Πλούσιος μπαμπάς, Φτωχός μπαμπάς

Share:

Rich Dad Poor Dad. Ο τίτλος του βιβλίου σίγουρα δεν δίνει πληροφορίες για το περιεχόμενο του, οπότε για να δούμε γιατί αυτό το βιβλίο του Robert Kiyosaki είναι από τα πιο επιτυχημένα βιβλία στον κλάδο των προσωπικών οικονομικών.

Ο Robert Kiyosaki μεγάλωσε σε μια οικογένεια μεσαίας τάξης όπου ο βιολογικός του πατέρας, ο λεγόμενος “φτωχός μπαμπάς”, υποστήριζε την σκληρή δουλειά για την απόκτηση πλούτου. Από την άλλη ο πατέρας ενός φίλου του, ο λεγόμενος “πλούσιος μπαμπάς”, υποστήριζε ότι δεν χρειάζεται σκληρή δουλειά αλλά έξυπνη δουλειά. Ο Robert λοιπόν αποφάσισε να ακούσει τον “πλούσιο μπαμπά” και να αγνοήσει τα μαθήματα περί χρήματος του βιολογικού -φτωχού- μπαμπά. Το βιβλίο εκτυλίσσεται γύρω από τις γνώσεις που απέκτησε ο Robert από τον πλούσιο μπαμπά του αλλά και από την προσωπική του ζωή όπου έχτισε περιουσία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα του βιβλίου είναι ο διαχωρισμός των assets και liabilities. Δηλαδή των στοιχείων που αποφέρουν επιπλέον εισόδημα μας και των στοιχείων που απλά μειώνουν το εισόδημα μας. Οι πλούσιοι εστιάζουν στην απόκτηση στοιχείων που θα αποφέρουν επιπλέον εισόδημα και μάλιστα σε μακροχρόνιο ορίζοντα, ελαχιστοποιόντας τις αγορές οι οποίες δεν δίνουν κάποια προστιθέμενη αξία. Κατά τη διάρκεια του βιβλίου, δίνεται τροφή για σκέψη για τις διάφορες καταναλωτικές συνήθειες που έχουμε αναπτύξει, αλλά και για τις διάφορες προκαταλήψεις που μπορεί να έχουμε για το χρήμα.

Πολλές φορές το πρόβλημα δεν είναι οι καταστάσεις, αλλά ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τις καταστάσεις. Έτσι και ο Robert υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να αγοράσουμε κάτι, αλλά πως μπορούμε να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να το αγοράσουμε.

Το Rich Dad Poor Dad αποτελεί μια πηγή πληροφοριών για το πως να διαχειριζόμαστε τα προσωπικά μας έξοδα και γιατί να εστιάσουμε σε assets και όχι liabilities. Δίνεται έμφαση στις διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών (όσον αφορά την αξιοποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος), και αναλύει με απλά λόγια κάποιες βασικές αρχές λογιστικής που χρειάζεται όλοι να ξέρουμε. Πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό είναι απαραίτητο για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό, διότι ο καθένας μας επηρεάζεται από το χρήμα και είναι αναγκαίο να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε αποδοτικά.

“Οι πλούσιοι δεν δουλεύουν για το χρήμα, βάζουν το χρήμα να δουλέψει για αυτούς.” – Robert Kiyosaki

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest