Πώς να χτίσετε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προσοχής.

Share:

Διαβάζουμε συχνά για την παραγωγικότητα και ότι θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε ό,τι θέλουμε, μόλις αφαιρέσουμε τυχόν πιθανούς περισπασμούς από τον χώρο εργασίας μας – αποσυνδέοντας το Διαδίκτυο και το τηλέφωνο, βάζοντας την τηλεόραση σε άλλο δωμάτιο και ούτω καθεξής.

Αλλά υπάρχει κάτι που δεν αναφέρει η παραπάνω θεωρία. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε κάθε πιθανή απόσπαση της προσοχής μας από το περιβάλλον μας, θα μείνει στο μυαλό μας. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να φύγουμε από τη δουλειά σερφάροντας στο Διαδίκτυο, μπορούμε πάντα να ξεφύγουμε με την ονειροπόληση, υπενθυμίζοντας, δημιουργώντας τα χειρότερα σενάρια για το τι πρόκειται να γίνει και ούτω καθεξής.
Με άλλα λόγια, αν δυσκολευόμαστε να επικεντρωθούμε σε μία μόνο εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αναδιάταξη του εργασιακού μας περιβάλλοντος δεν θα βοηθήσει πολύ.
Γι’αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εξασκηθούμε κρατώντας την προσοχή μας.

Μια άσκηση εστίασης πέντε λεπτών

Η άσκηση που θα αναφέρω βασίζεται σε έναν διαλογισμό που γίνεται από ορισμένους ασκούμενους του Ζεν. Ίσως έχετε ακούσει για εκείνους τους μοναχούς Ζεν που περνούν οκτώ ώρες κοιτάζοντας τον τοίχο του μοναστηριού, και όταν τελειώσουν, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση ευδαιμονίας. Μην ανησυχείτε – δεν θα σας ζητήσω να κοιτάξετε τον τοίχο για οκτώ ώρες, αλλά θα σας ζητήσω να εστιάσετε σε κάτι για πολύ μικρότερο χρόνο.
Η άσκηση είναι απλή.

Διαλέξτε ένα αντικείμενο κάπου στο δωμάτιο. Δεν έχει σημασία τι είναι – μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ένα σημείο στον τοίχο ή στο πάτωμα ή ακόμα κι έναν συνδετήρα στο γραφείο σας. Τώρα, για πέντε λεπτά, απλώς κρατήστε την προσοχή σας σε αυτό το αντικείμενο. Με άλλα λόγια, κρατήστε τα μάτια σας για πέντε λεπτά.


Μπορείτε επίσης να επιλέξετε, όπως κάνουν ορισμένοι διαλογιζόμενοι, να εστιάσετε στην αναπνοή σας, αντί για κάτι έξω από εσάς. Για πέντε λεπτά, συντονιστείτε στην άνοδο και την κάθοδο του στήθους και του διαφράγματος, και τις αισθήσεις που αισθάνεστε καθώς αναπνέετε. Όταν η σκέψη σας αιωρείται μακριά από την αναπνοή, επιστρέψτε την απαλά στην αναπνοή σας.

Επικεντρωθείτε ξανά όταν εμφανιστεί η απόσπαση της προσοχής σας.

Καθώς το κάνετε αυτό, υποψιάζομαι, θα βρείτε την προσοχή σας να ξεφεύγει. Ίσως να αιωρείται σε σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον. Ίσως θα βρείτε τα μάτια σας να στροβιλίζονται γύρω από το δωμάτιο, αναζητώντας κάτι πιο ενδιαφέρον.
Ό,τι κι αν συμβεί, όταν παρατηρήσετε την προσοχή σας να αιωρείται, επαναφέρετε την απαλά στο αντικείμενο που κοιτάτε. Εάν διαπιστώσετε ότι τα μάτια σας έχουν απομακρυνθεί από το αντικείμενο, εστιάστε ξανά σε αυτό.

Νομίζω ότι θα αρχίσετε να βρίσκετε, αμέσως μόλις αρχίσετε να κάνετε αυτήν την άσκηση, ότι εκείνες οι στιγμές της απόσπασης της προσοχής – όταν η προσοχή σας απομακρύνεται από αυτό που εστιάζετε – θα αρχίσει να συμβαίνει όλο και λιγότερο. Ένας άλλος τρόπος για να το θέσω πιο απλά είναι ότι θα αρχίσετε να αναπτύσσετε μεγαλύτερη διάρκεια προσοχής.
Αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο πράγμα που καλλιεργείτε με τον χρόνο και θέλει υπομονή και συνέπεια. Ξεκίνα με την άσκηση των 5 λεπτών και θα δεις σίγουρα αποτελέσματα.

Στείλε μου μήνυμα να μου πεις πως τα πήγες, θα χαρώ να συζητήσουμε.

Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest