Παγκόσμιο πρόβλημα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων o Covid-19!

Share:

Η πανδημία δεν είναι ένα νέο γεγονός που συναντήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας επειδή η ανθρωπότητα έχει αντιμετωπίσει διάφορες πανδημίες στην ιστορία. Το κοινό σημείο των πανδημιών είναι οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία.

Λαμβάνοντας υπόψη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, έναν από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας, διαπιστώθηκε ότι ο COVID-19 έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη τη διαδικασία από το χωραφι έως τον καταναλωτή.

  • Υπό το φως των πρόσφατων προκλήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, υπάρχει πλέον σημαντική ανησυχία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, τη διανομή και τη ζήτηση τροφίμων.

Ο COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα τους περιορισμούς της κίνησης των εργαζομένων, τις αλλαγές στη ζήτηση των καταναλωτών, το κλείσιμο των εγκαταστάσεων παραγωγής τροφίμων, τις περιορισμένες εμπορικές πολιτικές τροφίμων και τις οικονομικές πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Παράλληλα, παγκόσμια γεγονότα όπως ο COVID-19 αυξάνουν τη ζήτηση για τρόφιμα παγκοσμίως. Σε μια μελέτη, αξιολογήθηκαν τα δεδομένα ζήτησης σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω του COVID-19.  Αν και η ζήτηση για φρέσκο ψωμί αυξήθηκε κατά 76% και κατεψυγμένα λαχανικά κατά 52% την εβδομάδα που ανακοινώθηκε η πανδημία, η ζήτηση για αλκοολούχα ποτά δεν αυξήθηκε. Ωστόσο, η ζήτηση για αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε περίπου δύο φορές, ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της πανδημίας.

  • Ο COVID-19 έστρεψε το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας σε κάποια προβλήματα τα οποία δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανή προηγουμένως.

Τέθηκαν τέσσερα σημαντικά ζητήματα στη βιομηχανία τροφίμων και στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων κατά τη διάρκεια της επιδημίας του COVID-19. Πρώτον, οι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή για την προστασία του εαυτού τους και του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για λειτουργικά τρόφιμα που περιέχουν βιοδραστικά συστατικά αυξήθηκε. Δεύτερον, η ασφάλεια των τροφίμων έχει κερδίσει περισσότερη προσοχή για να αποτρέψει τη μετάδοση του κορωνοϊού μεταξύ παραγωγών, λιανοπωλητών και καταναλωτών. Τρίτον, προέκυψαν ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια λόγω των ατόμων που υπόκεινται σε περιορισμούς και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε αυτούς. Τέλος, τα προβλήματα βιωσιμότητας των τροφίμων εμφανίστηκαν στην εποχή της πανδημίας.

  • Πολύ θετικο το γεγονος οτι δίνεται έμφαση στην ασφάλεια των τροφίμων και των εργαζομένων, αλλα για ποιο λόγο χρήζει τόσης προσοχής τώρα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που καθιστούν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων πιθανές εστίες για έξαρση. Η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης μέσα στα εργοστάσια τροφίμων είναι δύσκολη επειδή οι εργαζόμενοι στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον κατά τη διάρκεια μεγάλων βαρδιών στις γραμμές παραγωγής.

Ακόμα το να μιλάνε δυνατά ή να φωνάζουν, λόγω θορυβώδους περιβάλλοντος, έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση περισσότερων σταγονιδίων στον αέρα. Οι εργαζόμενοι ταξιδεύουν επίσης με τα ίδια λεωφορεία ή χρησιμοποιούν συστήματα κοινής χρήσης αυτοκινήτων που επιτρέπουν στον ιό να εξαπλωθεί περαιτέρω.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των εργαζομένων έχουν χαμηλότερο εισόδημα και κυρίως δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη ή άδεια ασθενείας με αποδοχές. Επομένως, οι εργαζόμενοι στην επεξεργασία τροφίμων διακινδυνεύουν να πάνε στη δουλειά ακόμη και αν αισθάνονται άρρωστοι, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Το κρύο και υγρό περιβάλλον μέσα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων είναι ένας άλλος παράγοντας που διευκολύνει την εξάπλωση του COVID-19. Είναι πιθανό ότι τα κρύα και σκοτεινά περιβάλλοντα χωρίς υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν να διατηρήσουν τον κορονοϊό ζωντανό και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών μετάδοσης.

  • Επομένως, οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι θα βοηθούσαν ιδιαίτερα με αυτό τον τρόπο:

Να διευκολύνουν τη μετακίνηση εργαζομένων και αγροδιατροφικών προϊόντων. Επιπλέον, οι μικροί αγρότες ή τα ευάλωτα άτομα να υποστηρίζονται οικονομικά. Οι εγκαταστάσεις να αλλάξουν τις συνθήκες εργασίας και να διατηρήσουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων αλλάζοντας μέτρα ασφαλείας.

Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις.

Ποιά είναι η γνώμη σου για τα παραπάνω; Εσύ γνώριζες οτι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβήματα οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων; Ο COVID-19 έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργείας αρκετών επιχειρήσεων. Ανεφερέ μας μια αλλαγή για την οποία είσαι χαρούμενος που έγινε. Θέλουμε πολύ να συζητήσουμε μαζί σου γι’ αυτήν. Τα μαθήματα μέσα απο τις δυσκολίες μας, είναι τα πιο σταθερά σκαλοπάτια προς την επιτυχία.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest