Ο Elon Musk μας έστειλε στο δίαστημα.

Share:

Η SpaceX πραγματοποίησε την πρώτη πολιτική πτήση σε τροχιά.

Η SpaceX του Elon Musk ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης με τέσσερις πολίτες προς τη βαθύτερη τροχιά στην οποία έχουν ταξιδέψει οι Αμερικανοί σε πάνω από μια δεκαετία, σε μια ακόμα ιστορική πτήση για ιδιωτικά διαστημικά ταξίδια.
Ένας πύραυλος Falcon 9, με μια διαστημική κάψουλα Team Dragon στην κορυφή ανυψώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, στης 15 Σεπτεμβρίο λίγο μετά τις 8 μ.μ., σύμφωνα με μια ζωντανή ροή της απογείωσης.
Περίπου 12 λεπτά μετά την έναρξη της επιχείρησης, η κάψουλα που μετέφερε τα μέλη της αποστολής Inspiration4 (ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ένας γεωεπιστήμονας, ένας βοηθός ιατρού και ένας μηχανικός αεροδιαστημικής) χωρίστηκε από έναν προωθητή. Στη συνέχεια, η κάψουλα άρχισε να ταξιδεύει σε τροχιά περίπου 360 μίλια πάνω από τη Γη.
Αυτή η τροχιά θα ήταν υψηλότερη από εκείνες που ακολουθούνται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ της Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστημικής Διοίκησης, σύμφωνα με την SpaceX. Οι Αμερικανοί δεν έχουν πάει τόσο μακριά στο διάστημα από το 2009, όταν οι αστροναύτες της NASA εργάστηκαν για τελευταία φορά για την επισκευή του Χαμπλ.
Η κάψουλα επρόκειτο να επιστρέψει στη Γη μετά από περίπου τρεις ημέρες, στα ανοικτά της Φλόριντα.
Η διαστημική πτήση της Τετάρτης σηματοδοτεί νέο έδαφος για μια εμπορική διαστημική βιομηχανία που έχει προσελκύσει επιχειρηματίες και επενδυτές που στοιχηματίζουν σε ένα αναπτυσσόμενο σύνολο επιχειρηματικών ευκαιριών πέρα από τη Γη.
Για πρώτη φορά, ένα πλήρωμα μόνο πολιτών ταξιδεύει σε τροχιά σε μια αποστολή που οργανώθηκε εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά μέρη. Ο Jared Isaacman, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών Shift4 Payments Inc., αγόρασε το ταξίδι για ένα άγνωστο ποσό από τη SpaceX και είναι επικεφαλής της αποστολής. Οι προηγούμενοι ταξιδιώτες σε τροχιά έπρεπε να εξασφαλίσουν θέσεις σε πυραύλους ελεγχόμενους από την ρωσική κυβέρνηση για να επιχειρήσουν τόσο βαθιά στο διάστημα.
«Λίγοι έχουν έρθει στο παρελθόν και πολλοί πρόκειται να ακολουθήσουν. Η πόρτα είναι ανοιχτή τώρα, και είναι πραγματικά απίστευτη», είπε ο κ. Isaacman κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής ροής του SpaceX.
Τρεις άνθρωποι ενώθηκαν με τον κ. Isaacman στην πτήση, η οποία έχει ένα φιλανθρωπικό στοιχείο. Είναι ο Δρ. Sian Proctor, ένας γεωεπιστήμονας και επιστημονικός επικοινωνιολόγος. Hayley Arceneaux, μια επιζώσα καρκίνου που τώρα εργάζεται ως βοηθός ιατρού. και τον Chris Sembroski, βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας και υπάλληλο της αεροδιαστημικής βιομηχανίας.
Οι τροχιακές διαστημικές αποστολές ενέχουν κινδύνους. Το πλήρωμα θα ταξιδεύει ανά τη Γη με ταχύτητα περίπου 17.000 μίλια την ώρα στην κάψουλα πληρώματος του SpaceX. Ο πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας χρησιμοποιεί εννέα κινητήρες που τροφοδοτούνται με κηροζίνη και υγρό οξυγόνο κατά το πρώτο στάδιο των πτήσεων. Κατά την επανείσοδο, η θερμική ασπίδα της κάψουλας αναμένεται να αντέξει θερμοκρασίες περίπου 3.000 βαθμών Φαρενάιτ. Κατά την προσγείωση στον ωκεανό με αλεξίπτωτα, η κάψουλα αναμένεται να ταξιδεύει περίπου 24 πόδια το δευτερόλεπτο.
«Κάθε τρέμουλο είναι καλό είδος», δήλωσε η κ. Arceneaux την Τρίτη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με την πτήση.
Για να προετοιμαστούν για τη σημερινή πτήση, τα μέλη του πληρώματος εκπαιδεύτηκαν για μήνες. Αυτό το σχήμα περιλάμβανε πεζοπορία μέχρι το όρος Ρενιέρ μαζί, πετώντας σε αεριωθούμενα μαχητικά για να μιμηθεί το άγχος της διαστημικής πτήσης και περνώντας 30 ώρες μαζί στην κάψουλα του πληρώματος.
Ο Μπέντζι Ριντ, ανώτερος διευθυντής επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων στην SpaceX, δήλωσε την Τρίτη ότι η επιχείρηση έχει καταρτίσει σχέδιο για την αποστολή η οποία περιελάμβανε καταλογισμό καυσίμων, τροφίμων και νερού (και διαστημικών υπολειμμάτων). Ο κ. Musk είπε στα μέλη του πληρώματος ότι οι ηγέτες της εταιρείας επικεντρώνονται στην εκτέλεση της αποστολής, είπε ο κ. Isaacman.
Η Space Exploration Technologies Corp., το επίσημο όνομα για το SpaceX, ιδρύθηκε από τον κ. Musk το 2002 με στόχο να μεταφέρει τους ανθρώπους στον Άρη. Η εταιρεία έχει επενδύσει στην ανάπτυξη πυραύλων που θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιήσει με σχετικά γρήγορο τρόπο ώστε να μειώσει το κόστος εκτόξευσης πληρώματος ή φορτίου στο διάστημα.
Πέρυσι, η εταιρεία μετέφερε δύο αστροναύτες της NASA στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, την πρώτη ανθρώπινη εκτόξευση από το έδαφος των ΗΠΑ σε σχεδόν μια δεκαετία.
Άλλες εταιρείες επιδιώκουν επίσης ιδιωτικά διαστημικά ταξίδια. Η Virgin Galactic, η oldings Inc. πέταξε ανθρώπους περίπου 54 μίλια πάνω από τη Γη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ η Blue Origin LLC εκτόξευσε επιβάτες πάνω από 62 μίλια επάνω. Η Boeing Co. δήλωσε ότι τα καθίσματα στη διαστημική κάψουλα Στάρλινερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τουριστικές πτήσεις.
Ο κύριος Ριντ της SpaceX είπε την Τρίτη ότι η εταιρεία θέλει να κάνει ευκολότερη τη μετάβαση στο διάστημα και σε άλλους πλανήτες. «Το μακροπρόθεσμο όραμα είναι ότι η διαστημική πτήση γίνεται αεροπορική. Αγοράζεις εισιτήριο και φεύγεις”, είπε.
Βεβαίως με τις τιμές που έχουν, αυτό μοιάζει άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους από εμάς.
Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο και θα ήθελες να ενημερώνεσαι για τα παγκόσμια νέα, άφησε το email σου εδώ.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest