Το Παράδοξο του Χιμπατζή και του Ανθρώπου;

Share:

Το Παράδοξο του Χιμπατζή (The Chimp Paradox) ξεκινά με τη θεωρία ότι μέσα μας υπάρχει μια αιώνια διαμάχη μεταξύ του ανθρώπινου εαυτού μας που καθορίζει την λογική συμπεριφορά, και του εσωτερικού “χιμπατζή” μας που λειτουργεί ανεξάρτητα και καθορίζει τη συναισθηματική συμπεριφορά.

Ποιός είναι ο αυτός ο Χιμπατζής μέσα μας;

Η έννοια του χιμπατζή αποτελεί προφανώς μια μεταφορά η οποία στοχεύει στην απλούστευση της φυσιολογίας του εγκεφάλου μας. Ο λογικός εαυτός μας βρίσκεται στον νεοφλοιό του εγκεφάλου (στο εξωτερικό μέρος του) ενώ ο συναισθηματικός βρίσκεται στο μεταιχμιακό σύστημα (στο εσωτερικό μέρος του). Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει αυτό τον διαχωρισμό ως συνειδητό και υποσυνείδητο. Η ουσία μένει η ίδια.

Η κατανόηση της λειτουργίας του μυαλού μας είναι, κατά τη γνώμη μου, ο σημαντικότερος παράγοντας για τη προσωπική εξέλιξη και την ευημερία. Ειδικά όταν υπάρχουν αμέτρητες έρευνες (όπως αυτή) που αποδεικνύουν ότι τα συναισθήματα και οι ασυνείδητες αντιδράσεις μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις λογικές αποφάσεις που παίρνουμε, θεωρώ πως η εξερεύνηση του εγκεφάλου πρέπει αποτελεί προτεραιότητα.

Η λειτουργία του Χιμπατζή

Ο χιμπατζής αντιδράει σε πολλά ερεθίσματα του περιβάλλοντος, αλλά επικεντρώνεται σε αυτά που μπορούν έστω και στο ελάχιστον να αποτελέσουν απειλές. Για παράδειγμα, όταν μας καλεί ο προϊστάμενος στο γραφείο του, αυτό αμέσως μας βάζει σε σκέψεις και ανησυχία και αυξάνονται οι παλμοί μας. H όταν πηγαίνουμε κοντά σε έναν γκρεμό και κοιτάμε κάτω, αμέσως νιώθουμε μια έλξη προς τα πίσω. Τέτοιες περιπτώσεις και πολλές ακόμα, κρύβουν από πίσω μια ή περισσότερες αντιδράσεις του χιμπατζή μας, ο οποίος λειτουργεί πρωτόγονα και χωρίς λογική σκέψη. Άλλες φορές αυτές οι αντιδράσεις είναι χρήσιμες (όπως στη περίπτωση του γκρεμού), αλλά άλλες φορές αχρείαστες και αντιπαραγωγικές (όπως στη περίπτωση του προϊσταμένου).

Αξίζει να διαβάσεις αυτό το βιβλίο;

Η κύρια ιδέα του βιβλίου είναι να δίνουμε χρόνο στον χιμπατζή μας να ηρεμήσει (εφόσον έχουμε αντιληφθεί την αντίδραση του) και να του δώσουμε λογικές εναλλακτικές αντί της αρχικής -συναισθηματικής και πιθανόν παράλογης- αντίδρασης. Όταν παίρνουμε αποφάσεις ενώ είμαστε συναισθηματικά ασταθείς, σπάνια θα μας βγει σε καλό… Ακόμα και αν δε μας βλάψουν, πιθανόν να υπάρχουν άλλες εναλλακτικές αποφάσεις που αν τις επιλέγαμε θα είχαμε περισσότερο όφελος..

Ο συγγραφέας κάνει μια σπουδαία δουλειά στο να απλοποιήσει την ορολογία και την επιστήμη. Έτσι γίνεται κατανοητή και στον πιο απλό άνθρωπο. Στο βιβλίο θα βρεις αρκετές πρακτικές πληροφορίες για το πως μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτή την αστραπιαία αντίδραση του χιμπατζή σου μέσω της κατανόησης και της υπομονής.

Υπενθύμιση: Ο χιμπατζής δε σκέφτεται, απλά αντιδράει. Και όσο και αν δεν θέλουμε να το δεχτούμε, όλοι έχουμε έναν χιμπατζή μέσα μας.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest