Eλλειψη Chip στην αγορά, Covid-19, Crypto

Share:

Τον Μάρτιο του 2020, ο κόσμος μας άλλαξε για πάντα. Ένας νέος κορωνοϊός – COVID-19 – σάρωσε σε όλη την υδρόγειο, αφήνοντας στο πέρασμα του νοσηρούς θανάτους, ακρωτηριασμένο φόβο και την αναβίωση των θεωριών συνωμοσίας 5G.

  • Ο κορονοιός ήταν ένα μεγάλο «χαστούκι» σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών.

Όταν χτύπησε ο κορωνοϊός, οι κατασκευαστές δικαίως πανικοβλήθηκαν. Πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων, αεροδιαστημικής και βιομηχανίας έκλεισαν τις δραστηριότητες τους λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την πανδημία.

Αυτό έστειλε ένα φαινόμενο κυματισμού μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού σε κατασκευαστές ημιαγωγών. Οι κατασκευαστές, ανέθεσαν εκ νέου την παραγωγή από τις προαναφερθείσες βιομηχανίες, όπου υπήρχε μικρή έως καθόλου ζήτηση, στις βιομηχανίες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και υπολογιστών, όπου υπήρχε άνοδος της ζήτησης.

Για κάθε μεμονωμένη εταιρεία, αυτό ήταν το σωστό, αλλά για τον κόσμο, αυτό θα προκαλούσε αργότερα απεριόριστο χάος. Αυτό συμβαίνει επειδή το κλείσιμο της αλυσίδας εφοδιασμού συμβαίνει έτσι ξαφνικά, στιγμιαία θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά η εκκίνηση της εφεδρείας γίνεται αργά και θέλει χρόνο, προσαρμογές και πολλή οργάνωση. Τα αφεντικά των τεχνολογικών κολοσσών φαίνεται ότι το γνωρίζουν πολύ καλά. Έτσι υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής, απο την πλευρά των προμηθευτών, στην οποία παράγονται ελάχιστοι εώς και καθόλου επεξεργαστές.

  • Η δημιουργία επιπλέων εργοστασίων είναι μια καλή αλλά δυστυχώς κοστοβόρα και χρονοβόρα λύση

Μια λύση θα ήταν η δημιουργία και άλλων εργοστασίων παραγωγής ημιαγωγών. Η ίδρυση νέων εργοστασίων τσιπ είναι δύσκολο να γίνει γρήγορα, είναι εξαιρετικά ακριβό και απαιτεί καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό κάτι το οποίο γνωρίζουμε οτι είναι δύσκολο να βρεθεί και χρείαζεται και αυτό τον δικό του χρόνο προσαρμογής. Είναι ένα δυνητικό κλειδί στα σκαριά για όσους υποστηρίζουν την «εκ νέου στήριξη» της αλυσίδας εφοδιασμού.

Τη μετεγκατάσταση και την αύξηση σε αριθμο εργοστασίων κατασκευής τσιπ σε μια ευρύτερη ποικιλία χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Δύση, προκειμένου να χαλαρώσει η πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Intel και της IBM δήλωσαν πρόσφατα ότι η έλλειψη chip μπορεί να διαρκέσει εως και δύο χρόνια.

  • Καθυστερήσεις στην παράδοση αρκετών προϊόντων και έντονο το κλίμα ανησυχίας τόσο απο τις εταιρίες οσο και απο τους καταναλωτές

Σήμερα, εκατομμύρια προϊόντα – αυτοκίνητα, πλυντήρια ρούχων, smartphone και πολλά άλλα – βασίζονται σε τσιπ υπολογιστών, γνωστά και ως ημιαγωγοί. Αυτή τη στιγμή, απλά δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά για να καλύψουν τη ζήτηση της βιομηχανίας. Ως αποτέλεσμα, πολλά δημοφιλή προϊόντα είναι σε έλλειψη. Έχει γίνει σχεδόν αδύνατο να αγοράσετε μια κονσόλα PS5. Η Toyota, η Ford και η Volvo έπρεπε είτε να επιβραδύνουν, ή ακόμη και να σταματήσουν προσωρινά την παραγωγή στα εργοστάσιά τους.

Οι κατασκευαστές smartphone αισθάνονται επίσης το προβληματισμό, με την Apple να προειδοποιεί ότι η έλλειψη θα μπορούσε να επηρεάσει τις πωλήσεις του iPhone. Ακόμη και εταιρείες που δεν συνδέονται απαραίτητα με τσιπ υπολογιστών δεν έχουν γλιτώσει, όπως η CSSI international, μια αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει μηχανές περιποίησης σκύλων,βιώνει ήδη τα αποτελέσματα.

Οπως καταλαβαίνεις λοιπόν το μεγαλύτερο πρόβλημα που επικρατεί αυτή την στιγμή ειναι η έλλειψη υπομονής. Εννοείται πως αρκετά σύντομα οι προμηθευτές θα αρχίσουν και παλι να παραγουν τεράστιες ποσότητες ημιαγωγών, ίσως ακόμη μεγαλύτερες απο οτι προηγουμένως. Προσωπική μας γνώμη είναι πως η συγκεκριμένη κατάσταση μόνο καλο θα φέρει αφού είναι ευκαιρία για την δημιουργία και άλλων εργοστασίων παραγωγής τσιπ, άρα και την άνθηση του ανταγωνισμού.

Επιπλέον αρκετές εταιρείες προσπαθούν να σκεφτούν εναλλακτικές οδούς προκειμένου να εξασφαλίσουν την σταθερή και αξιόπιστη ροή παραγωγής και πώλησης των προιόντων τους. Δημιουργώντας έτσι ακόμη πιο σταθερά θεμέλια για τις επιχειρήσεις τους και τα προιόντα τα οποία παράγουν. Όπως φαίνεται κατευθυνόμαστε σε μια εποχή όπου οι επεξεργαστές θα έχουν μεγαλύτερη αξία βραχυπρόθεσμα στις ζωές μας ακόμα και από τον χρυσό. Είσαι έτοιμος για αυτή την μεγάλη αλλαγή; Ποιο προιόν χρησιμοποιείς ακόμα στην καθημερινότητα σου το οποίο όμως δεν έχει και δεν χρειάζεται κάποιον επεξεργαστή; Γράψε μας στα σχόλια!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest