Πως η απλότητα ενισχύει τη ποιότητα της ζωής μας

Share:

Η συνεχής αναζήτηση νέας πληροφορίας, νέας εμπειρίας ή και ενός νέου προϊόντος που θα μας κάνει καλύτερους ή πιο χαρούμενους, μπορεί επίσης να μας κάνει να χάσουμε τον εαυτό μας. Σε έναν κόσμο που κινείται τόσο γρήγορα, ασυνείδητα τείνουμε να ακολουθούμε αυτή τη ταχύτητα.

Αναζητούμε περισσότερες εμπειρίες, περισσότερα πράγματα, περισσότερη γνώση… Όμως οτιδήποτε σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να μας βλάψει. Όταν έχουμε στόχους για το μέλλον και δουλεύουμε για να τους πετύχουμε, αποτελεί προτεραιότητα να έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας. Τα διαρκή ερεθίσματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πληθώρα ειδήσεων από όλο τον πλανήτη, οι διαφορετικές απόψεις, οι νέες καταναλωτικές τάσεις… όλα μπορούν να μας βγάλουν εκτός εστίασης.

Πρέπει να εστιάσουμε στην δημιουργία και όχι στην κατανάλωση, στην ποιότητα και όχι στη ποσότητα. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται πραγματική ευημερία αλλά και ψυχική ηρεμία. Έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 75% των Αμερικανών έχουν βιώσει μέτριο ή έντονο στρες στη ζωή τους τον τελευταίο μήνα, με το ποσοστό να είναι αντίστοιχο και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες.

Απλότητα δεν σημαίνει να μην έχουμε στόχους ή να μην επιδιώκουμε τη νέα γνώση, αλλά να εστιάζουμε στη ποιότητα των στόχων, των γνώσεων, των σχέσεων, των πληροφοριών κ.ο.κ.

1 στόχος γεμάτος σημασία (με βάση τις αξίες του καθενός) είναι καλύτερος από 5 ανούσιους στόχους. 1 βιβλίο καλά διαβασμένο είναι καλύτερο από 5 βιβλία που απλά αναγνώστηκαν. 1 φίλος που σε καταλαβαίνει και συζητάτε ανοιχτά είναι καλύτερος από 5 φίλους που δεν έχουν παρόμοιες αξίες με εσένα.

Eδώ είναι 2 tips για το πως να απλοποιήσεις τη ζωή σου:

  1. Ρώτα συχνά τον εαυτό σου: “Είναι όντως απαραίτητο;”. Κάνοντας αυτή την απλή ερώτηση μπορείς να σκεφτείς αν αυτό που θες να κάνεις θα βοηθήσει πραγματικά εσένα ή τους στόχους σου. Η ερώτηση αυτή σου υπενθυμίζει ότι έχεις τον έλεγχο των αποφάσεων σου.
  2. Μάθε να λες “όχι”. Η αυτοβελτίωση και η επιτυχία βασίζεται πάνω στην δυνατότητα να λέμε όχι σε πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις που δεν συνδράμουν στην βελτίωση της ζωής μας. Θέλει χρόνο για να γίνει με αυτοπεποίθηση. Όμως το να λές “όχι” προϋποθέτει να έχεις ξεκάθαρες αξίες για το τι αξίζει και τι όχι στη ζωή σου (όπως και η ερώτηση “είναι αυτό απαραίτητο;”).

“Ενώ είναι δυνατόν να καταφέρεις οτιδήποτε, είναι αδύνατο να τα καταφέρεις στα πάντα”. Χρειάζεται να απομακρύνουμε από τη ζωή μας οτιδήποτε δεν μας εξυπηρετεί, γιατί η ενέργεια και ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Είτε αυτό αφορά την επίτευξη των πιο μεγάλων στόχων, είτε την ψυχική ηρεμία μας.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest