Πως να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους.

Share:

Έχω αναφέρει άπειρες φορές στην σελίδα μου πόσο πολύ λατρεύω αυτό το βιβλίο και τονίζω αρκετά συχνά πως είναι από τα βιβλία που διαβάζω κάθε χρόνο.

Πιστεύω πως στην επιχειρηματικότητα και στις σχέσεις σου – από τις φιλικές και τις ερωτικές σου σχέσεις μέχρι τα επαγγελματικά σου – οι επικοινωνιακές δεξιότητες που έχεις, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό, αν όχι σε τεράστιο, τις απολαβές που θα έχεις, χωρίς αυτές απαραίτητα να είναι οικονομικές!

Ο Dale Carnegie καταφέρνει μέσα σε ένα βιβλίο 320 σελίδων να μας μάθει τόσα πολλά για τις ανθρώπινες σχέσεις, με τόσο απλό τρόπο, που το καθιστά ένα από τα καλύτερα, ευκολοδιάβαστα και εύκολα βιβλία πάνω στο συγκεκριμένο τομέα.

Γιατί όμως το προτείνω αυτό το βιβλίο σε όλους; Παρεμπιπτόντως, κάθε άνθρωπος που το διαβάζει, μου στέλνει μήνυμα και μου λέει πόσο καλή πρόταση έκανα. Αυτό το βιβλίο το προτείνω σε όλους γιατί χωρίς τις κατάλληλες επικοινωνιακές δεξιότητες δεν θα μπορέσεις να διεκδικήσεις την δουλειά που επιθυμείς, δεν θα καταφέρεις να διεκδικήσεις τον σύντροφο που επιθυμείς και δεν θα σε ακούσουν ποτέ πολλοί άνθρωποι όταν θα έχεις κάτι να πεις!

Υπάρχουν τρεις αρχές μέσα σε αυτό το βιβλίο που θέλω να τις κάνω κορνίζα στον τοίχο μου και να τις διαβάζω κάθε φορά πριν βγω από το σπίτι μου. Πάρε το καθιερωμένο χαρτί και μολύβι και πάμε να τα δούμε μαζί!

1. Αν δεν το κάνεις αυτό έχεις χάσει πολλά πριν ακόμα ξεκινήσεις. Να θυμάσαι ότι για κάθε άνθρωπο, το όνομά του είναι ο πιο γλυκός και ο πιο σημαντικός ήχος σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου.

Γύρω στο 1898 ήταν ένα παιδί, ο Τζιμ, ο οποίος δεν είχε καμία ευκαιρία να μορφωθεί σωστά. Η μητέρα του ήταν χήρα και αυτός εργαζόταν από τα 10 του σε ένα εργοστάσιο. Αυτό το παιδί όμως είχε από φυσικού του μια ικανότητα, κατάφερνε να κάνει τους ανθρώπους να τον αγαπούν. Μετά από χρόνια ανακατεύτηκε στην πολιτική και ανέπτυξε την ικανότητα να θυμάται τα ονόματα των ανθρώπων. Κάποια στιγμή ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας του και αυτός απάντησε πως ήταν η σκληρή δουλειά. Τότε ο δημοσιογράφος του είπε ότι πίστευε πως ο λόγος που πέτυχε ήταν το γεγονός ότι ήξερε 10.000 ανθρώπους με το μικρό τους όνομα. Ξαφνικά ο Τζιμ, τον κοίταξε και του είπε: “Όχι κάνεις λάθος, ξέρω 50.000 ανθρώπους με το μικρό τους όνομα”. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο. Σίγουρα όμως είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που θα κάνεις!

2. Έτσι θα κάνεις την καλύτερη πρώτη εντύπωση. Να χαμογελάς!

Πρέπει να θυμάσαι πως η έκφραση του προσώπου σου είναι πολύ πιο σημαντική και από τα ρούχα που φοράς. Κάθε φορά που συναντάς κάποιον και του χαμογελάς είναι σαν να του λες: “ Μου αρέσεις. Με κάνεις ευτυχισμένο! Χαίρομαι που σε βλέπω”. Μην ξεχνάς πως είσαι όσο ευτυχισμένος επιλέγεις εσύ να είσαι! Άλλωστε αν δεν έχεις όρεξη να χαμογελάσεις, απλώς ρίξε ένα χαμόγελο χωρίς κανέναν απολύτως λόγο και θα δεις πως θα νιώσεις πολύ καλύτερα.

3. Να είσαι καλός ακροατής. Να ακούς ενεργά, να ενθαρρύνεις τους άλλους να μιλούν για τον εαυτό τους!

Οι περισσότεροι άνθρωποι έτσι είναι. Δεν θέλουν να ακούσουν λεπτομερώς τις ιστορίες σου, δεν θέλουν να μάθουν πάρα πολλά για σένα. Απλώς θέλουν να μιλούν για τον εαυτό τους για να μπορέσουν να θρέψουν τον εγωισμό τους. Ένα από τα μεγαλύτερα κομπλιμέντα που μπορείς να κάνεις σε έναν άνθρωπο είναι να τον ακούς με πραγματικό ενδιαφέρον. Το κάνουν πραγματικά λίγοι άνθρωποι, καθώς οι περισσότεροι ακούνε παθητικά: Θέλουν να τελειώσεις αυτά που λες και να πουν αμέσως τα δικά τους, χωρίς ίχνος ενδιαφέροντος για σένα. Μην είσαι απασχολημένος με αυτό που θέλεις να πεις κρατώντας κλειστά τα αυτιά σου!

Οι ανθρώπινες σχέσεις από πολλούς θεωρούνται το καινούργιο νόμισμα στις μέρες μας. Ξεκίνα από σήμερα κιόλας να γίνεσαι καλύτερος επικοινωνιακά και μην χάνεις άλλο χρόνο.

Ο χρόνος που αφιερώνεις για να χτίσεις επικοινωνιακές δεξιότητες είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείς να κάνεις! Ίσως να είναι και η πιο κερδοφόρα!

Αν σου άρεσε το σημερινό άρθρο μην ξεχάσεις να το μοιραστείς με κάποιον φίλο σου. Θα χαρώ πολύ να δω ένα σχόλιό σου και να συζητήσουμε μαζί! Μέχρι το επόμενο άρθρο, καλή συνέχεια!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest