«Όμικρον» : Τι αντίκτυπο έχει; Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές;

Share:

Η νέα λέξη «Όμικρον» εμφανιζόταν συχνά την τελευταία βδομάδα.

Τι αντίκτυπο έχει λοιπόν η νέα μετάλλαξη του ιού Όμικρον στην παγκόσμια οικονομία;

Τι αντίκτυπο θα έχει στις μετοχές των ΗΠΑ στις οποίες επενδύουμε;

Τι πρέπει να κάνουμε μετά;

Πριν από την ανακάλυψη του νέου μεταλλαγμένου ιού Όμικρον, οι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει περαιτέρω το 2022 και θα επικεντρωθεί στον πληθωρισμό.

Η ξαφνική επίθεση του Όμικρον την περασμένη εβδομάδα έπληξε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Καθώς φτάνει το τέλος του νέου έτους και οι γιορτές, δεκάδες χώρες έχουν επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και περιορίζοντας ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες. Μόλις σήμερα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε σχέδια να απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους ξένους τουρίστες, και έγινε η δεύτερη χώρα που κλείνει τη χώρα μετά το Ισραήλ.

Λόγω της επίδρασης των νέων μεταλλαγμένων ιών, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν γρήγορα. Την Παρασκευή, οι κεντρικές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας αναμένεται να μειωθούν κατά τουλάχιστον 10 μονάδες βάσης στα επιτόκια αναφοράς τους το επόμενο έτος.

Τα δύο πιο κρίσιμα σημεία προς το παρόν είναι το πόσο ισχυρή είναι η ικανότητα διαφυγής του ιού Όμικρον και πόσο μεγάλη είναι η κλίμακα εξάπλωσης του που θα καθορίσει τη μελλοντική οικονομική τάση και αν θα πέσει σε οικονομική ύφεση.

Το χειρότερο σενάριο είναι ότι το Όμικρον οδηγεί σε μακροπρόθεσμο αποκλεισμό μεγάλης κλίμακας, ο οποίος θα απειλήσει την ήδη σχετικά εύθραυστη αλυσίδα εφοδιασμού, θα βλάψει την ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης και θα προκαλέσει για άλλη μια φορά τους ανθρώπους να ανησυχούν για τον στασιμοπληθωρισμό.

Το καλύτερο αποτέλεσμα είναι ότι ο Όμικρον δεν είναι τόσο απειλητικό όσο πιστεύαμε παλαιότερα. Αλλά η εμφάνιση του υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι η νέα επιδημία του στέμματος θα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Ορισμένοι οικονομολόγοι επεσήμαναν ότι ο αντίκτυπος του Όμικρον μπορεί να είναι μικρότερος από την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την επιδημία του 2020. Αν και πολλές χώρες έχουν ανακτήσει τον αποκλεισμό τους, λόγω των πιο ευέλικτων περιορισμών στην Ευρώπη, η ζημιά στην οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμη μικρότερη.

Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν προσαρμοστεί στους περιορισμούς και τους αποκλεισμούς, επομένως αυτή η επίθεση μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή.Με το ξέσπασμα ξανά της επιδημίας, θα υπάρξουν περισσότεροι τοπικοί αποκλεισμοί, αυστηρότεροι περιφερειακοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πιθανότητα να κλείσουν τα λιμάνια.

Ο Mickey Levy, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Berenberg Capital, δήλωσε ότι εάν ο Όμικρον εξαπλωθεί περαιτέρω, μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το απότομο sell-off στην κεφαλαιαγορά την περασμένη Παρασκευή, η ασιατική αγορά ηρέμησε τη Δευτέρα, με τον δείκτη S&P 500, τον δείκτη Nasdaq 100 και τα ευρωπαϊκά συμβόλαια να ανεβαίνουν και οι τιμές του πετρελαίου να ανακάμπτουν σε περισσότερα από 70 δολάρια ανά βαρέλι.

Πριν από την εμφάνιση του Όμικρον, ορισμένοι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η ζήτηση θα μετατοπιζόταν από διαρκή αγαθά σε υπηρεσίες όπως η αναψυχή, τα ταξίδια και ο τουρισμός, αλλά αυτή η στροφή μπορεί τώρα να αναβληθεί και οι ανισορροπίες της καταναλωτικής ζήτησης να έχουν ενταθεί περαιτέρω.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τον Οκτώβριο ότι η ανάκαμψη έχει χάσει τη δυναμική και το χάσμα μεταξύ των χωρών διευρύνεται. Εκτιμάται ότι το DPG των ανεπτυγμένων οικονομιών θα επιστρέψει στο επίπεδο πριν από την επιδημία το 2022 και θα αυξηθεί κατά 1% έως το 2024 από ό,τι πριν από την επιδημία. Ωστόσο, οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα εξακολουθούν να είναι σχεδόν 5,5% χαμηλότερες από ό,τι πριν από την επιδημία έως το 2024.

Θα σας συνοψίσω εν συντομία τις παραπάνω πληροφορίες:

1) Η εμφάνιση του Όμικρον έχει διαφορετικά επίπεδα αντίκτυπου σε διάφορες χώρες, ορισμένες χώρες θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο και ορισμένες χώρες θα έχουν μικρό αντίκτυπο. Αλλά το πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ένα αναπόφευκτο πρόβλημα.

2) Ο ρυθμός των Feds για την αύξηση των επιτοκίων θα επιβραδυνθεί. Στην πραγματικότητα, για να το θέσω ξεκάθαρα, οι Feds δεν μπορούν να συρρικνώσουν αμέσως τη νομισματική της πολιτική, επειδή η επιδημία εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη, επομένως οι Feds πρέπει να σταθεροποιήσει τη χαλαρή πολιτική της, ακόμα κι αν αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό. Έτσι, για τις αμερικάνικες μετοχές, όσο υπάρχει ρευστότητα και η πολιτική είναι χαλαρή, δεν θα προκαλέσει κατάρρευση.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ;

Τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εισέρχονται σε μια ευαίσθητη περίοδο και τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια θα παρακολουθούν πάντα την τελευταία κατάσταση του Όμικρον και στη συνέχεια θα προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους. Εάν ο Όμικρον δεν είναι τόσο κακός όσο φανταζόμαστε, τότε η αγορά θα πρέπει να ανέβει ή να ανέβει και η πτώση του δείκτη είναι η καλύτερη ευκαιρία για είσοδο στην αγορά. Εάν ο ιός Όμικρον πολλαπλασιαστεί και ο αντίκτυπος γίνει όλο και μεγαλύτερος, τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια θα επιλέξουν να περιμένουν και να δουν και οι αμερικανικές μετοχές αναπόφευκτα θα ασκήσουν πτωτική πίεση.

Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές;

Μην κάνετε επενδύσεις αξίας και μακροπρόθεσμες επενδύσεις αυτή τη στιγμή. Η εξέλιξη της επιδημίας μέχρι στιγμής, μπορούμε προφανώς να αισθανόμαστε ότι δεν θα τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επιδημία του χρόνου και ποια θα είναι η κατάσταση της επιδημίας το επόμενο έτος.

Εάν διατηρείτε μια μετοχή για μακροπρόθεσμη επένδυση, πώς μπορείτε να αισθάνεστε άνετα κρατώντας μετοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα ενόψει της αβεβαιότητας της οικονομικής ανάκαμψης και των αλλαγών που μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή στην επιδημία;

Κάποιοι φίλοι θα πουν, αγοράζω Google, FB, Microsoft ή Amazon. Δεν είναι ασφαλές να αγοράσεις τέτοιες μετοχές; Η απάντηση είναι “σχετικά ασφαλής”. Ωστόσο, όπως μπορείτε να δείτε, τώρα για τόσο μεγάλες μετοχές τεχνολογίας, η άνοδος είναι προφανώς ασθενής και έχει φτάσει στο στάδιο της αποτίμησης! Εάν αγοράσετε τέτοιες μετοχές τώρα, για τουλάχιστον έξι μήνες έως ένα χρόνο, ισοδυναμείτε με την κατάθεση χρημάτων στην τράπεζα. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν να μπουν στο χρηματιστήριο με σκοπό το κέρδος. Διαφορετικά, μπορείτε επίσης να βάλετε τα χρήματα σας στην τράπεζα.

Αλλά οι απόψεις μου βασίζονται σε βραχυπρόθεσμες τάσεις και δεν κάνω ποτέ προβλέψεις για την επόμενη χρονιά ή ακόμα και για περισσότερα από τρία χρόνια. Είμαι λοιπόν βραχυπρόθεσμος λογικός επενδυτής.

Τότε ο καλύτερος τρόπος είναι να πάτε προς ποια κατεύθυνση όταν υπάρχει άνεμος στην αγορά. Αντί να περιμένεις ανόητα στη θέση του.

Για παράδειγμα, όταν η αγορά αρχίσει να εξερευνά το Metaverse, θα αναζητήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες για το Metaverse, όταν η αγορά αρχίσει να κερδοσκοπεί στον νέο ενεργειακό τομέα, θα αναζητήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες στον νέο ενεργειακό τομέα, όταν η αγορά αρχίσει να κερδοσκοπεί για τις βιοτεχνολογίες και τα φαρμακευτικά αποθέματα, θα εξερευνήσουμε πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες σε φαρμακευτικές μετοχές και ούτω καθεξής.

Αν μπορείτε να το δείτε υπομονετικά, πιστεύω ότι θα καταλάβετε την λογική μου, διότι η ανάλυση μου είναι η πιο αντικειμενική ανάλυση, η οποία είναι πολύ βοηθητική για την επόμενη επένδυσή σας.

Αν δεν καταλαβαίνετε καν τι μοιράζομαι σήμερα, τότε μπορώ μόνο να σας πω ένα πράγμα: “Αν θέλεις να πετάξεις, πρέπει πρώτα να μάθεις να περπατάς”.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest