Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Τραμπ και ο σκοπός λειτουργίας του.

Share:

Η ανακοίνωση ότι ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινήσει ένα νέο κοινωνικό δίκτυο, έκανε τους παρατηρητές της αγοράς και της πολιτικής να φλέγονται.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο Τραμπ έχει αποκλειστεί ή ανασταλεί από τα μεγάλα δίκτυα κοινωνικών μέσων όπως το Twitter, το Facebook, και το YouTube, περιορίζοντας δραστικά το δημόσιο προφίλ του και την επιρροή των μέσων ενημέρωσης. Είναι επίσης επειδή η νέα του επιχείρηση, η Trump Media & Technology Group, έχει ως στόχο να λειτουργήσει με ένα συγκεκριμένο σκοπό. Η τρέλα των επενδυτών έχει οδηγήσει την τεκμαρτή αξία του SPAC πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τραμπ πονάει να ανακτήσει την κυριαρχία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μήνυσε το Twitter, ζητώντας από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να αποκαταστήσει την πρόσβαση στον λογαριασμό του με 79 εκατομμύρια ακόλουθους. Και χρησιμοποίησε την ανακοίνωση της επερχόμενης ιστοσελίδας του, Truth Social, για να καταθέσει ένα ακόμη παράπονο.

“Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι Ταλιμπάν έχουν τεράστια παρουσία στο Twitter, ωστόσο ο αγαπημένος σας Αμερικανός Πρόεδρος έχει σωπάσει”, έγραψε ο πρώην πρόεδρος. «Αυτό είναι απαράδεκτο».

Τα έντυπα για την Truth Social την παρουσιάζουν ως τον «πρώτο μεγάλο ανταγωνιστή της ‘Big Tech’» και αντιπαραβάλλουν το νέο δίκτυο, το οποίο είχε προγραμματιστεί για το 2022, με μεγαθήρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook.

Αλλά αυτό είναι σχεδόν σίγουρα παραπλανητικό. Το ενδιαφέρον του Trump για τα κοινωνικά μέσα ήταν πάντα διπλό: να κερδίζουν χρήματα και να ασκούν δημόσια επιρροή. Είναι ήδη σαφές ότι η νέα του προσπάθεια θα φέρει σε πέρας την πρώτη, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι (και κανένας λόγος να περιμένουμε) ότι θα πετύχει τη δεύτερη.

Φήμες για το πώς ο Τραμπ θα μπορούσε να εξαργυρώσει τη διαδικτυακή δημοτικότητά του διαδόθηκαν ευρέως πριν εκλεγεί πρόεδρος. Το φθινόπωρο του 2016, οι σύμβουλοι της εκστρατείας του Τραμπ ανοιχτά υπέθεσαν στο Bloomberg Businessweek ότι μπορεί να πάρει τα εκατομμύρια των οπαδών του στο Facebook και λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 14 εκατομμυρίων ανθρώπων και να ξεκινήσει “Trump TV” σημειώνοντας ότι ο Τραμπ είχε πληρώσει για να χτίσει αυτό το κοινό με τα κεφάλαια της εκστρατείας του και θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει σε όποιο σκοπό τον ευχαριστει αν έχανε τις εκλογές.

“Ο Τραμπ είναι επιχειρηματίας”, σημείωσε ο Steve Bannon, πρόεδρος της εκστρατείας του, λίγες εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών. «Δεν θα είχα συνεργαστεί, ακόμη και για τον Τραμπ, αν δεν ήξερα ότι θα έχτιζαν αυτό το τεράστιο Facebook και μηχανή δεδομένων.»

Φυσικά, ο Τραμπ νίκησε την Χίλαρι Κλίντον και δεν είχε ανάγκη να δημιουργήσει ένα δίκτυο για την Trump TV. Ωστόσο, μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα νωρίτερα αυτό το έτος, αναφέρουν δυο σύμβουλοι, σκέφτηκε να δώσει το όνομά του σε αρκετά δίκτυα κοινωνικών μέσων, μεταξύ των οποίων τα Gettr και Parler.

Καμία συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία του με την Digital World Acquisiton Corp., την εταιρεία-κέλυφος που σκοπεύει να συγχωνευθεί με το νέο δίκτυο του Τραμπ, ήδη φαίνεται να είναι μια εκπληκτική επιτυχία από οικονομική άποψη – και μπορεί να είναι ακόμη και αν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης “Truth Social” αποτύχει.

Τη Δευτέρα, η DWAC εμπορευόταν περίπου 100 δολάρια την μετοχή, έχοντας εκτοξεύσει από 9,96 δολάρια τη μετοχή λίγο πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας. Το Bloomberg εκτιμά, με βάση δελτία τύπου και καταθέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι ο Τραμπ θα κατέχει περισσότερο από το 50% της κοινής εταιρείας, καθιστώντας τον πλουσιότερο από ότι υπήρξε ποτέ.

Ας αναβάλουμε τη δυσπιστία για λίγο και ας υποθέσουμε ότι η Truth Social γίνεται το σπάνιο επιχειρηματικό εγχείρημα Trump που απογειώνεται χωρίς εμπόδια: Το πλήθος της MAGA συρρέει για να υπογράψει, η εφαρμογή δεν κρασάρει και ο Τραμπ σταματά να προσπαθεί να μπει στο Twitter και αρχίζει να δημοσιεύει ευχάριστα τη νέα του εφαρμογή. Και πάλι δεν θα τον επαναφέρει στην κατηγορία του κέντρου της κουλτούρας που αγαπούσε όταν ανέβηκε ψηλά στο Twitter και το Facebook, για τον ίδιο λόγο που η πληθώρα εναλλακτικών επιλογών της δεξιάς εκκίνησης, από το Gettr έως το Parler έως το Rumble, δεν κατάφεραν να το κάνουν.

Το ευρύτερο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των πολύ σημαντικών σημείων ελέγχου της κάλυψης των συμβατικών ΜΜΕ, δεν συχνάζει σε αυτούς τους ιστότοπους, ούτε και στους περισσότερους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν στην καθημερινή τους ζωή. Τα εναλλακτικά δίκτυα είναι μια αυτοδύναμη φούσκα σκέψης.

Ο Trump μπορεί να βρει παρηγοριά στην πιθανότητα ότι θα τα βγάλει πέρα πεισματικά, ακόμη και όταν το Facebook παρέδωσε τη βάση για κάτι που κάποτε υποτίθεται ότι ήταν το Trump TV. Από οικονομική άποψη, η εποχή των αποθεμάτων meme και η μανία για ασταθείς επενδύσεις, όπως οι συμφωνίες SPAC, μπορεί να έχουν καταστήσει την τιμωρία του Facebook άνευ σημασίας.

Αλλά αν ο Τραμπ θέλει να ανακτήσει την υπεροχή του στην κουλτούρα, την Truth Social δεν είναι πιθανό να του την παραδώσει. Εκτός, δηλαδή, αν την χρησιμοποιήσει για να ανακοινώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest