WEB 3.0 το ίντερνετ του μέλλοντος

Share:

Προκειμένου να κατανοήσουμε την σημασία καθώς και την χρησιμότητα του WEB 3.0 , θα χρειαστεί αρχικά να δούμε λίγα πράγματα και να καταλάβουμε τι είναι το WEB 1.0 καθώς και το WEB 2.0 .

WEB 1.0: Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η ”γενέτειρα” και το πρωταρχικό στάδιο του παγκόσμιου ιστού ή την πρώτη έκδοση του ίντερνετ. Με αφετηρία το 1991 έως και το 2004. Οι ειδικοί την θεωρούν ως μια εποχή ανάγνωσης όπου οι ιστότοποι ήταν αποκλειστικά ενημερωτικού τύπου, καθώς δεν υπήρχαν οι CSS σύνδεσμοι όπου επιτρέπουν τους χρήστες να ησέλθουν, να κάνουν log in και να αφήσουν κάποιο σχόλιο ή να συνομηλήσουν μεταξύ τους.

WEB 2.0: Oι ειδικοί το χαρακτηρίζουν και ως web read-write καθώς δόθηκε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση το περιεχόμενο να δημιουργείται απο τους χρήστες, την ευκολία χρήσης όπου έδωσε την δυνατότητα στους ανθρώπους να μοιράζονται τις απόψεις, τις σκέψεις, τις εμπειρίες τους μέσω μιας ποικιλίας διαδικτυακών εργαλειών και πλατφορμών.

Το Web 2.0 υφίσταται απο το 2004 έως και σήμερα , μέρικες απο τις πλατφόρμες που βασίζονται στο web 2.0 είναι το Youtube, το Facebook, το Αmazon κοκ.

Web 3.0

Και φτάνοντας στο WEB 3.0 ή όπως αναφέρουμε και στον τιτλο , το ίντερνετ του μέλλονοτος :

Το Web 3.0 είναι η τρίτη γενιά internet υπηρεσιών για ιστοτόπους και εφαρμογές και ο μεγαλύτερος και απώτερος στόχος πίσω απο την δημιουργία του Web 3.0 είναι να φέρει την νέα επανάσταση στο internet.

Την δεδομένη χρονική στιγμή επικρατεί ένα χάος στο διαδίκτυο όπου υπάρχουν άπειρες πληροφορίες και με μια πρώτη όψη η εύρεση της σωστής πληροφορίας μοιάζει πολλές φορές αρκετά δύσκολη διαδικασία.

Το Web 3.0 προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτό το κομμάτι βάζοντας ”tagging” σε όσα υπάρχουν στο διαδίκτυο ώστε η πρόσβαση να είναι πιο εύκολη και ασφαλής. Τα δεδομένα αυτά θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους έξυπνα ως προς δικό μας όφελος, προσφέροντας μια αμεσότητα στον χρήστη. Επίσης θα προσφέρει επιπλέον ασφάλεια στα προσωπικά δεδομένα του κάθε χρήστη αντιστρέφοντας τον ισχύοντα μηχανισμό όπου θα καταστήσει τους χρήστες ως μοναδικούς ιδιοκτήτες των δεδομένων τους στο διαδίκτυο.

Κάτι παρόμοιο δηλαδή με τα NFTs που δίνου στους χρήστες την κυριότητα της ψηφιακής τέχνης που αγοράζουν.

AI, IoT, Blockchain

Οι 3 πυλώνες που θα βοηθήσουν σε αυτό είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) , το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ) και η τεχνολογία blockchain . Πάμε όμως να δούμε πως και που θα συμβάλει ο κάθενας απο αυτόύς ξεχωριστά .

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) θα βοηθήσει στην αποκωδικοποιήση και το φιλτράρισμα των διαδικτυακών δεδομένων και στην προσοφρά πληροφοριών που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα του χρήστη. Το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ) , θα βοηθήσει το επίπεδο διαλειτουργηκότητας του Web 3.0 να συνδέσει το διαδίκτυο με έξυπνες συσκευές. Η αλυσίδα blockchain , θα βοηθήσει στην επίτευξη αποκεντρωμένης αποθήκευσης δεδομένων.

Την δεδομένη χρονική στιγμή το Ethereum ηγείται των θεμελιών πολλών αναδυόμενων αποκεντρωμένων εφαρμογών Web 3.0 ή αλλιώς dApps.

Ethereum

To Εthereum φιλοξενεί τα dApps σε κόμβους που λειτουργούν απο τον χρήστη στην αλυσίδα του blockchain και επιτρέπει σε οποιονδήποτε να τα χρησιμοποιήσει χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσει έσοδα απο τα δεδομένα των χρηστών.

dApps

Τα dApps, δεν μπορουν να αποκλειστούν και η πρόσβαση τους δεν μπορεί να ελεγχθεί απο καμία κεντρική αρχή.

Για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω απο τον χώρο των κρυπτονομισμάτων , εύρεση νεων project , ανάλυση της αγοράς και πολλά άλλα μπορείς να τα βρείς στο γκρούπ μας στο telegram ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο εδώ.

Theinvestors
Theinvestors
Νέα επιλεγμένα ένα-ένα για τον σύγχρονο επενδυτή!

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest