Κάθε έθνος ή περιοχή έχει ένα κεντρικό όργανο που είναι υπεύθυνο να επιβλέπει τις οικονομικές και νομισματικές πολιτικές του και να διασφαλίζει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει σταθερό.
Αυτό το σώμα ονομάζεται κεντρική τράπεζα . Σε αντίθεση με τις εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες, αυτά τα ιδρύματα δεν βασίζονται στην αγορά και δεν είναι ανταγωνιστικά.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ , που συνήθως αναφέρεται ως Fed, είναι η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ίσως η πιο σημαντική κεντρική τράπεζα στον κόσμο.
Με το δολάριο ΗΠΑ να χρησιμοποιείται για περίπου το 90% όλων των συναλλαγών συναλλάγματος στον κόσμο, η επιρροή της Fed έχει σαρωτικό αποτέλεσμα στην αποτίμηση πολλών νομισμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ιδρύθηκε το 1999. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι η ομάδα που αποφασίζει για αλλαγές στη νομισματική πολιτική. Το συμβούλιο αποτελείται από έξι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, συν τους διοικητές όλων των εθνικών κεντρικών τραπεζών από τις 19 χώρες της ευρωζώνης .
Η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) είναι δημόσια ιδιοκτησία, πράγμα που σημαίνει ότι αναφέρεται στον βρετανικό λαό μέσω του κοινοβουλίου. Ιδρύθηκε το 1694, συχνά υποστηρίζεται ως μία από τις πιο αποτελεσματικές κεντρικές τράπεζες στον κόσμο. Αποστολή της είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα στα νομισματικά και χρηματοπιστωτικά της συστήματα.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) άρχισε να λειτουργεί το 1882. Η αποστολή του είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος .
Αυτό καθιστά τον πληθωρισμό στο επίκεντρο της κεντρικής τράπεζας. Επειδή η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, η BOJ έχει μια ακόμα πιο ενεργό ενδιαφέρον από την ΕΚΤ κάνει για την πρόληψη υπερβολικά ισχυρό νόμισμα.
Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα είναι μια ανεξάρτητη τράπεζα που είναι υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική του έθνους.
Ο κύριος στόχος του είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών, ενώ επιβλέπει τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα. Υπάρχουν δύο διαφορετικά γραφεία—ένα στη Βέρνη και το άλλο στη Ζυρίχη.
Η παραπάνω λίστα αντιπροσωπεύει μερικές από τις πιο ισχυρές κεντρικές τράπεζες στον κόσμο. Αν και μπορεί να έχουν διαφορετικούς στόχους, δομές και χρονοδιαγράμματα συναντήσεων, οι εντολές τους είναι γενικά οι ίδιες. Δηλαδή να εξασφαλίσουν την οικονομική ευημερία των εθνών τους, να επιβλέπουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να ελέγχουν τα νομίσματά τους.
Όπως καταλαβαίνατε οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες επηρεάζουν αρκετά τις ισοτιμίες μεταξύ τον νομισμάτων.