Είμαστε πραγματικά εξαρτημένοι από την ηλεκτρική ενέργεια. Από την θέρμανση και ψύξη του σπιτιού μας και τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, μέχρι τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, τις μετακινήσεις και την κατασκευή υποδομών χρειαζόμαστε τεράστια ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν αναλογιστεί κανείς, μάλιστα, ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο βελτιώνεται διαρκώς, ακόμα και στις αναπτυσσόμενες χώρες, εύκολα μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ποσά ενέργειας που καταναλώνουμε θα εκτοξευτούν.
Το πρόβλημα είναι ότι περίπου το 90% αυτής της ενέργειας παράγεται με την καύση ορυκτών καυσίμων. Γεγονός που οδηγεί σε γιγαντιαίες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (π.χ. διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του αζώτου, μεθάνιο κτλ), τα οποία ανάγονται σε περίπου 51 δις τόνους. Το οποίο με τη σειρά του πυροδοτεί μια σειρά γεγονότων όπως αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, λιώσιμο των πάγων στους πόλους, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ακραία καιρικά φαινόμενα, έντονες πλημμύρες, ξηρασίες και διάφορα άλλα.
Το 97% των επιστημόνων συμφωνεί πλέον ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση της ανθρώπινης δραστηριότητας με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Γι’ αυτό, λοιπόν, προτείνουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% μέχρι το 2030, ενώ μέχρι το 2050 στόχος είναι να φτάσουμε στο μηδέν. Τουλάχιστον τα ανεπτυγμένα κράτη και έπειτα να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα με γρήγορους ρυθμούς, καθώς θα έχει μειωθεί το κόστος της μετάβασης. Πώς θα τα καταφέρουμε, όμως, όλα αυτά;
Οφείλουμε να δράσουμε σε 3 άξονες: τον πολιτικό, τον τεχνολογικό και τον ατομικό. Αρχικά, οι πολιτικές ηγεσίες θα κλιθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, να δημιουργήσουν τις υποδομές και να παρέχουν οικονομικά κίνητρα για τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως η ενέργεια που προέρχεται από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά εργοστάσια, προηγμένα βιοκαύσιμα και η πυρηνική σχάση νέας γενιάς.
Παράλληλα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες τα φορολογικά κίνητρα και τα κρατικά κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη, καλό θα ήταν να στρέψουν το βλέμμα τους σε καινοτόμες λύσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στην αποθήκευση και διαχείριση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τέλος, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά οφείλει να επωμιστεί ένα μέρος της διαφοράς κόστους, που προς το παρόν υπάρχει, και να προτιμάει την αγορά προϊόντων και τη χρήση ενέργειας μηδενικού άνθρακα. Όπως, επίσης, να εντάξει στο πρόγραμμα και τη μείωση κατανάλωσης κρέατος, την ανακύκλωση και την πίεση προς τις πολιτικές ηγεσίες.
Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό. Καθώς δε λείπουν και οι επιστήμονες που εκφράζουν τους προβληματισμούς τους ακόμα και για την επιβίωση της ίδιας της ανθρωπότητας αν δεν δράσουμε άμεσα. Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα. Πρώτον είμαστε ήδη σε καλό δρόμο τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο, όσο και σε θέμα πολιτικών αποφάσεων. Παρόλο που χρειαζόμαστε νέες καινοτόμες προσεγγίσεις και στους δύο τομείς. Δεύτερον μέσα σε κάθε πρόβλημα δημιουργούνται και μεγάλες ευκαιρίες, σε συλλογικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο.
Αρχικά, ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οφείλουμε να δράσουμε ως ανθρωπότητα και όχι ως μεμονωμένα κράτη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουμε την ευκαιρία να καταλάβουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και πολύ πιο ουσιώδη σε σχέση με αυτά που μας χωρίζουν. Με αφετηρία, λοιπόν, την προσπάθειά μας να σώσουμε το περιβάλλον, μπορούμε να επεκτείνουμε τη συλλογική δράση απέναντι και σε άλλα ζητήματα. Σε έναν κόσμο πιο ενωμένο και αλληλοεξαρτώμενο από ποτέ, η συνεργασία όλης της ανθρωπότητας μπορεί να μας οδηγήσει προς ένα καλύτερο μέλλον.
Μέσα από αυτή την τάση, βέβαια, μπορείς να επωφεληθείς κι εσύ που διαβάζεις τώρα αυτό το άρθρο. Και ο πιο εύκολος και αποδοτικός τρόπος είναι να επενδύσεις σε εταιρίες που καινοτομούν πάνω σε παγκόσμια προβλήματα σφυρηλατώντας το μέλλον της ανθρωπότητας. Στον τομέα της παραγωγής, αποθήκευσης και διαχείρισης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα συναντήσεις εταιρίες όπως η Tesla, η Enphase Energy, η SolarEdge Technologies και η NextEra Energy. Στη γεωργική παραγωγή με κάθετες φάρμες και προηγμένα θερμοκήπια με τεχνητή νοημοσύνη θα δεις την GrowGeneration και την AppHarvest αντίστοιχα. Κοιτώντας ένα βήμα παρακάτω, στη γονιδιωματική και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, θα βρεις εταιρίες όπως η Pacific Biosciencies, η Twist Biosciencies, η AquaBounty και η Calyxt. Ενώ τέλος, στη μετάβαση όλων των επιχειρήσεων σε μηδενικές εκπομπές CO2 θα βοηθήσουν εταιρίες ανάλυσης δεδομένων, μηχανικής μάθησης και αυτοματοποίησης, σαν την Palanatir και την UiPath.
Τώρα, πλέον, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να σώσεις τον πλανήτη και ταυτόχρονα να επωφεληθείς οικονομικά. Λοιπόν, τι περιμένεις;