Stocks: Ολοκληρωμένη Ανάλυση της κίνησης της αγοράς.

Share:

Σήμερα, θα δούμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση της κίνησης της αγοράς. Πιστεύω ότι πολλοί από εσάς αρχίζετε να αισθάνεστε σύγχυση και αμφιβολία. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας κάνω μια μικρή ανάλυση.

Μετά από μια εβδομάδα πτώσεων των τιμών, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να ανησυχούν για τη μελλοντική τάση των αμερικανικών μετοχών.

Πως θα κυμανθεί άραγε η ετήσια χριστουγεννιάτικη αγορά;

Έχει γίνει ένα θέμα που απασχολεί όλους.

Κατά την ανασκόπηση του άρθρου της περασμένης εβδομάδας, σε ένα σημείο ξεκαθάρισα λέγοντας: “είναι να προσδιορίσουμε την επιχειρηματική μας κατάσταση με βάση την εξέλιξη της πανδημίας, τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από το πώς εξελίσσεται η πανδημία ή ποια είναι η πολιτική της Fed, η πιο σωστή επιλογή είναι να πουλήσουμε πρώτα τις περισσότερες θέσεις μας”.

Η τάση της αγοράς αυτή την εβδομάδα είναι σε ασταθή πτωτική τάση. Εάν πουλήσατε τις περισσότερες θέσεις σας την περασμένη εβδομάδα, οι απώλειες σας θα έχουν ήδη  ελαχιστοποιηθεί.

Γιατί η αγορά όμως παραμένει να είναι τόσο ασταθής; 

Η αρχή αυτού του γύρου αστάθειας ήταν η επιβεβαίωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι ο Powell θα συνεχίσει να επανεκλέγεται.

Η αγορά έχει αρχίσει να τιμολογεί την επιτάχυνση του Taper (γνωστό ως post-crisis asset purchase plan) από τη Fed και τις πρόωρες αυξήσεις των επιτοκίων. Οι αναπτυξιακές μετοχές βρίσκονται γενικά υπό πίεση να εκτελέσουν τις αποτιμήσεις. Από την πανδημία πέρυσι, οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποβληθεί σε πολλαπλούς γύρους επεκτάσεων αποτίμησης, αλλά τα θεμελιώδη μεγέθη δεν συνέχισαν, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται αλλά και να πέφτουν από τα ύψη.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα σύνολο δεδομένων.  Το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ο δείκτης S&P500 υποχώρησε κατά 20% και έφτασε bottom στις 24 Δεκεμβρίου.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2018, 380 μετοχές υποχώρησαν κατά 25%. 

Σήμερα, ο S&P500 έχει υποχωρήσει 4% από την υψηλότερη τιμή όλων των εποχών, αλλά 486 μετοχές έχουν υποχωρήσει 25% ή και  περισσότερο τις τελευταίες 30 ημέρες.

Από αυτό θεωρώ πως μπορούμε να δούμε πόση ασταθή είναι αυτή η αγορά.

Ας εξετάσουμε λίγο πιο αναλυτικά για το πώς κύλησε η περασμένης εβδομάδα.

Την Δευτέρα, η “αγορά” ανέφερε πως ο μεταλλαγμένος ιός Όμικρον δεν είναι επιβλαβής. Ο Nasdaq άνοιξε ανοδικά και έκλεισε με άνοδο 1,88%.

Αν και ο χρηματιστηριακός δείκτης έχει εκτοξευθεί, το συνολικό βάθος της αγοράς είναι αρκετά χαμηλό και εξακολουθεί να βασίζεται στους “γίγαντες”. Αυτή τη στιγμή, ένιωσα ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης είναι πολύ ασταθής, επειδή την προηγούμενη ημέρα διαπραγμάτευσης έπεσε κατακόρυφα 2,23% και μια τέτοια βίαιη ανάκαμψη θα συμβεί αμέσως.  Η απότομη άνοδος και η πτώση είναι ακριβώς τα σημάδια ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης πρόκειται να προσαρμοστεί.

Την Τρίτη, ο Nasdaq άνοιξε ανοδικά και υποχώρησε χαμηλότερα και στην τελική ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,55%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna βγήκε ξαφνικά και είπε ότι το υπάρχον εμβόλιο είχε μικρή έως και καθόλου επίδραση στον μεταλλαγμένο ιό Όμικρον και η αγορά άρχισε να πανικοβάλλεται ξανά. Οι τιμές των μετοχών όλων των εταιρειών έπεσαν γενικά εκείνη την ημέρα και μόνο η Apple έκλεισε με άνοδο 3,16%.  Να σημειωθεί πως δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι “Αν η Apple δεν είχε προστατεύσει τον χρηματιστηριακό δείκτη, ο Nasdaq θα είχε υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 2% εκείνη την ημέρα”.

Την Τετάρτη, ο Nasdaq άνοιξε υψηλότερα και υποχώρησε ξανά. Πριν από κάποια συγκεκριμένη ώρα, ο Nasdaq εξακολουθούσε να αυξάνεται κατά 1,77% μέχρι που ξαφνικά, η είδηση ​​για τον μεταλλαγμένο ιό Όμικρον εμφανίστηκε στην αμερικάνικη αγορά.  Η αγορά βυθίστηκε γρήγορα και τελικά έκλεισε με πτώση 1,83%. Το σήμα της πτώσης αυτή την ημέρα είναι στην πραγματικότητα αρκετά προφανές, γιατί για άλλη μια φορά οι “γίγαντες” υπερασπίζονται την αγορά.  Συγκεκριμένα, η Apple έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 9% για τρεις συνεχόμενες ημέρες συναλλαγών και η αγορά έχει έντονη διάθεση κεφαλαίων.

Αυτή η “συνωμοσία” μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά γνωστή. Κάθε φορά που η Apple συνεχίζει να ανεβαίνει, είναι συχνά ένα μήνυμα ότι η αγορά πρόκειται να προσαρμοστεί.  Η αγορά προσκολλάται στους “γίγαντες” σε πάρα πολλές περιπτώσεις επειδή όλοι αντισταθμίζουν κινδύνους και όταν οι περισσότεροι από τους “γίγαντες” δεν έχουν την ανοδική δυναμική και μόνο η Apple ανεβαίνει μόνη της τότε αυτό είναι σημάδι ακραίου πανικού στην αγορά, επομένως συχνά δεν απέχει πολύ από την προσαρμογή της αγοράς.

Την Πέμπτη, η αγορά επέστρεψε στη δημοσιότητα της νομισματικής πολιτικής της Fed και οι μετοχές που αντιπροσωπεύει ο DOW αφομοιώνουν επίσης τον αντίκτυπο του μεταλλαγμένου ιού Όμικρον και αρχίζουν να είναι σημαντικά ισχυρότερες από τον Nasdaq. Οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες ξεκίνησαν μια ανάπαυλα αυτήν την ημέρα και μπορούμε να πούμε ότι όλοι ανέκαμψαν σε καλό βαθμό.

Την Παρασκευή, τα αποτελέσματα του NFP ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς. Επειδή τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν κατώτερα των προσδοκιών, η Fed θα συνεχίσει να πραγματοποιεί νομισματική χαλάρωση, αλλά σύντομα οι “αξιωματούχοι” της Fed βγήκαν να μιλήσουν και να διατηρήσουν τον αρχικό ρυθμό.

Κατά προσωπικής μου άποψης, η αγορά επιβραδύνθηκε γρήγορα και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω, υποδεικνύοντας ότι η πραγματική κατάσταση απασχόλησης στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο κακή όσο έδειχναν τα στοιχεία. Οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν ραγδαία βουτιά και ο Nasdaq έκλεισε τελικά με πτώση 1,92%.

Συνολικά, η αστάθεια αυτής της εβδομάδας είναι αρκετά μεγάλη.  Ενισχύθηκε κατά 1,88% τη Δευτέρα, υποχώρησε κατά 1,55% την Τρίτη, άλλαξε από 1,77% σε 1,83% την Τετάρτη, σημείωσε άνοδο 0,83% την Πέμπτη και υποχώρησε κατά 1,92% την Παρασκευή. Προσωπικά προβλέπω ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα προσαρμοστεί εντός μιας εβδομάδας.

Η πρόσφατη επαναλαμβανόμενη διαφημιστική εκστρατεία σχετικά με την πανδημία, τον πληθωρισμό και τη Fed είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοια με το κύμα προσαρμογών τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Από τη μια χωνεύει τις αποτιμήσεις, από την άλλη, ετοιμάζεται και για τη χριστουγεννιάτικη αγορά για να συγκεντρώσει περισσότερα διαπραγματευτικά χαρτιά. Ο χρηματιστηριακός δείκτης βρισκόταν αρχικά σε πολύ υψηλή θέση και ήταν παράλογη η απαίτηση να περιμένει κανείς να επιταχύνει την άνοδο του σε αυτή τη θέση.

Όσο για το γιατί προβλέπω ότι η αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί για μια εβδομάδα περίπου, αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η συνεδρίαση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα.

Ο Jerome Powell την Τρίτη είπε ότι ο ρυθμός μείωσης των μηνιαίων αγορών χρέους μπορεί  να είναι ταχύτερος από το μηνιαίο πρόγραμμα των 15 δις δολαρίων που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα (μηνιαία ομόλογα του Δημοσίου και τίτλοι που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, οι αγορές MBS προσαρμόστηκαν στα 70 δις και προηγουμένως 80 δις και 40 δις δολάρια),  αναμένει ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Επίσης, οι πιθανές μεταβλητές που επιφέρει η επανεμφάνιση του προβλήματος του “ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ” η υπουργός οικονομικών Yellen αναμένει ότι το ανώτατο όριο μπορεί να επιτευχθεί ξανά στις 15 Δεκεμβρίου. Επίσης μπορεί να καταστέλλουν το βραχυπρόθεσμο κλίμα της αγοράς, αλλά υπάρχει μια  μεγάλη πιθανότητα να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.

Οι τρέχοντες κίνδυνοι είναι κυρίως μετοχές ανάπτυξης υψηλής αξίας. Πέρυσι, λόγω της χαλαρωτικής πολιτικής, οι αποτιμήσεις αυτών των εταιρειών γνώρισαν πολλαπλούς γύρους επέκτασης και η φούσκα έγινε αρκετά μεγάλη, ειδικά οι ονειρεμένες μετοχές που αντιπροσωπεύει η ARKK.

Λοιπόν ας συγκρίνουμε τις τρέχουσες τάσεις του Nasdaq και της ARKK κατά τη διάρκεια της φούσκας του διαδικτύου και ας δούμε αν επικαλύπτονται τέλεια. Εάν η ιστορία μπορεί να αναπαραχθεί, η ARKK θα αντιμετωπίσει μια περικοπή στο μέλλον.

Νομίζω ότι ο επακόλουθος κίνδυνος της ARKK θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος.  Πρόσφατα, το ιδιαίτερα γνωστό SARK, αυτό το ETF που shortάρει συγκεκριμένα το ARKK, έχει σημειώσει άνοδο 27% σε λιγότερο από 2 μήνες μετά την εισαγωγή του. Σκοπός είναι να διατηρηθεί η πτώση των τιμών των μετοχών της ARKK και να προκληθούν τελικά προβλήματα ρευστότητας.

Στην ARKK υπάρχει μεγάλος αριθμός μη ρευστοποιήσιμων εταιρειών. Αν και οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έχουν μειωθεί στο μισό, εξακολουθεί να υπάρχει μια σαφής φούσκα αποτίμησης. Η ARKK κατέχει υψηλό ποσοστό μετοχών σε αυτές τις εταιρείες.

Για παράδειγμα, η TDOC είναι μια εταιρεία στην οποία η ARKK κατέχει σχεδόν το 12% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας, ένας βασικός μέτοχος.  Μόλις υπάρξει αναταραχή στην αγορά, η ARKK αναγκάζεται να ρευστοποιήσει τη θέση της.  Εάν δεν μπορεί να το πουλήσει, θα υπάρξει με μεγάλη πιθανότητα ένα flash crash στο τέλος.  Το επόμενο έτος, όλοι θα πρέπει να μείνουν μακριά από όλες τις συστατικές μετοχές της ARKK.

Όσον αφορά για το ποιές μετοχές κρατάει η ARKK, προτείνω να κάνετε μια μικρή αναζήτηση στο Google.

Σύμφωνα με την ιστορική εμπειρία, το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου είναι γενικά ένα callback, αλλά η απόδοση θα σκάσει στο δεύτερο μισό και η ευκαιρία να κερδίσετε χρήματα μπορεί να έρθει σύντομα, αλλά πριν από αυτό, κάντε υπομονή και περιμένετε  το σήμα αντιστροφής της αγοράς.

Η συναίνεση της αγοράς έχει διαμορφωθεί και οι “γίγαντες” θα επιταχύνουν στο τέλος του έτους με την ευρύτερη αγορά. Όταν οι “γίγαντες” δεν ανέβουν κάποια στιγμή στο επόμενο έτος, τότε η αγορά μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση.

Επιπλέον, εάν η επενδυτική σας ικανότητα είναι αρκετά ισχυρή αυτό σημαίνει πως εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες κρυφές επενδυτικές ευκαιρίες στην τρέχουσα αδύναμη αγορά.

Η οικονομική ανάπτυξη είναι “πολύ γρήγορη”, η αύξηση των εταιρικών κερδών είναι “πολύ καλή” και οι τιμές των μετοχών αυξάνονται “πολύ ψηλά”.  Το αποτέλεσμα είναι συχνά ότι όσο μεγαλύτερη είναι η άνοδος, τόσο χειρότερη είναι η πτώση.

Μετά την ελαφρά άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς, πρέπει να υπάρξει μια επανόρθωση.

Μετά από μια μέτρια άνοδο, πρέπει να υπάρξει μια επανάκληση. Μετά από μια ανοδική πορεία, πρέπει να υπάρχει μια καθοδική πορεία. Μετά από μια μεγάλη φούσκα, πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη συντριβή.

Αφού έγραψα τόσες πολλές λέξεις, η κύρια ιδέα είναι μία.. ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η ευκαιρία θα έρθει σε μια εβδομάδα.

Όλοι αντιμετωπίζουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο στάδιο, αλλά είναι ανώφελο να επιδίδονται στο παράπονο. Όσο πιο δύσκολη είναι η μέρα, τόσο περισσότερο πρέπει να στέκεσαι σταθερός και να περπατάς με το κεφάλι ψηλά.  Από σήμερα, μην κοιτάξετε πίσω, μη διστάσετε και τρέξτε για τα όνειρα σας.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest