Μέθοδος DOT

Share:

Αν κοιτάξουμε τα συναισθήματα και την αντιμετώπιση τους, θα ήθελα να σας παρουσιάσω τη μέθοδο που ονομάζεται DOT (πράξη – αποτέλεσμα – σκέψη) που εισήχθη από έναν Αμερικανό ψυχολόγο.
Η ουσία του έγκειται στο να εξετάσουμε πρώτα όλα τα διαθέσιμα γεγονότα και με βάση τους κανόνες που θέτουμε, στη συνέχεια απλώς ενεργούμε. Τότε θα συμβεί κάτι, ένα αποτέλεσμα, στην περίπτωση μας μια κερδοφόρα ή μη κερδοφόρα συναλλαγή και μόνο μετά από αυτό έρχεται η στιγμή που μπορούμε να δώσουμε χώρο στα συναισθήματα.
Εδώ, θα ήθελα να αναφέρω ότι πρέπει να θεωρείτε τις συναλλαγές ως επικερδείς ή μη κερδοφόρες, όχι ως επιτυχημένες ή ανεπιτυχείς . Ακόμη και ένα χαμένο trade μπορεί να είναι επιτυχές. Εάν καταφέρατε να ακολουθήσετε τη στρατηγική και τους κανόνες σας, αν δεν έχετε κυριαρχηθεί από συναισθήματα και έχετε λάβει το trade ως μάθημα, τότε αυτό το ζημιογόνο εμπόριο είναι μόνο ένα στατιστικό στοιχείο, ένα κόστος διαπραγμάτευσης όπως κάθε άλλη δραστηριότητα.
Κάθε φορά που αποφασίζετε ποια συναλλαγή θα κάνετε, καλό είναι να αξιολογείτε όλα τα στοιχεία που έχετε στη διάθεση σας και στη συνέχεια να αποφασίσετε σε ποια συναλλαγή θα συμμετάσχετε. Πείτε στον εαυτό σας τι θα έκανε ένας υπολογιστής στη θέση σας, επειδή ένας υπολογιστής δεν έχει συναισθήματα και λαμβάνει αποφάσεις με βάση μόνο το σύνολο δεδομένων του προγράμματος.
Ακολουθήστε τα όρια που έχετε ορίσει. Μόνο μετά από αυτό μπορείτε να δώσετε  χώρο στα συναισθήματά σας, και σε περίπτωση απώλειας, αξιολογήστε ορθολογικά γιατί συνέβη, πώς να το αποτρέψετε την επόμενη φορά ή να επαινέσετε τον εαυτό σας σε περίπτωση που το trade αποδειχθεί επικερδές. Αφιερώστε χρόνο για να απορροφήσετε τα συναισθήματα, για παράδειγμα, ρυθμίστε το ρολόι του τηλεφώνου σας στα 2 λεπτά και αφήστε τον εαυτό σας να κυριαρχηθεί πλήρως από τα συναισθήματα. Φανταστείτε συνειδητά ότι αφήνεται τα συναισθήματα σας όταν η αφύπνιση σταματήσει.
Μην σκέφτεστε τις προηγούμενες συναλλαγές και μην εισάγετε άλλο trade εκτός εάν έχετε ξεκάθαρη σκέψη .Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε αυτή τη μεθοδολογία κάθε μέρα. Σημειώστε τι κάνετε και ελέγχετε πάντα τα πάντα. Γράψτε τα σχόλιά σας σαν να το γράφετε σε κάποιον άλλο.
Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest