Πως οι Ευρωπαίοι τρώνε τις σάρκες τους με το LNG ;

Share:

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ, ή LNG – liquefied natural gas) είναι φυσικό αέριο το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία για να μεταφερθεί σε υγρή μορφή μέσω ειδικών πλοίων.

Μετά το κλείσιμο των αγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς πολλές χώρες της Ευρώπης και την ανατίναξη του Nord stream 1, το Lng αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο για τα επόμενα χρόνια.

Ρωσικό φυσικό αέριο πολλές χώρες της Ε.Ε παίρνουν κανονικά σε υγροποιημένη μορφή και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα του Πούτιν βρίσκεται 4η παγκοσμίως πίσω από Κατάρ, Αυστραλία και Αμερική.

Σχεδόν το 80% του LNG το οποίο έχει εξαγάγει το Κρεμλίνο μέχρι στιγμής φέτος έχει κατευθυνθεί σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Οι οποίες έχουν επιβάλει κάποιου είδους τιμωρητικά μέτρα λόγο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ποιος πλήττεται από τις κυρώσεις ?

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει πλέον μεγάλες ποσότητες LNG από την Αμερική σε τιμές διπλάσιες ακόμη και τετραπλάσιες από το 2021 σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί από την Ρωσία. Τον Σεπτέμβριο η τιμή ήταν στα 57,8 δολάρια , όταν στις Ηνωμένες πολιτείες μόνο 8 δολάρια. Με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ να αναφέρει ότι “οι Ευρωπαίοι τρώνε τις σάρκες τους”.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, οι τιμές του φυσικού αερίου δε θα φτάσουν στα προ πολέμου επίπεδα πριν το 2026.

Με στόλο 133 πλοίων οι Έλληνες πλοιοκτήτες αποτελούν την κορυφαία δύναμη, στον τομέα της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερια. Σύμφωνα με τον οίκο Intermodal, δεύτερη δύναμη μετά τους Έλληνες είναι η Ιαπωνία, με 124 LGN carriers, ενώ σημαντική χαρακτηρίζεται η δυναμική των Νοτιοκορεατών με 49 LNG carriers.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest