Πολυτελή ρολόγια: Η νέα σου επένδυση.

Share:

Η ζήτηση για ρολόγια εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Όμως κορυφαίοι οίκοι όπως Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet που επιμένουν σταθερά στις περιορισμένες σειρές παραγωγής, κάνουν τα ρολόγια τους τόσο σπάνια. Αυτός ο συνδυασμός είχε σαν αποτέλεσμα μια διαδικτυακή έκρηξη στην αγορά και πώληση, μεταχειρισμένων, καινούριων και vintage ρολογιών.  Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι λόγω της μεγάλης ζήτησης ρολογιών και της μικρής παραγωγής τους, σε συνδυασμό με τις τεράστιες λίστες αναμονής, πλέον είναι αδύνατον να αγοράσει κάποιος μέσα από τoυς authorized dealers. Μην αγχώνεστε όμως γιατί υπάρχει λύση. Αυτή την στιγμή ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κάποιος το ρολόι που επιθυμεί είναι μέσα από εταιρίες όπως η Chronologie, στις ρεαλιστικές τιμές της αγοράς και πάντα με τα ανάλογα έγγραφα πιστοποίησης των ρολογιών.

Εκτιμάται ότι οι πωλήσεις ρολογιών έφτασαν τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. .

Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχαμε με την ελληνική εταιρία Chronologie, που έχει παρουσία σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη, μας έδωσε το ερέθισμα και την πληροφορία, μέσα από τα 12 χρόνια εμπειρίας τους στον χώρο τον ρολογιών, να συνθέσουμε αυτό το άρθρο.

Ας δούμε λοιπόν 3 λόγους για τους οποίους μπορεί να χαρακτηριστεί ως «καλή επένδυση» η αγορά ενός πολυτελούς ρολογιού.

  1. Για να βγάλετε χρήματα από μια κινητή επένδυση.

Οι δημοπρασίες ρολογιών έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Όπως επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sotheby’s (οίκος δημοπρασιών), “Η αγορά ρολογιών είναι μία από τις πιο παγκόσμιες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες συλλογής”.

Για να καταλάβετε τον Οκτώβριο του 2017 πουλήθηκε το Paul Newman Daytona για 17,8 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία και είναι το πιο ακριβό Rolex που πουλήθηκε ποτέ.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα εκλεκτά ρολόγια μπορούν να θεωρηθούν ως τέχνη και κατά συνέπεια να διαπραγματεύονται επίσης με παρόμοιο τρόπο. Σύμφωνα με έναν ορισμό των Financial Times, «Ένα αγαθό Veblen σημαίνει ένα είδος πολυτελείας του οποίου η τιμή δεν ακολουθεί τους συνήθεις νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.»

Αυτό συμβαίνει επειδή η σχέση μεταξύ της επιθυμίας και της τιμής γι’ αυτό το αγαθό είναι ανάλογη, από ό,τι συνήθως, που είναι αντιστρόφως ανάλογη. Δηλαδή, η συνεχώς αυξανόμενη, ήδη υψηλή τιμή αυξάνει την επιθυμία και άρα την ζήτηση. Ενώ, κανονικά, θα έπρεπε η αυξανόμενη τιμή να ελάττωνε την ζήτηση λόγω ανταγωνισμού. Αυτό το φαινόμενο έχει μελετηθεί για πάνω από εκατό χρόνια.

Τα ρολόγια μεταξύ άλλων αντικειμένων τέχνης θεωρούνται επίσης ως επιβεβαίωση για την ισχυρή θέση κάποιου στη κοινωνία. Σύμφωνα με το The New York Times, «Τα έργα τέχνης συγκαταλέγονται στα ιδιόμορφα εμπορεύματα των οποίων η απήχηση αυξάνεται καθώς οι τιμές τους αυξάνονται. Η αγορά ενός τέτοιου ρολογιού κοσμήματος, είναι κάτι που λίγοι έχουν την ικανότητα να κάνουν και έχει ως σκοπό την επίδειξη ισχύος και ως σήμα εύπορης κατάστασης.

2. Για να τιμήσετε τον εαυτό σας για όλα όσα έχετε καταφέρει έως τώρα.

«Ένα ρολόι είναι το μόνο νόμιμο κόσμημα που μπορεί να φορέσει ένας άντρας». (Ή τουλάχιστον είναι το μόνο κόσμημα που αναμένεται να φορέσει.) Βλέπετε, το σωστό ρολόι μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο στυλ και την προσωπικότητα σας. Για αιώνες, τα ρολόγια θεωρούνταν σύμβολα πολυπλοκότητας και μιλούν για τον χαρακτήρα ενός ατόμου. Τα πολυτελή ρολόγια χειρός ήταν παρόντα για μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας και φορέθηκαν από πρωτοπόρους της ανακάλυψης σχεδόν σε κάθε κλάδο, από την εξερεύνηση του διαστήματος έως τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Τα ρολόγια είναι αντικείμενα που αποτελούν ένα χαρακτηριστικό μέρος ενός ατόμου με στυλ και χαρακτήρα. Λένε τις ιστορίες των κατόχων τους και μπορούν επίσης, να γίνουν μέρος της δικής σας.

3. Ως ένα διαχρονικό δώρο για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Τα ρολόγια χειρός δεν μας βοηθούν απλώς να καταγράφουμε και να παρακολουθούμε τον χρόνο. Περιέχουν επίσης την ιστορία, τις αναμνήσεις και την κληρονομιά αυτών που τα φορούν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ρολόγια υψηλής ποιότητας είναι κατασκευασμένα για να διαρκούν και έχουν σχεδιαστεί για να περνούν από γενιά σε γενιά. Είναι σύμβολα των ανθρώπων που τα κατέχουν. Λένε την ιστορία τους όταν αυτοί φύγουν.

Όπως καταλαβαίνετε η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πλούτου, λόγω των μετοχών και των κρυπτονομισμάτων, σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό διαδικτυακών ιστοσελίδων συλλογής ρολογιών έχουν δημιουργήσει μια εντελώς νέα γενιά συλλεκτών που αγοράζουν και πουλούν ρολόγια στο Διαδίκτυο.

Η Chronologie μας έδωσε να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η γνώση και πόσο απαραίτητη είναι η βοήθεια ενός ειδικού στην κατάλληλη επιλογή ενός πολυτελούς ρολογιού είτε είναι για δώρο, προσωπική χρήση ή επένδυση.

Oπως ανέφεραν και οι ίδιοι: “ο αγοραστής ενός ρολογιού δεν πρέπει να είναι ένας απρόσωπος αγοραστής του διαδικτύου, αλλά ένα άτομο με τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις. Σκοπός της Chronologie είναι να μας κάνει να νοιώσουμε ξεχωριστοί και μέλη ενός ιδιαίτερου κλαμπ ανθρώπων, για τους οποίους η αγορά ενός πολυτελούς ρολογιού δεν είναι απλά μια διαδικασία, αλλά μια εμπειρία”

Μπορείτε να μάθετε παραπάνω για την Chronologie πατώντας εδώ.

Μέσα από την έρευνα μας και από την προσωπική εμπειρία που είχαμε καταλάβαμε ότι η καλύτερη στιγμή για να επενδύσεις σε ένα ρολόι είναι τώρα. Σε ένα επόμενο άρθρο θα δώσουμε συμβουλές για το πώς να κάνεις την σωστή επένδυση στην αγορά των ρολογιών. Mέχρι τότε κάντε την αναζήτησή σας.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest