Η ψυχολογία των χρημάτων

Share:

Είμαι ο Johnny&Books και μαζί θα βλέπουμε βιβλία επιχειρηματικότητας, αυτοβελτίωσης και όλες τις υποενότητές τους καθώς και βιογραφίες και αυτοβιογραφίες από ανθρώπους οι οποίοι πιστεύω πως μπορούν να δώσουν αξία στην ζωή σου!
Η ψυχολογία των χρημάτων.
“Τα χρήματα, οι επενδύσεις, τα προσωπικά οικονομικά και οι επιχειρηματικές αποφάσεις συνήθως διδάσκονται ως μαθηματικό πεδίο όπου τα δεδομένα και οι τύποι μας λένε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Αλλά στον αληθινό κόσμο οι άνθρωποι δεν παίρνουν οικονομικές αποφάσεις βασιζόμενοι σε οικονομικά φύλλα. Παίρνουν τις αποφάσεις τους στο τραπέζι του δείπνου, ή σε ένα δωμάτιο συναντήσεων όπου η προσωπική ιστορία, η δική σου οπτική του κόσμου, το εγώ, η υπερηφάνεια, το marketing και τα περίεργα κίνητρα ανακατεύονται μαζί.”
Αυτά τα λόγια ανήκουν στον συγγραφέα αυτού του βιβλίου , τον Morgan Housel. Σε αυτό το βιβλίο ο κ. Housel μοιράζεται 19 μικρές ιστορίες , εξερευνώντας τους περίεργους τρόπους που οι άνθρωποι σκέφτονται σχετικά με τα χρήματα και μας διδάσκει πώς να κατανοήσουμε καλύτερα ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ζωής μας!
Στο σημερινό άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας 3 από τις αγαπημένες μου ιστορίες! Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκινάμε!
1.Κανείς δεν είναι τρελός!
Η προσωπική σου εμπειρία με τα χρήματα που έχεις πάρει ίσως και να μην είναι ούτε το 1% του 1% αυτού που έχει συμβεί τον κόσμο, αλλά ίσως το 80% αυτού που νομίζεις εσύ πως δουλεύει ο κόσμος! Οι άνθρωποι κάνουν τρελά πράγματα με τα χρήματά τους. Κάποιοι ξοδεύουν 20 ευρώ την μέρα σε καφέδες και τσιγάρα, κάποιοι παίρνουν δάνειο για να αγοράσουν αυτοκίνητο, κάποιοι αγοράζουν σπίτια με λεφτά που ποτέ δεν θα έχουν… Παρόλα αυτά , κανείς δεν είναι τρελός!
Σκεφτείτε το αυτό: Άνθρωποι από διαφορετικές γενιές, που έχουν μεγαλώσει από διαφορετικούς γονείς που έχουν διαφορετικά εισοδήματα και κρατούν διαφορετικές αξίες, σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, που έχουν γεννηθεί σε διαφορετικές οικονομίες, ζώντας σε διαφορετικές αγορές εργασίας με διαφορετικά κίνητρα και διαφορετικούς βαθμούς τύχης, μαθαίνοντας και διαφορετικά μαθήματα!
Επομένως ο καθένας έχει μια διαφορετική εμπειρία για τον τρόπο που δουλεύει ο κόσμος. Έτσι, κάθε άνθρωπος ζεί στον οικονομικό κόσμο και λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με όσα έχει ζήσει. Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε στην φτώχεια σκέφτεται το ρίσκο και την επιβράβευση διαφορετικά από ένα παιδί που μεγάλωσε στις ανέσεις.
Συμπερασματικά, ακόμα και έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν για τον τρόπο που συμβαίνουν οι υφέσεις, μπορούν να διαφωνήσουν για το πως πρέπει να επενδύεις τα χρήματά σου, τι πρέπει να βάζεις ως οικονομική προτεραιότητα , πόσο ρίσκο πρέπει να πάρεις και πολλά ακόμη…
Σκέψου το για λίγο! Μπορείς να διαβάσεις για όλες τις μεγάλες υφέσεις, για όλους τους μεγάλους πολέμους όμως δεν θα νιώσεις και δεν θα καταλάβεις ποτέ τι πληγές μπορεί να σου αφήσουν αυτά τα γεγονότα, όπως κάποιος ο οποίος τα έζησε στο πετσί του!
Όπως λέει και ο επενδυτής Michael Batnick “ Μερικά μαθήματα πρέπει πρώτα να τα βιώσεις πριν μπορέσεις να τα καταλάβεις”.
Το νόημα αυτής της ιστορίας είναι πως κάθε απόφαση που παίρνει κάποιος σχετικά με τα χρήματά του, δικαιολογείται βάσει των πληροφοριών που έχει εκείνη την στιγμή και τις συνδέει όλες μαζί στο δικό του ξεχωριστό ψυχικό μοντέλο του πως δουλεύει ο κόσμος. Κάτι που φαίνεται τρελό σε σένα μάλλον θα βγάζει νόημα για μένα εκείνη την στιγμή.
2. Άσε χώρο για λάθη γιατί όπως υποστηρίζει και ο κ. Housel, το πιο σημαντικό μέρος κάθε σχεδίου είναι να σχεδιάζεις στο πλάνο σου πως δεν θα πάει ακριβώς όπως το σχεδίασες.
Η σοφία του να έχεις περιθώρια για λάθη είναι να αναγνωρίζεις ότι η αβεβαιότητα, η τυχαιότητα και τα «άγνωστα» τυχαία είναι και αυτά μέρος της ζωής. Ο μόνος τρόπος για να τα αντιμετωπίσετε είναι να αυξήσετε το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που νομίζετε ότι θα συμβεί και σε αυτό που μπορεί να συμβεί, ενώ εξακολουθείτε να είστε ικανοί να πολεμήσετε για ακόμη μια μέρα.
Σκέψου το και στο ψυχολογικό κομμάτι. Τι θα γίνει στην ζωή σου αν χάσεις το 40% του μισθού σου στον μήνα που διανύεις; Θα το αντέξεις; Θα έχεις την ίδια αυτοπεποίθηση; Θα έχεις τις ίδιες δυνάμεις;
Επιπλέον όταν αφήνεις χώρο για λάθη αυτό μπορεί να σε σώσει από πράγματα που δεν φαντάστηκες ποτέ ότι θα μπορούσαν να συμβούν και συνήθως είναι και αυτά που προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για να αποταμιεύεις χρήματα, όμως γιατί δεν ξεκινάς να αποταμιεύεις για πράγματα τα οποία δεν μπορείς να προβλέψεις; Πράγματα όπως είναι μια ύφεση, μια καταστροφή, μια αποτυχία σε ένα project…
Κράτα λεφτά για έκτακτες ανάγκες γιατί ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι σου ξημερώνει κάθε μέρα και ούτε γνωρίζεις τι μπορεί να συμβεί κάπου εκεί έξω το οποίο θα επηρεάσει την ζωή σου!
3. To παράδοξο του άντρα στο αμάξι. Κανείς δεν εντυπωσιάζεται με τα υπάρχοντά σου όσο εσύ. Ο κ. Housel υποστηρίζει πως ένα από τα όνειρά του ήταν να αγοράσει ένα πολύ ακριβό αμάξι διότι πίστευε πως θα τον έκανε έξυπνο, πλούσιο, σημαντικό και όλοι θα τον κοιτούσαν. Παρόλα αυτά όταν είσαι στον δρόμο και βλέπεις ένα ακριβό αμάξι ποτέ δεν σκέφτεσαι, συνειδητά τουλάχιστον, για τον ιδιοκτήτη πόσο γαμάτος και μάγκας είναι. Αυτό που σκέφτεσαι είναι πως θα ήσουν εσύ ο μάγκας και ο ωραίος αν είχες αυτό το αμάξι.
Και εδώ έρχεται και το παράδοξο της ιστορίας: Oι άνθρωποι τείνουν να θέλουν τον πλούτο για να σηματοδοτεί στους άλλους ότι πρέπει να τους αρέσουν και να τους θαυμάσουν. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτοί οι άλλοι άνθρωποι σας παρακάμπτουν , όχι επειδή δεν πιστεύουν ότι ο πλούτος είναι αξιοθαύμαστος, αλλά επειδή χρησιμοποιούν τον πλούτο σας ως σημείο αναφοράς για τη δική τους επιθυμία να σας αρέσουν και να τους θαυμάσουν.
Ο κ. Housel έγραψε ένα γράμμα στον γιο του την μέρα που γεννήθηκε και το γράμμα έγραφε το εξής: “Μπορεί να νομίζεις πως θέλεις ακριβά αυτοκίνητα, ρολόγια και ένα μεγάλο σπίτι, όμως στην πραγματικότητα δεν τα θέλεις. Αυτό που θέλεις είναι σεβασμό και θαυμασμό απο τους ανθρώπους γύρω σου, νομίζοντας πως θα τα κερδίζεις έτσι. Όμως πίστεψέ με δεν έρχονται έτσι ο θαυμασμός και ο σεβασμός, κυρίως από τους ανθρώπους που θέλεις να σε σέβονται και να σε θαυμάζουν.
Αν ο σεβασμός και ο θαυμασμός είναι αυτό που αναζητείς πρόσεξε πως τα κυνηγάς. Η ανθρωπιά, η ευγένεια και η ενσυναίσθηση θα σου φέρουν περισσότερο από οποιοδήποτε αμάξι κυκλοφορεί εκεί έξω.
Αυτές οι 19 μικρές ιστορίες που υπάρχουν μέσα σε αυτό το βιβλίο αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τα χρήματα και την οικονομική σου ζωή. Αυτό το βιβλίο το έχω προτείνει σε πάρα πολλούς ανθρώπους και όλοι μου είπαν κάτι θετικό για αυτό το βιβλίο. Είναι από αυτά που αποκαλώ life-changing! Θα σου αλλάξει αμέσως την ζωή σου, με κάποιο τρόπο!
Αν σου άρεσε το σημερινό άρθρο μην ξεχάσεις να το μοιραστείς με κάποιον φίλο σου. Θα χαρώ πολύ να δω ένα σχόλιό σου και να συζητήσουμε μαζί! Μέχρι το επόμενο άρθρο, Καλή συνέχεια!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest