Η κατάρρευση της Τουρκικής Λίρας.

Share:

Οι παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας οδηγούν το εγχώριο νόμισμα σε νέα ιστορικά χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή 1 δολάριο αντιστοιχεί σε 9.27 λίρες Τουρκίας ενώ 1 ευρώ σε 10.75 λίρες αντίστοιχα.

Που οφείλεται η πτώση;

Η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου στην απομάκρυνση των υποδιοικητών Σεμίχ Τουμέν και Ουγκούρ Ναμίκ Κουτσούκ καθώς και του μέλος της MPC Αμπντουλάχ Γιαβάς σε συνδυασμό με την τοποθέτηση δύο δικών του στις θέσεις αυτές οδήγησαν την Τουρκική Λίρα σε αυτά τα ιστορικά χαμηλά. Οι παραπάνω τρεις φαίνεται πως δεν συμφωνούσαν με τις απόψεις του Ερντογάν για τα χαμηλά επιτόκια. Έτσι η πρόσφατη μείωση στα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης που έγινε από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας οδήγησε σε καινούργιο sell off για την λίρα.

Διάγραμμα ισοτιμίας EUR/TRY.

Παρακάτω βλέπουμε την ισοτιμία EUR/TRY και τις μεταβολές που είχε από τον Μάϊο μέχρι σήμερα. Στο διάγραμμα βλέπουμε ότι τον Ιούλιο υπήρχε μια άνοδος για την λίρα σε σχέση με το ευρώ η οποία τελείωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες η λίρα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά εκεί που βρισκόταν σε μια τάση σταθεροποίησης και οριακής ανατίμησης.

Πηγή: tradingview

Αναστάσιος Μετοικίδης

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest