Σκέψου τα κίνητρα σου και αναθεώρησε τους στόχους σου

Share:

Ένα καλό ερώτημα που μπορείς να θέτεις στον εαυτό σου είναι άμα έχεις κίνητρα για συναλλαγές.

Το να ασχοληθείς με το κίνητρο σου στο trading είναι πολύ σημαντικό μέρος της εξειδίκευσης στην ψυχολογία των συναλλαγών. Ο καθορισμός στόχων συναλλαγών που μπορούν να επιτευχθούν θα σε βοηθήσει να παραμείνεις παρακινημένος και να έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Σκέψου και απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Ποια είναι τα τελευταία επιτεύγματα για τα οποία είμαι περήφανος; Τι με οδηγεί περισσότερο στη ζωή μου; Ποιο είναι το κομμάτι που λείπει για την επίτευξη των στόχων μου; Πώς θα νιώσω αν δεν εκπληρώσω τις προσδοκίες μου; Όταν κοιμάμαι το βράδυ, ανυπομονώ για την επόμενη μέρα; Όπως πιθανώς μάντεψες σωστά, σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στο κίνητρο και στον καθορισμό στόχων.

Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό του κινήτρου. Το κίνητρο είναι η κινητήρια δύναμη ενός ψυχικού χαρακτήρα που θέτει σε κίνηση την ανθρώπινη συμπεριφορά και δραστηριότητα. Είναι η δύναμη που μας κάνει να σηκωθούμε το πρωί, αυτό που μας οδηγεί στην καθημερινή μας ζωή, η δύναμη που μας βοηθά να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας. Δεν έχουμε ποτέ κίνητρο από ένα μόνο κίνητρο αλλά πάντα από ένα σύμπλεγμα κινήτρων.

Λοιπόν, πότε ακριβώς ενεργοποιείται μια κινητήρια συμπεριφορά;

Όταν το κίνητρο είναι αρκετά ισχυρό, όταν η πιθανότητα επίτευξης του στόχου είναι υψηλή και όταν η αξία του στόχου είναι ικανοποιητική.

Τι συμβαίνει όταν το κίνητρο είναι χαμηλό; Μερικές από τις υποκείμενες αιτίες περιλαμβάνουν κακή ρύθμιση στόχου που δεν μας εμπνέει αρκετά και χαμηλή αυτοεκτίμηση που ακολουθεί μετά από πολλές απώλειες συναλλαγών. Θα επικεντρωθούμε στην αυτοπεποίθηση μας και η κύρια εστίαση θα είναι η σωστή ρύθμιση στόχων.

Επομένως, ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα κατά τον καθορισμό των στόχων μας; Είναι σημαντικό να έχουμε προκλητικούς αλλά ρεαλιστικούς στόχους. Οι καλύτεροι στόχοι είναι αυτοί που είναι ελαφρώς υψηλότεροι από το τρέχον επίπεδο, που εμπνέουν σκληρή δουλειά και εάν τους επιδιώκετε συνεχώς, είναι επιτεύξιμοι. Κάθε στόχος πρέπει να καταγραφεί. Εάν γράψουμε μια σκέψη μας, αυτή αλλάζει σε μια συγκεκριμένη διατύπωση και δεν υπάρχει κίνδυνος αυτή η σκέψη να εξαφανιστεί σε 2 δευτερόλεπτα. Καρφίτσωσε λοιπόν τους στόχους σου κάπου όπου μπορείς να τους βλέπεις. Αυτός ο τρόπος θα σε παρακινήσει περισσότερο να εκπληρώσεις τους στόχους σου.

Η συνεχής αξιολόγηση και τα σχόλια είναι επίσης ευκολότερα εάν οι στόχοι σου είναι γραπτοί. Οι στόχοι πρέπει να είναι ημερήσιοι, μηνιαίοι και ετήσιοι. Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ προοδευτικών στόχων, επιδόσεων και αποτελεσμάτων.

Οι προοδευτικοί στόχοι εστιάζονται στη βελτίωση της τεχνικής, της στρατηγικής, και επομένως του χρόνου που ξοδεύουμε εκπαιδεύοντας τους εαυτούς μας και πόσο λεπτομερώς σκεφτόμαστε για την επιλεγμένη στρατηγική μας. Οι στόχοι απόδοσης εστιάζουν στο πως μπορούμε να αντλήσουμε από το όνομα στην απόδοση, στον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε, στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χειριστούμε τεχνικές και ψυχολογικές πτυχές κατά τη διάρκεια των συναλλαγών.

Οι στόχοι αποτελεσμάτων δίνουν έμφαση στο τελικό αποτέλεσμα, σε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε. Αυτό το είδος στόχων επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη κερδοφορία και μπορούν να αυξήσουν τα βραχυπρόθεσμα κίνητρα όταν ένα άτομο δεν κάνει ενεργή συναλλαγή.

Η εστίαση στους στόχους των αποτελεσμάτων πριν ή κατά τη διάρκεια των συναλλαγών συχνά οδηγεί σε αυξημένο άγχος και ασήμαντες σκέψεις που αποσπούν την προσοχή. Οι προοδευτικοί στόχοι και οι επιδόσεις είναι σημαντικοί καθώς μπορούν να τεθούν και να προσαρμοστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους στόχους έκβασης.

Ο συνδυασμός όλων των στόχων (προοδευτικός, απόδοση, αποτέλεσμα, βραχυπρόθεσμος, μακροπρόθεσμος) μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα από τον απλό καθορισμό ενός τύπου στόχου.

Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest