4 δωρεάν τρόποι για να επενδύσεις στον εαυτό σου και να χτίσεις μια καλύτερη ζωή

Share:

Σε αυτό το άρθρο θα παραθέσουμε 4 ακόμη τρόπους για να επενδύσεις στον εαυτό σου και να βελτιώσεις την ζωή σου. Αν δεν έχεις διαβάσει τα δύο προηγούμενα άρθρα πάτα εδώ.

1. Οργανώσου και μείνε μόνο με τα απαραίτητα πράγματα #Declutter #Minimalism

Πώς μπορεί να αποτελεί επένδυση για εσένα, το να οργανωθείς και να κάνεις εκκαθάριση στα αντικείμενα που χρειάζεσαι; Για αρχή, η οργάνωση αποτελεί μια τεράστια εξοικονόμηση χρόνου. Θα έχεις εικόνα για το πού βρίσκονται τα πράγματά σου, και δεν θα χρειάζεται να ξοδεύεις χρόνο ψάχνοντας για χαμένα αντικείμενα ή έγγραφα. Αντί να ασχολείσαι συνεχώς με την ακαταστασία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον επιπλέον χρόνο για να επενδύσεις στον εαυτό σου σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η ύπαρξη ενός οργανωμένου γραφείου ή χώρου εργασίας μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις και να είσαι πιο παραγωγική,-ός απλώς και μόνο επειδή η ακαταστασία δυσκολεύει τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις πληροφορίες.

Αν αισθάνεσαι απελευθερωτικό το να χρησιμοποιείς μόνο αντικείμενα που αγαπάς, είναι ακόμη πιο απελευθερωτικό το να διαθέτεις μόνο όσα χρειάζεσαι άρα και να μειωθεί το μέγεθος του σπιτιού, ή ο χρόνος που ασχολείσαι με αυτό. Παίρνοντας μία τέτοια απόφαση, μπορεί να σου εξοικονομήσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό βραχυπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα. Τέλος, η παραπάνω απόφαση μπορεί να ελευθερώσει χρόνο για δραστηριότητες που αγαπάς.

Το να οργανωθείς και να επιλέξεις να ζεις με λιγότερα είναι τρόπος ζωής και σίγουρα θα σε ωφελήσει. Μπορείς να ξεκινήσεις παράλληλα να πουλάς αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι πια, και να χρησιμοποιήσεις αυτά τα χρήματα σε άλλους στόχους της εποχής ή στην αποταμίευση.

Αν δυσκολεύεσαι να πάρεις τις αποφάσεις και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, η μέθοδος KonMari που δημιουργήθηκε από τη Marie Kondo είναι απίστευτα δημοφιλής για έναν λόγο: είναι μια πειθαρχημένη και πολύ αποτελεσματική μέθοδος για να οργανώσεις ολόκληρη τη ζωή σου. Μπορείς, επίσης, να παρακολουθήσεις το ντοκιμαντέρ «Minimalism» από τους The Minimalists.

2. Κόψε τις κακές σου συνήθειες

Όλοι έχουμε κακές συνήθειες. Κάποιοι μπορεί να ψωνίζουν ανεξέλεγκτα, άλλοι μπορεί να πίνουν ή να καπνίζουν πολύ. Μερικοί δεν ασκούνται αρκετά, ενώ άλλοι τρώνε πάρα πολύ γρήγορο φαγητό. Μπορεί να αργούμε στα ραντεβού μας, να τρώμε τα νύχια μας, να μας συνεπαίρνει το Netflix, να χάνουμε το χρόνο μας στην τηλεόραση ή ό,τι άλλο. Μόνο εσύ ξέρεις ποιες είναι οι κακές σου συνήθειες. Είναι τα αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς που βλάπτουν τη σωματική, συναισθηματική ή κοινωνική σου ευημερία.

Η προσπάθεια να κόψεις τις κακές σου συνήθειες μπορεί να είναι απίστευτα λυτρωτική. Όταν μία κακή συνήθεια αντικαθίσταται από μία καλή, όπως η συνεχής άσκηση ή ο ύπνος, μπορεί να αλλάξει η ζωή σου. Το να κόψεις μια κακή συνήθεια απαιτεί ενέργεια και επιμονή. Βοηθάει πολύ το να έχεις ένα σχέδιο.

3. Βρες μία δημιουργική διέξοδο.

Θέλεις να μάθεις ποια είναι η πιο περιζήτητη επαγγελματική δεξιότητα στον κόσμο; Σύμφωνα με στοιχεία του LinkedIn Learning, η δημιουργικότητα ήταν η δεξιότητα που όλοι ήθελαν το 2020. Αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά που η δημιουργικότητα έφτασε στην κορυφή, επομένως είναι πιθανό να συνεχίσει να έχει μεγάλη ζήτηση τα επόμενα χρόνια. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν είναι δημιουργικοί επειδή δεν μπορούν να σχεδιάσουν ένα πορτρέτο ή να γράψουν ένα μουσικό κομμάτι.

Ωστόσο, αυτός είναι ένας πολύ στενός τρόπος για να δούμε τη δημιουργικότητα. Οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους δημιουργικά όντα. Όλοι, συμπεριλαμβανομένου και εσένα, είναι δημιουργικοί κατά κάποιο τρόπο. Υπάρχουν δημιουργικοί χρηματοοικονομικοί σχεδιαστές που βρίσκουν εφευρετικούς και νέους τρόπους για τους πελάτες τους να εξοικονομήσουν χρήματα. Δημιουργικοί επαγγελματίες πωλήσεων που βρίσκουν νέους και συναρπαστικούς τρόπους για να κάνουν εξαιρετικές παρουσιάσεις και δημιουργικοί επενδυτές ακινήτων που βρίσκουν νέους τρόπους επενδύσεων.

Κατά βάθος, η δημιουργικότητα είναι η επίλυση προβλημάτων με νέους τρόπους, ή ένας νέος τρόπος να δούμε μία καθιερωμένη ιδέα. Η εκμάθηση ενός νέου τρόπου να είσαι και να φαίνεσαι δημιουργική,-ός θα ενισχύσει τη φήμη σου στη δουλειά και θα δώσει περισσότερο νόημα και διασκέδαση στη ζωή σου.

Κάνε μία λίστα με όλα εκείνα που θα ήθελες να κάνεις αλλά να περιλαμβάνουν την δημιουργικότητα και πάντα δίσταζες. Πάρε ένα μάθημα ζωγραφικής, μάθε να σχεδιάζεις, ξεκίνα να γράφεις διηγήματα, παρακολούθησε ένα μάθημα αυτοσχεδιασμού, μάθε να φτιάχνεις μαριονέτες.

Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές ομιλίες TED για το πώς να είσαι ή να γίνεις πιο δημιουργική,-ός. Ξεκίνα με το «Want to Be More Creative?» της Marily Oppezzo; ή «Go or a Walk» και το «How to Build Your Creative Confidence» του David Kelley.

4. Ξεχρέωσε & μη δημιουργείς νέα χρέη

Σύμφωνα με τη Μελέτη Σχεδιασμού & Προόδου του 2020 της Northwestern Mutual, ο μέσος Αμερικανός έχει πλέον πάνω από 26.621 $ σε προσωπικό χρέος, το οποίο δεν περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια. Το χρέος γενικά είναι ασφυκτικό. Προκαλεί άγχος, σε εμποδίζει να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, μπορεί να σε εμποδίσει να ρισκάρεις και γενικά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις σου. Κοστίζει επίσης ακριβά και τελικά σε κάνει να ξοδέψεις περισσότερα από όσα μπορείς να αντέξεις οικονομικά.

Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη με το να μην χρωστάς. Θα είσαι πιο ελεύθερος να αποταμιεύσεις, να επενδύσεις, να ξοδέψεις χωρίς ενοχές σε πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή σου.

Εάν αυτή τη στιγμή χρωστάς, βρες έναν τρόπο να αποπληρώσεις γρήγορα. Δημιούργησε ένα σχέδιο, βρες ένα τρόπο να προχωρήσεις και να μη χρησιμοποιείς τις πιστωτικές σου κάρτες για λίγο. Το αίσθημα ελευθερίας που θα βιώσεις με την ολοκλήρωση της αποπληρωμής του χρέους δεν μπορεί να περιγραφεί.

Πάτα εδώ και επίλεξε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να θέσεις τους στόχους σου για το 2022.

O Άγγελος Λεβέντης είναι Ψυχοθεραπευτής, CSW, MEd και επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ακολουθεί μια συνθετική προσέγγιση εστιάζοντας στο βίωμα & στο εδώ και τώρα με στόχο μια Zen Ζωή. Ειδικεύεται σε θέματα Αυτοπεποίθησης – Αυταξίας, Ταυτότητας Φύλου και Σεξουαλικού Προσανατολισμού, και στο Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα.

Απόκτησε δωρεάν το eBook των theInvestors

Latest