Ξεκινήστε από το Γιατί, του Simon Sinek.

Share:

Πριν από 11 χρόνια στο Tedx, ένας κύριος με το όνομα Simon Sinek έκανε μια ομιλία με τίτλο “How great leaders inspire action”. Αυτή η ομιλία έχει περισσότερες από 10.000.000 προβολές και ήταν το σκαλοπάτι για την δημοσίευση του βιβλίου που θα γράψω για αυτό σήμερα.

Αν δείτε την ομιλία θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, όμως αυτό το βιβλίο πηγαίνει μερικά βήματα παραπέρα. Πολλοί εξηγούν το ΤΙ κάνουν. Σχεδόν όλοι. Μικρότερος όμως είναι ο αριθμός όσων εξηγούν το ΠΩΣ κάνουν κάτι και ακόμα μικρότερος είναι ο αριθμός όσων εξηγούν το ΓΙΑΤΙ κάνουν οτιδήποτε κάνουν.

Ο χρυσός κύκλος είναι κάτι στο οποίο πιστεύει ο Simon Sinek. Και ο χρυσός κύκλος ξεκινάει από μέσα προς τα έξω. Η καρδιά αυτού του Κύκλου είναι το ΓΙΑΤΙ, έπειτα ακολουθεί το ΠΩΣ και στο τέλος προκύπτει το ΤΙ.

Όμως δεν το γνωρίζουν αρκετοί αυτό… Ξεχνάνε το γεγονός πως το ΓΙΑΤΙ είναι αυτό που μας εμπνέει, μας δίνει κίνητρο και μας γεννάει συναισθήματα.

Από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μέχρι τους Αδερφούς Ράιτ, τον Στιβ Τζομπς, όλοι τους λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σκέφτονται, εμπνέουν και έρχονται σε επαφή με όλους τους άλλους με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Και ξέρετε πως το κάνουν αυτό; Ξεκινούν από το ΓΙΑΤΙ το κάνουν!

Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν το ΤΙ κάνεις, αγοράζουν το ΓΙΑΤΙ το κάνεις. Αυτό ακούω τον συγγραφέα να μου φωνάζει κάθε φορά που τον βλέπω στα Social Media.

Στις μέρες μας, αρκετά συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την χειραγώγηση. Πολλοί επιχειρηματίες προσπαθούν να μας χειραγωγήσουν με την τιμή, με τον φόβο, με την προώθηση προϊόντων, με τις φιλοδοξίες και με πολλές ασκήσεις πίεσης, όμως ξεχνούν πως με την χειραγώγηση ίσως κερδίσεις βραχυπρόθεσμο κέρδος όμως δεν καταφέρνεις ποτέ να χτίσεις αφοσίωση και αγάπη από την μεριά των πελατών.

Και εκεί κάνουν το λάθος οι περισσότεροι. Δεν ξεκινάνε από το ΓΙΑΤΙ.

Αν διαβάσεις αυτό το βιβλίο τότε θα αντιληφθείς ακριβώς για ποιον λόγο κάποιες εταιρίες, κάποιοι οργανισμοί, κάποιες ιδέες, κάποιοι άνθρωποι ξεχωρίζουν σε σχέση με παρόμοιους ανταγωνιστές τους.

Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν το ΤΙ κάνεις, αγοράζουν το ΓΙΑΤΙ το κάνεις και είναι κάτι που θα συνεχίσω να το ακούω.

Αυτός είναι ο τρόπος να χτίσεις μια πιστή κοινότητα, μια πιστή ομάδα που θα σε υποστηρίζει, θα είναι αφοσιωμένη σε σένα, θα σε αγαπάει και θα σε νοιάζεται. Οι άνθρωποι αγαπούν το ΓΙΑΤΙ κάνεις ό,τι κάνεις.

Όταν κάποιος ξέρει ΓΙΑΤΙ κάνεις ό,τι κάνεις, μπορεί να νιώσει πως ίσως συμβαδίζει το δικό του ΓΙΑΤΙ με το δικό σου ΓΙΑΤΙ και αυτό είναι που χρειάζεται για να γίνει η αφοσίωση εφικτή! Η ταύτιση προκαλεί αυτόν τον υπέροχο δεσμό. Οι άνθρωποι λατρεύουν την ιδέα να υπηρετούν έναν σκοπό μεγαλύτερο από αυτούς, που συμβαδίζει με τα δικά τους πιστεύω και τις αξίες τους.

Αν φιλοδοξείς να χτίσεις μια κοινότητα, αν φιλοδοξείς να ξεχωρίσεις από το πλήθος, αν φιλοδοξείς να αποκτήσεις πιστούς οπαδούς που θα ταιριάζουν με τα πιστεύω σου… Ξεκίνα από το ΓΙΑΤΙ. Ξεκίνα από το ΓΙΑΤΙ είσαι αυτός που είσαι. Ξεκίνα από το ΓΙΑΤΙ κάνεις αυτό που κάνεις! Έτσι θα εμπνεύσεις τους γύρω σου να δράσουν!

Αν σου άρεσε το σημερινό άρθρο μην ξεχάσεις να το μοιραστείς με κάποιον φίλο σου. Θα χαρώ πολύ να δω ένα σχόλιό σου και να συζητήσουμε μαζί! Μέχρι το επόμενο άρθρο, Καλή συνέχεια !

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest