Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του

Share:

Αυτό το γνωστό βιβλίο του σπουδαίου συγγραφέα, Robin Sharma, διηγείται μια ιστορία ενός μεγαλοδικηγόρου ο οποίος λόγω ενός συμβάντος αποφασίζει να αφήσει πίσω του τον υλικό κόσμο και να ταξιδέψει προς την Ανατολή, με σκοπό την εσωτερική αναζήτηση και ικανοποίηση.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας αναζητά το νόημα της ζωής πέρα από τα χρήματα και την περιουσία, ενώ παράλληλα μοιράζεται αμέτρητες ιστορίες και μαθήματα ζωής που έμαθε από τους σοφούς μοναχούς της βόρειας Ινδίας.

Το βιβλίο εκτυλίσσεται γύρω από τις 7 διαχρονικές αρετές της φωτισμένης ζωής:

  1. Γίνε κυρίαρχος του Νου σου
  2. Ακολούθησε το Σκοπό της ζωής σου
  3. Να κάνεις πράξη το Καϊζέν (η τέχνη της διαρκούς βελτίωσης)
  4. Ζήσε με Πειθαρχία
  5. Σεβάσου το Χρόνο σου
  6. Υπηρέτησε Ανιδιοτελώς τους άλλους
  7. Αγκάλιασε το Παρόν

Για κάθε αρετή αναφέρονται ιστορίες και συζητήσεις ώστε να γίνουν κατανοητές, καθώς και τρόπους εφαρμογής τους στη πραγματική ζωή. Είναι όμως αδύνατο να εφαρμοστούν όλες οι τρόποι… γιατί είναι πολλοί!

Αυτό όμως σου δίνει την πολυτέλεια να διαλέξεις εσύ τι και πως θα το κάνεις. Αρκεί να έχεις στο μυαλό σου ότι δεν χρειάζεται να το κάνεις τέλεια από την αρχή. Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο, καμία αλλαγή δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη παρά μόνο με επιμονή και υπομονή σε βάθος χρόνου.

Μερικά από τα highlights του βιβλίου που θεωρώ άξια αναφοράς:

  • “Κάθε γεγονός έχει κάποιο λόγο που συμβαίνει και κάθε αναποδιά φέρνει και ένα μάθημα μαζί της. Συνειδητοποίησα πως και η αποτυχία, είτε πρόκειται για αποτυχία στη προσωπική είτε στην επαγγελματική μας ζωή, είναι ουσιαστική και αναγκαία για την προσωπική μας εξέλιξη.”
  • “Αν θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληρότητα, νοιάσου για τις σκέψεις σου όπως θα νοιαζόσουν για τα πιο πολύτιμα αγαθά σου.”
  • “Η αποτυχία είναι η έλλειψη του θάρρους να προσπαθήσουμε, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο…Είναι ένας θεμελιώδης νόμος της φύσης το να προκύπτει ωφέλεια από την απώλεια.”

Κατά τη γνώμη μου είναι ένα εύκολο και διασκεδαστικό βιβλίο. Παρ’όλα αυτά έχει ένα “γεμάτο” περιεχόμενο οπότε χρειάζεται συγκέντρωση καθώς το διαβάζεις αν θες να κερδίσεις κάτι από αυτό. Ήταν ένα από τα πρώτα βιβλία που διάβασα και ήμουν τυχερός που ήταν από τα πρώτα, γιατί είδα από νωρίς τι πραγματικά σημαίνει προσωπική αυτοβελτίωση και ποιά η αξία του να βελτιώνεσαι διαρκώς. Δεν θα διαφωνήσω με κάποιους που λένε ότι “δεν λέει τίποτα καινούργιο”. Όντως, αυτά που γράφει το βιβλίο πιθανόν να τα έχεις ήδη ακούσει, αλλά για άτομα που θέλουν τώρα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εξέλιξη του εσωτερικού τους εαυτού, το βιβλίο αυτό είναι ένα “διαμάντι”! Θα σου δώσει ερεθίσματα και ιδέες για πολλούς τομείς της ζωής, και ενώ μπορεί να μην συμφωνήσεις με όλα (όπως και εγώ), θα έχει καταφέρει αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο καθένας μας: Να σκεφτείς για τον μελλοντικό σου εαυτό.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest