Το παγκόσμιο χρηματιστήριο πέφτει κατακόρυφα, θα ξεσπάσει νέος κύκλος παγκόσμιας κρίσης; 

Share:

Προς το παρόν, οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις είναι οι καλύτερες επενδυτικές στρατηγικές.

Χθές 30/11/21 η παγκόσμια αγορά έπεσε ξαφνικά.

Ο δείκτης Nikkei 225 εγκατέλειψε τα προηγούμενα κέρδη του ύψους 1,5% και στράφηκε σε πτώση 0,5%.  Ο MSCI Asia Pacific Index διέγραψε κέρδη 0,8%.

Η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου συνέχισε να επεκτείνεται.  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου Brent και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  πετρελαίου WTI υποχώρησαν έως και 4% σε μια στιγμή, και στη συνέχεια μια μικρή διόρθωση.

Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε έως και 2,0% κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Ο δείκτης  Hang Seng Technology υποχώρησε 1,16%.  Οι μεγάλες μετοχές τεχνολογίας ηγήθηκαν της αγοράς.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές άνοιξαν σήμερα και οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν συνολικά. Ο γερμανικός δείκτης DAX30 υποχώρησε 1,18%.  Ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε 1,01%.  Ο γαλλικός δείκτης CAC40 υποχώρησε 1,43%.  Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50 υποχώρησε 1,37%.  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη Stoxx 50 της Ευρωζώνης υποχώρησαν 1,1%.

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να βρεθεί υπό πίεση αυτή την εβδομάδα.

Σε άλλα νέα..

Νωρίτερα, ο CEO της Moderna, Stéphane Bancel, προέβλεψε ότι το εμβόλιό της θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου ιού Όμικρον.  Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να παράγουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ένα νέο εμβόλιο κατά αυτού του στελέχους σε μεγάλη κλίμακα.

Σύμφωνα με μια αναφορά στην Financial Times, ο Bancel είπε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων Όμικρον στην πρωτεΐνη της ακίδας που χρησιμοποιείται από τον ιό για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα και η ταχεία εξάπλωση αυτής της παραλλαγής στη Νότια Αφρική δείχνει ότι το τρέχον εμβόλιο μπορεί να χρειάζεται να αναθεωρηθεί στο επόμενο έτος.

Ανέφερε επίσης, “Νομίζω ότι το εμβόλιο θα έχει σημαντική μείωση στην προστατευτική δράση. Απλώς δεν ξέρω πόσο, γιατί πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα εννοούν: “Αυτό  δεν θα είναι καλό”.

Αυτά άραγε μπορούν να εξηγήσουν γιατί η παγκόσμια αγορά είναι τόσο ταραγμένη αυτές τις μέρες;

Όλοι παρακολουθούν και θέλουν να μάθουν την κατεύθυνση της επόμενης ανάπτυξης του ιού Όμικρον.  Επομένως, η τρέχουσα αγορά πρέπει να είναι ταραγμένη και κάθε επενδυτής πρέπει να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένος.

Θα ξεσπάσει λοιπόν ένας νέος κύκλος οικονομικής κρίσης;

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη βουτιά στο αργό πετρέλαιο.  Όπως είπα προηγουμένως, η λογική της κατηγορίας των πόρων έγκειται στο γεγονός ότι τα κεφάλαια που προκλήθηκαν από τη μαζική χαλάρωση του δολαρίου ΗΠΑ ενισχύουν την ανοδική αγορά.  Καθώς οι ΗΠΑ μειώνουν τις αγορές χρέους και η προσδοκία για το επιτόκιο του δολαρίου αυξάνεται, η λογική αυτού του μεγαλύτερου κύκλου εξασθενεί σιγά σιγά.  Είναι βασικά σαφές κοιτάζοντας τη σωρευτική αύξηση του δολαρίου φέτος.

Και η απότομη πτώση της Παρασκευής στα περιφερειακά χρηματιστήρια, οι περισσότερες δικές τους δομές έχουν μεγάλη απόκλιση, η πτώση έχει την απαραίτητη λογική της αγοράς, εξαιρουμένου του παράγοντα πανδημίας δεν αποτελεί έκπληξη.

Κοιτάζοντας πίσω την πτώση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2020, ήταν στην αρχή της μεγάλης κλίμακας εξάπλωσης της πανδημίας, που επιτέθηκε στην αρκετά υψηλή συσσωρευμένη ανάπτυξη του ίδιου του χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια του έτους, και σημειώθηκαν πτώσεις για δύο συνεχόμενους μήνες.

Προς το παρόν, υπάρχουν κάποιες ομοιότητες που θα δούμε παρακάτω:

1) Οι αμερικάνικες μετοχές και άλλες χρηματιστηριακές αγορές έχουν ως επί το πλείστον διπλασιάσει τα σωρευτικά τους κέρδη από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ή ακόμη υψηλότερα.

2) Η θεμελιώδης λογική της παγκόσμιας ανοδικής αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι το νόμισμα έχει γίνει oversupply. Εάν η κατάσταση της πανδημίας είναι μη αναστρέψιμη, θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν πρόσθετες πολιτικές χαλάρωσης με βάση τον τρέχοντα ρυθμό πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

3) Η διαδικασία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας είναι εγγενώς εύθραυστη. Από τη στιγμή που ο αποκλεισμός ξαναμπλοκαριστεί, θα είναι πολύ επιζήμιος, διότι ο χώρος της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σχεδόν φτάσει στο αποκορύφωμά του, σε συνδυασμό με τη ρήξη διαφόρων εθνικών συναισθημάτων που προκάλεσε η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι εύκολο να προκληθούν πιο ασταθείς παράγοντες.

Κρίνοντας από τη λογική λειτουργίας της ίδιας της παγκόσμιας αγοράς, τα σοκ της αγοράς από την περασμένη εβδομάδα έως σήμερα είναι φυσιολογικά, αλλά εάν επεκταθεί η υπόθεση, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.  Δηλαδή, η πιθανότητα ενός νέου γύρου έκρηξης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης υπάρχει.  Αν και είναι σχετικά χαμηλό, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Σκεφτείτε αυτό το ενδεχόμενο:

Οι νέες μεταλλάξεις του ιού είναι επιστημονικά ζητήματα. Οι επιστήμονες πρέπει να μελετήσουν για να δουν εάν τα υπάρχοντα εμβόλια και άλλα μέτρα πρόληψης της πανδημίας συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά.  Πριν από αυτό, θα πρέπει να αναλάβουν εκ των προτέρων τη χειρότερη δυνατή πιθανότητα και να είναι προετοιμασμένοι.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση σχετικά με το ρίσκο και τον κίνδυνο αυτή τη στιγμή.  Οι φίλοι, οι επενδυτές και οι συνεργάτες μας οι που κατέχουν μεγάλο αριθμό θέσεων ή μακροπρόθεσμες επενδύσεις θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.  Μόλις χτυπήσει πραγματικά η κρίση, είναι πολύ αργά για να υποχωρήσεις. Από την μία αν δεν έρθει η κρίση, δεν έχουμε να μετανιώσουμε για τίποτα.  Από την άλλη, όταν δεν υπάρχει κρίση στην αγορά, υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες για να βγάλεις χρήματα.

Πιστεύω πως συμφωνείτε με αυτό που είπα.

Ας επιστρέψουμε λοιπόν στο σημείο που τόνισα πρόσφατα: Η βραχυπρόθεσμη λειτουργία είναι ο καλύτερος τρόπος επένδυσης σε αυτό το στάδιο, για εμάς τους απλούς επενδυτές.

Θέστε στόχους, stop loss και κέρδους για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και να ελέγχετε πάντα την κατάσταση/πορεία της θέση σας.

Στην τρέχουσα αγορά όμως τι είναι άραγε  μια ασφαλής ποικιλία (safe-haven variety);  Να επισημάνω πως οχι δεν είναι απαραίτητα ο χρυσός, το forex, τα κρυπτονομίσματα κτλ.

Μπορούμε όμως να αναζητήσουμε ασφαλείς τομείς στο χρηματιστήριο.  Ποιοι είναι οι ασφαλείς τομείς;  Ποιες μετοχές είναι ασφαλείς;  Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικά παραδείγματα παρακάτω, ΟΧΙ για να αγοράσετε.  Το σημερινό άρθρο είναι απλώς για να κάνει τη σκέψη σας πιο ξεκάθαρη και τίποτα περισσότερο.

NASDAQ: RIOT

Η RIOT μετοχή είναι καθαρά μετοχή κρυπτονομισμάτων.

Γιατί άραγε είναι δυνατόν να γίνει ένα ασφαλές είδος;

Ούτως ή άλλως, η εξάπλωση της επιδημίας είναι καλή και θετική για τα κρυπτονομίσματα αλλά και για τέτοιου είδους παρόμοιες μετοχές.

NASDAQ: PPSI – NASDAQ: LGVN – NASDAQ: AHPI Παρόμοια με αυτού του είδους τις μετοχές, είναι τα βραχυπρόθεσμα κέρδη μετοχών.  Οι μετοχές PPSI, LGVN, AHPI κλπ αποτελούν ένα safe-haven προϊόν.

Για να είμαι πιο σαφής, όπου εισρέουν τα κεφάλαια, είναι σχετικά ασφαλές.

Μια περίληψη για το τι αναφέρθηκε παραπάνω:

1) Με τον πολλαπλασιασμό του μεταλλαγμένου ιού Όμικρον και τον αντίκτυπό του στην οικονομία αλλά και στο χρηματιστήριο, θα πρέπει να καθιερώσουμε την συνειδητοποίηση του κινδύνου, να αποφύγουμε ορισμένους κινδύνους εκ των προτέρων και ίσως να πουλήσουμε μεγάλο αριθμό θέσεων.

2) Το τρέχον χρηματιστήριο των ΗΠΑ είναι κατάλληλο για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για τους ιδιώτες επενδυτές. Αλλά με καθορισμένους στόχους stop loss και κέρδους, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε πολύ για τους κινδύνους.

3) Όταν η αγορά είναι κακή, προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες.  Οταν η αγορά είναι καλή, προσπαθούμε να συλλάβουμε κάποια κέρδη όσο το δυνατόν περισσότερο.

Και κάτι τελευταίο …

Όπως είπε ένας φίλος, τα άρθρα και η λογική που βγάζουν είναι σαν το κόκκινο κρασί, όσο πιο πολύ πίνεις, τόσο πιο γευστικά μπορείς να γευτείς τη φιλοσοφία της επένδυσης και μπορείς να γευτείς τον τρόπο ζωής.

(Προσφέρω μόνο ιδέες, αυτή δεν είναι συμβουλή στο να να κάνετε κάποια αγορά ή κάποια συναλλαγή).

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest