Το μεγάλο ποντάρισμα του Γουόρεν Μπάφετ

Share:

O δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ αγοράζει  από το 2019 μετοχές της Occidental Petroleum. Η συμμετοχή του έχει φτάσει στο 20% της εταιρείας, αξίας περίπου 180 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως όλες οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, η τιμή της μετοχής της Occidental έχει εκτοξευθεί με άλμα 80% από την αρχή του έτους.

Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Μπάφετ σκοπεύει να εξαγοράσει την Occidental, όπως είχε κάνει και με τον σιδηροδρομικό όμιλο Burlington Northern Santa Fe Corp, τον οποίο είχε ξεκινήσει να αγοράζει το 2006 και ολοκλήρωσε το 2010.

Αλλά ίσως να είναι μια επιδέξια επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με insiders, η Occidental μετατρέπεται σε εταιρεία διαχείρισης εκπομπών άνθρακα.

Έχουν μεγάλα σχέδια για δραστηριότητες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture and Storage – CCS) ξεκινώντας από το Τέξας όπου παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο εδώ και πολλά χρόνια.

Για πόσες δραστηριότητες CCS μιλάμε; Μάλλον 70 ή και παραπάνω έως το 2035, που συνιστά ένα εξαιρετικά μεγάλο όραμα.

Ίσως ο Μπάφετ είναι βαθιά πεπεισμένος για το μέλλον των κλιματικών επιχειρήσεων, όπως το CCS που είναι απαραίτητο για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος αερίων θερμοκηπίου (GHG) έως το 2050.

Ή ίσως ο Μπάφετ ποντάρει σε μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις που θα υποστηρίξουν εταιρείες όπως η Occidental και η Exxon Mobil για να κάνουν CCS – μέσω μεγάλων φορολογικών ελαφρύνσεων ή ακόμη και ενός ομοσπονδιακού φόρου άνθρακα που θα διευρύνει τα κέρδη τέτοιων εταιρειών.

Οι δραστηριότητές τους αξίζουν μια πιο βαθιά ματιά.

Το όραμα της Occidental για τη διαχείριση εκπομπών άνθρακα

Μία θυγατρική της Occidental η 1PointFive συνέπραξε με την καναδική Carbon Engineering για δημιουργία μίας εγκατάστασης στη λεκάνη της Πέρμιας στο Τέξας.

Η εγκατάσταση θα έχει τη δυνατότητα να απορροφά περίπου 1 εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως από τον αέρα και η κατασκευή της θα ξεκινήσει φέτος.

Αρχικά, το διοξείδιο του άνθρακα που θα αφαιρείται από τον αέρα θα διοχετεύεται στο υπέδαφος για την παραγωγή υπολειμματικού πετρελαίου από παλιά κοιτάσματα.

Αυτό το υπολειμματικό πετρέλαιο θα χαρακτηρίζεται ως ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, επειδή ένα μεγάλο μέρος του εγχυόμενου διοξειδίου θα παραμείνει αποθηκευμένο υπογείως.

Η εταιρεία οραματίζεται 70 ξεχωριστά projects που θα λειτουργούν έως το 2035, ή και έως και 135 εάν οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Αυτό θα αναλογούσε σε 70 εκατομμύρια τόνους ετησίως, που είναι μόνο ένα ελάχιστο κλάσμα (0,16%) των συνολικών 43 δισ. τόνων ισοδυνάμου Cο2 που εκπέμπουν ετησίως οι άνθρωποι σήμερα.

Στόχος είναι να κατασκευαστεί καθένα από τα 70 αυτά projects σε ένα γιγάντιαιο εργοστάσιο. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι ένα μεγάλο μέρος του οράματός τους.

Εάν θες να διαβάσεις παραπάνω πάτα εδώ.

Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest