραπεζογραμμάτια.

Ήδη λιγότερο από το 13% του πληθυσμού της χρησιμοποιεί μετρητά στις συναλλαγές του. Αυτή η τάση υπάρχει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, την Αυστραλία και την Κίνα. Η τεχνολογία για να πληρώνουμε ψηφιακά είναι διαθέσιμη και εξελλίσεται συνεχώς όμως ακόμα υπάρχουν τεράστια κενά ασφαλείας.

Στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν οι απάτες με πλαστικό χρήμα ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια γυναίκα στη Ρόδο που είδε τα χρήματα της να κάνουν φτερά σε διαδικτυακό καζίνο του Γιβραλτάρ ξεπερνώντας μάλιστα το ημερήσιο όριο συναλλαγών χωρίς να μπορεί να αποζημιωθεί. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ψηφιακό πορτοφόλι το κράτος, ο υπάλληλος της τράπεζας και ένας καλός χάκερ θα ξέρει που ξοδέψαμε τα χρήματα μας περιορίζοντας την ιδιωτικότητα και την ελευθερία μας κάνοντας το αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Οι οπαδοί της νέας τάσης έχουν πολλά επιχειρήματα. Υποστηρίζουν πως θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή που εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ. Το μαύρο χρήμα και οι συναλλαγές απο εγκληματικές πράξεις.

Επίσης τόνωση της οικονομίας από τα χρήματα που έχουμε ”κάτω από το μαξιλάρι”, επενδύοντας τα αναγκαστικά ή καταθέτοντας τα στην τράπεζα. Με αποτέλεσμα να έχουμε σταθερό τραπεζικό σύστημα χωρίς τον φόβο υπερ αναλήψεων σε περίεργες καταστάσεις που υπάρχει ανασφάλεια. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και αρνητικό.

Τέλος η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα είναι πλέον εύκολη υπόθεση εφόσον χρειαστεί.

Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest