Μιλώντας σε αγνώστους

Share:

Είμαι ο Johnny&Books και μαζί θα βλέπουμε βιβλία επιχειρηματικότητας, αυτοβελτίωσης και όλες τις υποενότητές τους καθώς και βιογραφίες και αυτοβιογραφίες από ανθρώπους οι οποίοι πιστεύω πως μπορούν να δώσουν αξία στην ζωή σου!
 
Μιλώντας σε αγνώστους, από τον Malcolm Gladwell.
Έχεις σκεφτεί ποτέ σου τι πρέπει να γνωρίζεις για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζεις; Σε αυτό το βιβλίο λοιπόν θα βρείς την απάντηση σε αυτό ακριβώς το ζήτημα. Ο Malcoml Gladwell είναι ένας επικότατος δημοσιογράφος, οποίος έχει γράψει 5 βιβλία, εκ των οποίων και τα 5 έχουν πάρει θέση στις λίστες best seller των New York Times.
Η αλήθεια είναι πως αυτό το βιβλίο δεν σκόπευα να το διαβάσω αλλά θα σας πω γιατί άλλαξα γνώμη. Γνωρίζω πως πίσω από κάθε βιβλίο του συγγραφέα, υπάρχει τεράστια έρευνα και μεγάλη προσπάθεια για να βγει το αποτέλεσμα που βγαίνει στο τέλος αλλά… Δεν ένιωθα πως ήμουν στην περίοδο για να διαβάσω κάτι τέτοιο και το άφηνα συνεχώς. Μέχρι που…
…Αυτό το βιβλίο ξεκίνησαν να μου το προτείνουν πολλοί και λέω “Ώπα Johnny, κάτι χάνεις εδώ…” και έτσι αποφάσισα, χωρίς να διαβάσω κριτικές, να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Και μαντέψτε τελικά τι συνέβει. Το λάτρεψα γιατί έχει χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να αξιοποιήσει ο καθένας.
Ο συγγραφέας ισχυρίζεται πως κάνουμε πολλά λάθη όταν τυχαίνει να μιλήσουμε με αγνώστους. Χρησιμοποιούμε λάθος εργαλεία, λάθος στρατηγικές και παρερμηνεύουμε πολλά πράγματα όπως είναι για παράδειγμα οι εκφράσεις και η στάση κάποιου ή όπως είναι για παράδειγμα η εύρεση της αλήθειας μέσω της επικοινωνίας πρόσωπο-με-πρόσωπο όταν είμαστε με κάποιον που προσπαθούμε να τον ανακρίνουμε κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά.
 
Υπάρχουν 2 γρίφοι που προσπαθεί να λύσει ο συγγραφέας του βιβλίου μας:
1ον: Γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε πότε ο άγνωστος που έχουμε απέναντί μας, μας λέει ψέματα κατάμουτρα;
2ον: Γιατί εκτιμάμε λάθος την κατάσταση όταν συναντάμε έναν άγνωστο παρά όταν δεν τον συναντάμε;
Για να απαντήσουμε όμως σε αυτούς τους τρεις γρίφους πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τα 3 βασικότερα λάθη που κάνουμε όταν συναντάμε αγνώστους:
Το πρώτο λάθος έχει να κάνει με την αυτόματη επιλογή της αλήθειας. Πιστεύουμε κάποιον άγνωστο όχι επειδή δεν έχουμε αμφιβολίες για εκείνον αλλά επειδή δεν μας έχει δημιουργήσει αρκετές αμφιβολίες ήδη.
Το δεύτερο λάθος είναι η διαφάνεια. Αυτό απλά σημαίνει πως κρίνουμε τους αγνώστους γύρω μας από εξωτερικά σημάδια. Πιστεύουμε πως η συμπεριφορά και η στάση τους είναι αξιόπιστα και αληθινά παράθυρα που θα μας αποκαλύψουν πληροφορίες, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει πάντα. Δεν υπάρχει πάντα σωστή κρίση όμως δεν μπορείς να αποφύγεις και την ανθρώπινη επαφή! Έχουμε την τάση να κρίνουμε τους άλλους σύμφωνα με την συμπεριφορά μας και είμαστε κακοί ανιχνευτές ψεμάτων, ειδικά όταν ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας δεν ταιριάζει στο στερεοτυπικό προφίλ!
Το τρίτο λάθος έχει να κάνει με την σύζευξη, δηλαδή με το γεγονός πως η συμπεριφορά των ανθρώπων συνδέεται με πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και καταστάσεις όπως είναι για παράδειγμα μια τοποθεσία ή ένα πλαίσιο, δηλαδή το “πότε” και το “που” όταν τον συναντάμε.
Μια φιλική συμβουλή του συγγραφέα: “Μην βγάζεις συμπεράσματα κοιτάζοντας τον άγνωστο. Κοίταξε τον κόσμο του αγνώστου πρώτα.”
Πρέπει να μιλάμε σε αγνώστους, ειδικά στις εποχές που ζούμε. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν κατοικούμε πλέον σε χωρία. Ζούμε σε μεγάλες πόλεις όπου διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές αξίες, αρχές, συνήθειες και στόχους έρχονται σε επαφή καθημερινά. Αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να σταματούν ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Δικηγόροι είναι υποχρεωμένοι να λύνουν προβλήματα ανθρώπων που δεν γνωρίζουν. Νέοι άνθρωποι έρχονται καθημερινά σε επαφή με άλλους νέους για να κοινωνικοποιηθούν.
Οι άγνωστοι είναι μέρος της ζωής όλων των ανθρώπων. Αν τα πας άσχημα με τους αγνώστους, σου προτείνω να ρίξεις μια ματία σε αυτό το βιβλίο και θα πάρεις πολύ αξία, να είσαι σίγουρος για αυτό! Είναι ένα θέμα το οποίο όλοι θα έπρεπε να γνωρίζαμε από το σχολείο κιόλας, αλλά αυτό είναι θέμα για μελλοντικό άρθρο.
Αν σου άρεσε το σημερινό άρθρο μην ξεχάσεις να το μοιραστείς με κάποιον φίλο σου. Θα χαρώ πολύ να δω ένα σχόλιό σου και να συζητήσουμε μαζί! Μέχρι το επόμενο άρθρο, Καλή συνέχεια !

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest