Πως μαθαίνεις κάτι καινούργιο σε 6 βήματα

Share:

Πότε ήταν η τελευταία φορά που μάθατε κάτι νέο;

Μια περίεργη πτυχή της ενήλικης ζωής είναι ότι οι άνθρωποι έχουν εμμονή με τη μάθηση τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής τους, αλλά ενδιαφέρονται λιγότερο για το τι συγκεκριμένα μαθαίνουν. Η πλειοψηφία υποθέτει ότι έχουν μάθει όλα όσα μπορούν να μάθουν και είναι το ίδιο άτομο για τα επόμενα 50 χρόνια μέχρι να πάρουν έναν υπνάκο.

Πρόσφατα θυμάμαι τον εαυτό μου να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό βίντεο για όλους εσάς αλλά να μην μπορώ να τα καταφέρω αφού δεν είχα τις κατάλληλες γνώσεις επεξεργασίας βίντεο. Μετά από πολλές ώρες προσπάθειας πήρα την απόφαση να παρακολουθήσω ένα course γύρω από το μοντάζ γιατί ήταν ο μονός τρόπος για να καταφέρω τον στόχο μου, να φτιάξω ένα ιδιαίτερο βίντεο: ” Ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που έμαθα κάτι νέο.”

Μέσα από αυτό – ένιωσα ότι υπήρχαν 6 ξεχωριστά στάδια που πέρασα και φαινόταν να χαρτογραφούν καλά σε άλλες εμπειρίες όπου έμαθα κάτι για πρώτη φορά. Θα γινώ πιο αναλυτικός.

1.Το Ενδιαφέρον

Έχετε μια ιδέα που θα θέλατε κάτι (π.χ ένα βίντεο ).  Ή, είστε απλώς περίεργοι (είμαι λίγο κι από αυτό) . Ξεκινάτε από το Google, το βάζετε στην λίστα σας και αρχίζετε να κάνετε φανταστικά σχέδια. Βρίσκεστε όμως στο στάδιο όπου μιλάτε συνεχώς για την ιδέα, αλλά δεν το έχετε εφαρμόσει.

2.Ο Ενθουσιασμός

Αυτός είναι ο ενθουσιασμός που προέρχεται από το να δοκιμάσετε κάτι νέο και την αφέλεια, του τι θα χρειαστεί για να καταλάβετε τα πράγματα. Αυτό διαρκεί ακόμη και μέσω των πρώτων αποτυχιών σας – όταν η αισιοδοξία είναι υψηλή. ( Τα έχουμε ξαναπεί με την πρώτη αποτυχία δεν τα παρατάμε).

Αυτός είναι ο ανεξέλεγκτος ενθουσιασμός που έχετε πριν να συνειδητοποιήσετε ότι τα αδύνατα πράγματα συχνά θεωρούνται αδύνατα επειδή δεν είναι καθόλου εύκολα. Πολλοί άνθρωποι δοκίμασαν και παραιτήθηκαν. Αλλά δεν είστε ακόμα εκεί. Έχετε υψηλές προσδοκίες και ενώ είστε ενθουσιασμένοι ή νευρικοί – δεν έχετε βιώσει τις πραγματικές δυσκολίες.

3.Η Αποθάρρυνση ( μην κωλώνεις έχουμε δρόμο ακόμα )

Έρχεται σε ένα σημείο όταν αρχίζετε να μαθαίνετε κάτι και απλά δεν φαίνεται ότι τα πράγματα θα σας βοηθήσουν. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, φαίνεται ότι συνεχίζετε να συσσωρεύετε αποτυχίες και λάθη.
Αρχίζετε να σκέφτεστε:
“Ίσως αυτό δεν είναι για μένα”
“Ίσως αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο.”
“Ίσως θα πρέπει απλώς να παραμείνω στα πράγματα που ξέρω”
Είσαι εκνευρισμένος. Έκανες τη δέσμευση, ενθουσιάστηκες, προχώρησες σε κάποια μάθηση και εξακολουθείς να αποτυγχάνεις. “Ποιο είναι το νόημα; Ίσως αυτή ήταν μια χαζή ιδέα.” Ίσως πρέπει να παραμείνω στα πράγματα που ήδη γνωρίζω » Εδώ έρχεται η …

4.Η Πίστη

Έχετε απογοητευτεί και αποθαρρυνθεί. Είστε απογοητευμένοι, ενοχλημένοι, ίσως και εξοργισμένοι. Θέλετε να χτυπήσετε τη ζωή, τον Θεό ή το σύμπαν που φταίει, και μπορείτε να επιλέξετε να τα παρατήσετε (πολλοί άνθρωποι το κάνουν).
Αντίθετα, κάνετε κάτι άλλο.
Αρχίζετε να ελπίζετε ότι μπορείτε να το καταλάβετε.
Πιστεύετε κυριολεκτικά «μπορώ να το κάνω αυτό».
Αυτή η πεποίθηση σας συνεχίζει – ακόμη και πριν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το κάνετε.
Και μετά…

5.Η Πρακτική

Κάνετε κάτι που εκπλήσσει τον εαυτό σας και σας δίνει αρκετή αυτοπεποίθηση για να συνεχίσετε.
Κερδίζετε ένα βήμα – ακόμη και το παραμικρό – που σας δίνει αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε να συνεχίσετε να πιέζετε και να κάνετε τις μελλοντικές πτώσεις (είναι εγγυημένες) να αισθάνονται λιγότερο οδυνηρές. Επειδή μπορείτε να δείτε την ελπίδα, μπορείτε να δείτε και το τέλος της ιστορίας. Ξέρεις ότι έρχονται καλύτερα πράγματα.

6.Ο Μάστερ (και καλά)

Έχετε μάθει τα βασικά, συνειδητοποιήσατε ότι μπορείτε να το κάνετε και δεν είναι απολύτως αδύνατο.
Τώρα ήρθε η ώρα να εξελιχθείτε και να γίνετε υπέροχοι.
Αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι αυτό που νομίζετε ότι γνωρίζετε – είναι μόνο ένα κλάσμα από αυτό που θα μπορούσατε να γνωρίζετε – και η δεξαμενή γνώσεων είναι πολύ πιο μεγάλη από την παιδική πισίνα στην οποία παίζετε.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι κάθε στάδιο είναι μέρος της διαδικασίας, οπότε όταν είστε κουρασμένοι, εξαντλημένοι ή αισθάνεστε σαν να μην το καταλάβετε ποτέ – αυτό σημαίνει ότι είστε κοντά. Συνεχίστε λοιπόν.

Κάπως έτσι ήταν και το ταξίδι μας στο forex , το χρηματιστήριο, τώρα πλέον είμαστε master gurus. Όποτε αν θες να βγάλεις χρήματα σε 5 λεπτά από το κινητό σου στείλε μας μήνυμα να σε βρίσουμε χαχα.

Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest